По време на диета, гладът за сладко е неустоим, това се дължи на факта, че по време на отслабване тялото е в стрес. Много хора вярват, че сушените плодове могат да служат като здравословна алтернатива на хранителните и нездравословни сладкиши. В края на краищата това са едни и същи плодове, но просто са сушени. Наистина ли е така?

Сушените плодове съдържат много антиоксиданти, богати на антоцианини, полифеноли, инхибират стареенето и лекуват сърдечно-съдовата система, имат благоприятен ефект върху очите. Но не забравяйте, че стафидите съдържат повече захар от всички останали сушени плодове. Сушените сини сливи имат слабително действие, сушените кайсии са диуретични. Сушените ябълки съдържат много калий, а смокините стабилизират биопроцесите в алкална посока.

Могат ли сушените плодове да заменят захарта?

На диета, където целта е отслабване, заместването на захарта със сушени плодове е безсмислено и дори опасно. Подобно на захарта, те имат много висок калоричен и гликемичен индекс, и се считат за прости въглехидрати.

Въпреки че, за разлика от повечето десерти и сладкиши, сушените плодове са естествени и съдържат витамини, всъщност това е същият десерт. Не забравяйте за това, когато искате да ядете модерни вегански сладкиши на базата на сушени плодове, ядки, семена и какао - това е най-калоричната бомба.

Колко сушени плодове можете да ядете?

Най-правилно е да добавите сушени плодове към дневния прием на калории. Въведете всичко, което сте яли през деня, в специалното приложение за преброяване на калории и сравнете с вашата норма. Може да се изчисли по формулата:

BMR = [9,99 х тегло (кг)] + [6,25 х височина (см)] - [4,92 х възраст (години)] + 5 (за мъже) -161 (за жени).

Това ще Ви помогне да разберете колко сушени плодове можете да си позволите да изядете за един ден.

Кои сушени плодове да изберем?

Сушени кайсии, сини сливи, фурми, смокините са лидери по отношение на ползите. Но изкушаващите помело, кокос, кумкуат, киви и други ярки и красиви сушени плодове не се препоръчват за консумация по време на диета. Технологията на тяхното приготвяне далеч не е естествена и включва захар в състава. По-правилно е да ги наречем захаросани плодове, а това далеч не е диетичен продукт.

Идеалното решение за любителите на сушени плодове е да закупите домашен дехидратор (има компактни и бюджетни модели) и сами да изсушите плодовете през сезона. Гроздето, пъпешите, ябълките, прасковите, сливите, закупени и изсушени през септември, са най-здравословните и естествени сушени плодове, които ще Ви радват до следващото лято.

Как да изберем подходящите сушени плодове?

Основният критерий е естествеността. Невзрачният сушен плод изглежда, толкова по-добре. Изберете набръчкани и естествено изглеждащи плодове: за разлика от ярки и лъскави, те са претърпели по-малко химическа обработка.

Нашият съвет е да не купувате сушени кайсии, фурми или сини сливи, които изглеждат твърде "красиви“. Това, по-специално, се отнася за сушени плодове, които са твърде ярки или лъскави. Такива признаци могат да показват, че продуктът е бил третиран със серен диоксид, парафин или масло. По-добре изберете и консумирайте по-бледи и "сушени", а не "сочни“ сушени плодове. Избягвайте сушени плодове, по които има мухъл.

Повечето сушени плодове (99%) се третират с глицерин (за блясък) и серен диоксид, консервант, който придава на продукта привлекателен външен вид, предпазва от насекоми и удължава срока на годност. В големи количества той е нездравословен. Затова закупените сушени плодове трябва да се накиснат във вряща вода за 15-20 минути, след което да се изплакнат 2-3 пъти с течаща вода и едва след това да се ядат.

Сушени кайсии

Най-важната стойност на сушените кайсии е, че когато се изсушат, повечето от полезните микроелементи се запазват. Сушените кайсии са сушени без костилки. Плодовете се сушат на слънце за около 6-8 дни. Обикновено от 3 килограма пресни кайсии се получава 1 килограм сушени плодове, тъй като плодовете губят по-голямата част от влагата си.

Най-доброто се счита за голяма, средна твърдост и еластичност на сушени кайсии. Яркото, разбира се, изглежда по-апетитно, но богатият цвят подсказва, че към него са добавени химикали. Естествените светло оцветени плодове леко избледняват при изсушаване.

Най-важната стойност на сушените кайсии е, че когато се изсушат, повечето от полезните микроелементи се запазват. Те не съдържат толкова витамини, колкото в пресните кайсии, но има много повече минерали - калий, магнезий, калций, желязо и фосфор. В сушените кайсии има много витамин В5, органични киселини и пектини, които ефективно отстраняват тежките метали и радионуклидите от човешкото тяло.

Лекарите оценяват сушените кайсии за способността им да подобряват зрението, да предпазват от сърдечни заболявания. Те помагат за премахване на запушванията в кръвоносните съдове и омекотява твърдите тумори, подмладява кожата и укрепва косата. Растителните влакна, съдържащи се в сушени кайсии, спомагат за прочистването на червата и храносмилателния тракт. Сушените кайсии укрепват сърцето и повишават хемоглобина.

В готвенето сушените кайсии са търсени при приготвянето на десерти, сладкарски изделия. В натрошен вид сушените кайсии се използват като подправка, за да придадат на ястията сладко-кисел вкус и приятен аромат. Сушените кайсии се добавят към компоти и други напитки, сосове, супи, пилаф, използвани като пълнеж за сладки пайове.

Сини сливи

За приготвянето на сушените сливи се вземат само напълно узрели, месести плодове. Сините сливи задържат почти всички хранителни вещества, които съставят пресните сливи.

Сините сливи са богати на минерали, витамини и жизненоважни за организма вещества. Те помагат при ранните стадии на сърдечно-съдови заболявания, помагат за нормализиране на кръвното налягане при хипертония, регулират стомашно-чревния тракт, нормализират метаболизма и помагат да се отървете от наднорменото тегло. Сините сливи имат бактерицидни свойства. Те са показани и в периода на рехабилитация след операция или заболяване, или за хора, ангажирани с тежък физически труд.

Те дори са в състояние да тонизират и възстановят намалената производителност. Също така може да подобрят външния вид и състоянието на кожата. Сините сливи са част от много ястия и напитки - салати, месни ястия, пилаф, компоти. Сините сливи имат антиоксидантни и антидепресантни свойства. Те често биват включени в диетата на тези, които страдат от хроничен запек, имат бъбречни, чернодробни и сърдечни заболявания.

Фурми

Ползите от този сушен плод са неоспорими (наричат ги още "плодове на живота"). Те са здравословен заместител на бонбоните, особено за тези на диета, които не могат без сладкиши. Фурмите отдавна служат като източник на енергия, давайки на древните египтяни силата да строят величествени пирамиди. Използването им може да помогне за поддържане на усещане за ситост за дълго време.

Фурмите имат прекрасен вкус и хранителни свойства. Плодовете на фурмата съдържат витамини и минерали в изобилие. Смята се, че те съдържат всички необходими за човека вещества. Затова казват, че ядейки само фурми и вода, можете да живеете няколко години.

Фурмите съдържат голямо количество въглехидрати, мазнини, 15 соли и минерали, 23 вида различни аминокиселини, които отсъстват в плодовете като ябълки, портокали, банани. Те също съдържат витамини А, С, В1, В2, В6, ниацин, пантотенова киселина, които допринасят за усвояването на въглехидратите, регулират нивата на кръвната захар и мастните киселини. Помагат в борбата срещу злокачествените клетки и укрепват сърдечния мускул.

Фурмите не съдържат холестерол. Поради факта, че те са нискокалорични (23 калории в една фурма) и съдържат огромно количество хранителни вещества, те се препоръчват да се използват вместо сладкиши по време на диети.

Този сушен плод укрепва сърцето, черния дроб и бъбреците, насърчава развитието на полезни бактерии в червата, поддържа киселинния баланс на тялото и подхранва кръвта, насърчава развитието на кореновите окончания на мозъка и подобрява способността на организма да устояват на различни инфекции, включително вирусни.

Смокини

Сушените смокини са в състояние да увеличат енергията, произвеждана от тялото ни, да подобрят настроението, ефективността и умствената дейност.Смята се, че внимателно изсушените смокини са дори по-вкусни от пресните. По време на процеса на сушене количеството протеин в смокините се увеличава до 3-6%, а захарта до 50-70%, докато пресните смокини съдържат само 1% протеини, 15-20% захари.

Сушените смокини са в състояние да увеличат енергията, произвеждана от тялото ни, да подобрят настроението, ефективността и умствената дейност.

Сушените смокини съдържат повече фибри от всички останали сушени плодове, което дава усещане за ситост и подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт. Ползите от сушените смокини са изобилието от микроелементи и витамини, необходими за нашето тяло. Имат силно слабително действие. Не ги косумирайте при панкреатит, диабет или остри чревни заболявания.

Сушените смокини са чудесно допълнение към платата със сирене и виното. Комбинират се идеално с мед и ядки.

Стафиди

Сушеното грозде е неизменна съставка в хлебни изделия и десерти. В умерени количества се използват за закуски при спазване на диетичен режим. Стафидите се препоръчват при анемия, бременност, нарушения на стомашно-чревния тракт и бъбреците. Смесвайки го с ядки и мед, можете да получите пълен източник на много хранителни вещества и полезни елементи.

Стафидите са изсушено грозде и са едни от най-популярните сушени плодове. Те запазват почти всички полезни свойства на прясното грозде - 70-80% витамини и 100% микроелементи.

Стафидите съдържат 79,5-87,5% захари, 2,1-2,9% азотни вещества, 0,7-2,3% киселини, включително винена и олеанолова киселини, 1,3% фибри, 2-2, 9% пепел, 16-22% влага, витамини В1, В2 и В5, микроелементи - желязо, бор, магнезий и други.

Стафидите са в състояние да укрепят нервната система и да действат като успокоително. Те подобряват работата на сърцето и белите дробове, и лекарите ги препоръчват при анемия и обща слабост, за треска и нарушения на стомашно-чревния тракт, за заболявания на сърцето и бъбреците.

В готвенето стафидите се използват в хлебни и сладкарски изделия, козунаци, мъфини и сладкиши. Лесно се добавят към зърнени храни и пилаф.

Сушени боровинки

Червените боровинки са богати на витамини и минерали, които инхибират процеса на стареене. В допълнение, те имат бактерицидни и противовъзпалителни свойства, които допринасят не само за превенцията, но и за лечението на много заболявания.

Многобройните полезни свойства на сушените боровинки по никакъв начин не отстъпват по ценни качества на пресните плодове. Когато се изсуши, той има сладък вкус и богат аромат.

В кулинарията сушените боровинки се считат за безценни. Може да ги използвате като самостоятелен деликатес, както и да ги добавяте към печени изделия и салати, като по този начин насищате ежедневното си меню с витамини.