Фитър

Хистидин

L-хистидинът е незаменима аминокиселина, което означава, че трябва да се набавя чрез хранителни източници. Освен това е една от 23-те протеиногенни аминокиселини, които се използват за синтезиране на протеини. L-хистидинът е прекурсор на хистамин, който играе съществена роля в локалните имунни отговори. Освен това е предшественик на други важни органични съединения като ансерин и карнозин.

Германският лекар Албрехт Косел открива хистидина през 1896 г. Първоначално се смятало, че хистидинът е есенциална аминокиселина само при кърмачета, но проучване от 1975 г. показва, че е от съществено значение и за възрастните. Хората могат да биосинтезират малки количества L-хистидин, но това количество не отговаря на хранителните им нужди. Животинските протеини като месо и млечни продукти са най-добрите хранителни източници на L-хистидин. Зърнените култури като ориз, ръж и пшеница също имат значителни нива на L-хистидин.

L-хистидинът обикновено се продава под формата на L-хистидин HCl, който е хидрохлоридна сол на L-хистидин. Тази сол обикновено се приготвя чрез използване на солна киселина за неутрализиране на L-хистидин.

История на L-хистидин

През 1986 г. едновременно, но независимо, Свен Хедин и Албрехт Косел откриват L-хистидин. Всеки изследовател използва различни методи на утаяване, за да изолира аминокиселината.

L-хистидинът е помагал на децата от дълго време като основен компонент за растежа и възстановяването на тъканите. Скорошни проучвания обаче потвърждават, че хистидинът е жизненоважен и за възрастни. Това е така, защото е от съществено значение за производството на хистамин.

Как действа L-хистидинът?

Хистаминът е жизненоважен химикал в тялото. Необходим за храносмилането, дишането, имунитета, сексуалната функция и ключовите невротрансмитери на нервната система. Откритието, че L-хистидинът е жизненоважен за производството на хистамин, повишава профила му и го издигна до есенциална аминокиселина.

Тялото използва хистамин, за да произвежда миелинови обвивки - защитните слоеве около нервите на тялото. Значението на ролята на хистидина в защитата на нервите на тялото означава, че той осигурява известна защита срещу ефектите на дегенеративни неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Хистидинът също е жизненоважен за производството на бели кръвни клетки. Ролята му в производството на кръвни клетки означава, че е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система. Също така е от решаващо значение за контролиране на ефектите от възпалението в тялото.

Защо да приемате L-хистидин?

Хистидинът играе много важни роли в тялото. Ако имате дефицит на хистидин, това може да причини широкообхватни проблеми. Симптомите включват анемия, възпаление, лош слух, намалена мозъчна функция, нездрава кожа и дори тревожност. Добавянето на хистидинова добавка към Вашата диета може да Ви предпази от тези проблеми. Може дори да предложи защита за сърцето и кожата Ви.

Нивата на хистидин могат да бъдат ниски поради липса на разнообразие в диетата. Те също могат да бъдат ниски, ако не готвите храната си внимателно. Тъй като хистидинът е водоразтворим, всички храни, приготвени във вода, могат да загубят почти целия си естествен хистидин. Така че дори да ядете много зеленчуци, пак може да имате ниско съдържание на хистидин.

Можете също така да страдате от ниски нива на хистидин, ако имате ниски нива на витамин В9 (фолат/фолиева киселина). Когато Ви липсва този витамин, тялото използва хистидин вместо него. Това може да намали неговата наличност за други роли.

Ползи от L-хистидин

Изследванията за наличието на L-хистидин заслужават внимание и разбиране като естествен лек за много здравословни проблеми. Те включват:

Артрит

Изследвания на ревматоиден артрит показват ясна връзка между понижените нива на хистидин в кръвта и появата на ревматоиден артрит. Това води до изследване относно ползите от приема на хистидин за тези, които страдат от болка, причинена от артрит. Все пак антиоксидантите са един от атрибутите на L-хистидина и са научно доказани. Антиоксидантите помагат за облекчаване на тежестта на ревматоидния артрит чрез обръщане на оксидативния стрес върху тялото Ви.

Хистидинът има точна роля в медиирането на ефектите от възпалението в тялото. Това води до друг начин, по който може да има благоприятно въздействие върху болката от артрит. Неадекватните нива на хистидин могат да причинят повишено възпаление. За тези, които страдат от артрит, всяко допълнително възпаление ще причини значително увеличаване на болката.

Анемия

Анемията възниква, когато в тялото няма достатъчно червени кръвни клетки. Това намаляване на червените кръвни клетки означава, че няма достатъчно кислород, транспортиран до всички органи на тялото, което води до умора, слабост, замаяност и задух.

Приемането на хистидинова добавка може да помогне при анемия, причинена от дефицит на фолат. Ако страдате от пристъпи на умора и замаяност, може да си струва да помислите за прием на хранителна добавка с хистидин, като можете да се възползвате от ниските цени, на които предлагаме за Вас висококачествени добавки с хистидин.

Облекчава алергичните реакции

Хистидинът е жизненоважен компонент за поддържане на баланса на хистамин в организма. Хистаминът е един от основните химикали, участващи в алергичните реакции. Ниските нива на хистидин в организма могат да доведат до по-тежки алергични реакции.

Често използван при лечение на хора, които страдат от екстремни алергични реакции, хистидинът може да помогне. Ако страдате от алергии, добавянето на хранителна добавка с хистидин към Вашата диета може да намали тежестта им.

Намалява високото кръвно налягане

Хистидинът също така намалява кръвното налягане при пациенти, които страдат или са изложени на риск от сърдечни заболявания. Размерът на ефекта е свързан с размера на дозата. Ако смятате да приемате повече от 1 гр хистидин на ден, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар.

И намалявайки кръвното налягане, хистидинът показва, че е полезен за сърдечната функция.

Здраве и защита на кожата

Научно изследване в Шотландия подкрепя прилагането на хистидин при деца с атопичен дерматит като стандартно и хронично възпалително състояние на кожата, което се предполага, че е нелечимо. Въз основа на аминокиселината, която успешно повлиява на екзематозна кожа, те са опитали L-хистидин, който се оказал благоприятен.

Сексуално удоволствие

За някои жени, които имат трудности при постигане на оргазъм, виновникът може да бъде дефицитът на хистидин. Хистаминът е от съществено значение за постигането на оргазъм, така че ниските му нива могат да попречат изобщо да се случи. Така че, ако това е област от живота Ви, която може да има нужда от помощ, добавянето на хранителна добавка с хистидин може да промени света Ви.

При мъжете прекомерните нива на хистамин могат да причинят преждевременна еякулация. Така че винаги е добре да се придържате към препоръчителната доза хистидин, за да избегнете това.

Къде да купя L-хистидин?

Можете да закупите L-хистидин от Biomall.bg на изгодна цена. Освен това можете да намерите други марки храни и добавки на страхотни цени. Всички продукти на Biomall.bg са произведени и тествани в съответствие с настоящите и правилни производствени практики.

Дозировка на L-хистидин

Препоръчителната дневна доза хистидин е 500 мг. Някои специалисти силно препоръчват да не се приемат повече от 1000 мг.

Статус: В наличност Марка: Vitabay
Zinc L-Histidine Complex - подсилване на имунната система, стимулиране на протеиновия синтез и антиоксидантната защитаЦинк L-Хистидин Комплекс кап..
56.70 лв.
Без данък:56.70 лв.
Статус: В наличност Марка: Bärbel Drexel
Zink Histidin 86 таблетки | Barbel DrexelПоддържа нормалната функция на имунната система Насърчава потискането на възпалителните процеси, уск..
36.61 лв.
Без данък:36.61 лв.
Статус: В наличност Марка: Bärbel Drexel
Zink Histidin DIREKT (Портокал и Грейпфрут) 30 сашета | Barbel DrexelДопринася за нормалното функциониране на имунната система Спомага за защ..
39.33 лв.
Без данък:39.33 лв.
Добави в количката
Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)
Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Филтър за продукти
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed