Анемия

Приблизително половината от хората с анемия страдат от дефицит на желязо. Превенцията и лечението на дефицита на желязо е основна цел на общественото здраве, особено при жени, деца и лица в страни с ниски доходи.

За лечение на желязодефицитна анемия, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате лекарства без рецепта, съдържащи желязо.

 • Таблетки желязо се приемат на празен стомах. Въпреки това, тъй като таблетките желязо могат да разстроят стомаха Ви, може да се наложи да приемате таблетките с желязо по време на хранене.
 • Не приемайте желязо с антиациди. Лекарствата, които незабавно облекчават симптомите на киселини, могат да попречат на усвояването на желязото.
 • Приемайте таблетки желязо с витамин С. Витамин С подобрява усвояването на желязото.
 • Добавките с желязо могат да причинят запек. Желязото може да направи изпражненията Ви черни, което е безвреден страничен ефект.

Дефицитът на желязо не може да бъде коригиран за една нощ. Може да се наложи да приемате лекарства без рецепта, съдържащи желязо в продължение на няколко месеца или повече, за да попълните запасите си от желязо.

Около една трета от световното население има форма на анемия. Приблизително 20% от всички жени, 50% от бременните жени и 3% от мъжете нямат достатъчно количество желязо в тялото си, което прави желязодефицитната анемия най-разпространената форма на анемия.

Анемията е състояние, което се развива, когато кръвта произвежда по-ниско от нормалното количество здрави червени кръвни клетки. Ако имате анемия, тялото Ви не получава достатъчно богата на кислород кръв. Липсата на кислород може да Ви накара да се почувствате уморени или слаби.

Има много причини за анемия, всяка със свои собствени симптоми и лечение, така че състоянието може да варира драстично по тежест и продължителност.

Има много различни видове анемия, но всички те възникват от три основни причини: загуба на кръв, намалено производство на червени кръвни клетки или разрушаване на червените кръвни клетки. Това са няколко от най-често срещаните видове:

 • Желязодефицитна анемия: Костният мозък се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Хемоглобинът помага на кръвните клетки да пренасят кислород. Загубата на кръв от менструално кървене, язви, херния или рак на дебелото черво често могат да доведат до ниски нива на хемоглобина.
 • Витаминдефицитна анемия: Витамин B-12 и фолиева киселина са необходими за производството на здрави червени кръвни клетки. Недостигът им може да попречи на производството на кръвни клетки.
 • Злокачествена анемия: Този тип анемия с дефицит на витамини е причинена от неспособността на тялото да абсорбира витамин В-12, което възпрепятства развитието на червените кръвни клетки.
 • Апластична анемия: Това е автоимунно заболяване, което инхибира производството не само на червени кръвни клетки, но и на бели кръвни клетки и тромбоцити. Той е много по-рядък от другите видове, но може да бъде и животозастрашаващ.
 • Таласемия: наследствено заболяване на кръвта, което намалява производството на хемоглобин в организма.
 • Хемолитична анемия: Това състояние унищожава червените кръвни клетки (хемолиза) по-бързо, отколкото се произвеждат, причинявайки дефицит.
 • Сърповидно-клетъчна анемия: Този тип хемолитична анемия се характеризира с дефектен хемоглобин и червени кръвни клетки с форма на полумесец, които умират преждевременно. Тъй като това е наследствено заболяване, сърповидно-клетъчната болест обикновено се появява през първата година от живота и докато тежестта варира от човек на човек, често се влошава с възрастта.
 • Анемия на хронично заболяване: Този тип анемия произтича от постоянно съществуващо състояние като хронично бъбречно заболяване, автоимунно заболяване и болест на Крон.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed