Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Тирозинът не е добавка, за която чуваме често. Това е една от тези добавки, които предлагат много предимства, но обикновено се изтласкват от светлината на прожекторите в света на фитнес добавките.

И докато традиционно мислим за спортни хранителни добавки за ускоряване на метаболизма, повишаване на производителността и засилване на мускулния растеж, ползите от L-тирозин идват от малко по-различен ъгъл.

L-тирозинът е аминокиселина, която предлага много невероятни ползи за мозъчната функция, фокуса, управлението на стреса и др. И независимо дали го получавате от диета, или от хранителна добавка, приемането на достатъчно количество тирозин дневно може да направи голяма разлика в това колко добре се представяте както психически, така и физически.

Какво е L-тирозин?

L-тирозинът е неесенциална аминокиселина, която може да се синтезира от фенилаланин, нейния прекурсор. И докато най-често свързваме аминокиселините с изграждането на протеини, при L-тирозина е различно. Всъщност е много погрешно разбран в света на фитнес добавките и обикновено се добавя към продукти, към които не е задължително да принадлежи, особено към добавки за изгаряне на мазнини.

Въпреки това, тъй като е предшественик на някои доста мощни невротрансмитери, той може да поддържа стабилна тренировка. L-тирозинът Ви дава по-рязко внимание, повече фокус и по-добра концентрация върху текущата задача, като всичко това води до повече резултати и интензивност на тренировката, отколкото някога сте изпитвали.

Той също така служи като предшественик на образуването на някои основни катехоламини. Промените в наличността на L-тирозин в мозъка могат да повлияят на синтеза както на допамин, така и на норепинефрин. Въпреки това, тъй като стресът увеличава освобождаването на катехоламини, хроничният стрес може да изчерпи невротрансмитерите. Допълнителният L-тирозин може да попълни това изчерпване.

Тирозинът се превръща в молекула, наречена L-DOPA, която след това се превръща в невротрансмитери, наричани общо катехоламини - допамин, епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин). Тези катехоламини са ключови играчи в отговора на стреса и те също са включени в няколко аспекта на познанието, включително вниманието, паметта и емоциите.

Значението на тирозина

Тирозинът е необходим за производството на хормони като адреналин, хормони на щитовидната жлеза и други. По време на емоционален и физически стрес тялото се нуждае от повече тирозин, отколкото в по-малко стресови времена. В резултат на това тирозинът често се среща в предтренировъчни добавки и формули за тренировка.

Тирозин > Допамин > Норадреналин (норепинефрин) > Адреналин (епинефрин)

 • Адреналин – помага по време на стрес и опасност. Той кара сърцето да бие по-бързо, повишава кръвното налягане и подпомага доставянето на кръв към мозъка и мускулите. Също така помага за създаване на умствен фокус;
 • Допамин – помага за настроението, мотивацията, телесната функция. Мнозина го смятат за химически пратеник и „химикала за добро усещане“. Когато постигате цели и се забавлявате, мозъкът е наводнен с допамин;
 • Норепинефрин – помага за възстановяването на мускулите и кръвообращението, като същевременно помага по време на стрес. Работи заедно с адреналина, за да увеличи притока на кръв към мозъка и мускулите;
 • Хормони на щитовидната жлеза – важни хормони, които помагат за контролиране на метаболизма, наред с много други функции. Когато не са активни, те могат да причинят суха кожа, наддаване на тегло, проблеми с паметта, запек, депресия, умора и много други;
 • Меланин – веществото в косата, очите и кожата, което осигурява пигментацията;
 • Мелатонин – хормон, произвеждан от мозъка, който играе важна роля за осигуряването на добър нощен сън. Освен това е мощен антиоксидант и има противотуморни свойства.

Хранителни източници на тирозин

 • Соеви продукти;
 • Пилешко месо;
 • Риба;
 • Фъстъци;
 • Бадеми;
 • Авокадо;
 • Банани;
 • Мляко;
 • Сирене;
 • Кисело мляко;
 • Извара;
 • Тиквени семена;
 • Сусам.

Ползи от L-тирозин

Предпазва от стрес

Поради ролята на тирозина в производството на невротрансмитери, някои изследвания предполагат, че тирозинът смекчава ефектите от стреса и намалява симптомите на депресия. Тирозинът влияе пряко върху концентрациите на допамин, невротрансмитерът, който регулира центровете за удоволствие, и надбъбречните жлези, които са отговорни за реакцията „бий се или бягай“ по време на стрес.

Но както казахме, стресът може да изчерпи катехоламините. Проучванията обаче показват, че добавянето на тирозин може да смекчи ефектите от стреса върху изчерпването на хормоните и невротрансмитерите, като по този начин предпазва от когнитивен спад и промени, свързани с настроението, дължащи се на стрес – особено физически.

Управлява настроението

Според изследвания тирозинът може също да бъде полезен за подобряване на настроението и повишаване на бдителността, както и за укрепване на способността за справяне със стреса.

Проучване, публикувано в Journal of Psychiatric Research, предполага, че тирозинът може да бъде полезен и за хора, подложени на интензивни тренировъчни режими, като тези в армията, където са изложени на студ, стрес на голяма надморска височина или периоди на продължително бодърстване.

Повишава енергията и умствената ефективност

За разлика от триптофана, тирозинът е аминокиселина, за която се смята, че повишава фокуса и ефективността, както и повишава енергията. За хора в стресови ситуации тирозинът намалява умствената умора и подпомага когнитивните функции, включително паметта. Твърди се, че има стимулиращ ефект, поради което добавка с тирозин може да бъде от полза за подобряване на ученето и бдителността, като същевременно намалява мозъчната мъгла.

Едно проучване за ефектите от приема на тирозин при хора с проблеми със съня е установило, че той подобрява бдителността за около три часа след приема на добавка, заедно със значително намален спад на умствената ефективност при психомоторни задачи, в сравнение с групата, приемаща плацебо.

Подпомага здравето на щитовидната жлеза и метаболизма

Тирозинът е необходим за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, по-специално тироксин (Т4), който е основният хормон, секретиран от щитовидната жлеза, и е главният регулатор на метаболизма. Необходими са адекватни нива на тиреоиден хормон, за да се намалят симптомите на хипотиреоидизъм като наддаване на тегло и умора.

Може да поддържа загуба на тегло

Когато става въпрос за загуба на тегло, L-тирозинът сам по себе си няма да направи чудо. Проучванията обаче показват, че комбинирането на тирозин с други вещества за изгаряне на мазнини (като екстракт от зелен чай, кофеин или лют червен пипер) може да подпомогне загубата на тегло.

Проучване от 2007 г., разглеждащо загубата на телесни мазнини чрез стимулиране на термогенезата от биоактивни хранителни съставки, установява, че комбинация от тирозин, капсаицин, катехини и кофеин може да стимулира симпатиковата нервна система за насърчаване на ситост, липолиза и термогенеза, като по този начин води до леко намаление в мастната маса.

Безопасност и дозиране

Тирозинът под формата на добавка се счита за много безопасен с минимални нежелани реакции, дори във високи дози до 20 грама на ден. Въпреки че нежеланите реакции са редки, някои хора могат да изпитат леки храносмилателни проблеми като гадене, главоболие, умора и киселини.

Хората със съпътстващи заболявания на щитовидната жлеза като хипертиреоидизъм или болест на Грейвс трябва да избягват добавки с тирозин поради взаимодействия с хормони на щитовидната жлеза и лекарства за щитовидната жлеза.

Имайте предвид, че тъй като тирозинът се конкурира за усвояване с други аминокиселини, най-добре е да се приема на празен стомах. Но тъй като може да действа и като стимулант и да повишава енергията, препоръчва се да избягвате приема на добавката си преди лягане, за да намалите смущенията в съня, което означава, че сутрин или ранен следобед е оптималното време за добавка – особено ако е по-голяма доза.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
40.99 лв.
Best L-Tyrosine 500 mg 120 Veggie Caps | Doctor's Best Противостресов ефект Повишава умствената концентрация За повишаване на термогенезата При различни видове зависимости Провокира ..
38.30 лв.
L-Tyrosine Extra Strength 750 мг 90 веге капсули | Now Foods Намалява стреса, възникнал както ви житейските ситуации, така и вследствие на тренировки Снема депресията, синдрома „Bur..
45.00 лв.
L-Tyrosine Тирозин 500 мг 120 капсули | Now Foods Намалява умората Повишава бодростта Поддържа активна умствена дейност Ободрява нервната система Хранителната добавка Тирозин капсули на ..
На база ( 1) Коментара
25.00 лв.
L-Tyrosine Тирозин 500 мг 60/120 капсули | Now Foods Намалява умората Повишава бодростта Поддържа активна умствена дейност Ободрява нервната система Хранителната добавка Тирозин капсули ..
49.90 лв.
L-Tyrosine Тирозин на прах 113 гр | Now Foods Поддържа умствената дейност Помага при депресия Премахва тревожността Л-Тирозин на прах подобрява настроението Може да повиши броя на белите..
52.49 лв.
N-Acetyl Tyrosine 350 мг 120 капсули | Jarrow Formulas Подобрява когнитивните умения Поддържа функциите на мозъка Действа против депресии Подпомага произвеждането на хормона на щастието ..
32.49 лв.
L-Tyrosine 500 мг 100 капсули | Biovea Подобрява работата на мозъка при стресови ситуации Освобождава от тревожните мисли Зарежда организма с повече оптимизъм и енергия L-Тирозин 500 мг 10..
39.99 лв.
L-Tyrosine 500 мг 100 капсули | Jarrow Formulas  Напълно естествен продукт, който помага за справянето със стреса Подпомага загубата на килограми Подходящ за спортуващи хора L-Тирозин..
28.30 лв.
L-Tyrosine 500 мг 100 капсули | Swanson Предшественик на най-важните катехоламини Подкрепя енергийния метаболизъм Подпомага имунната система Благоприятно влияние при хипотиреоидизъм Подо..
19.00 лв.
L-Tyrosine 500 мг 50 капсули | Holland & Barrett Облекчава стреса и Ви помага да се фокусирате Подпомага загубата на излишни килограми Вдъхва повече вяра и настроение L-Тирозин 500 мг ..
20.80 лв.
N-Acetyl L-Tyrosine 350 мг 60 капсули | Swanson Перфектно абсорбируема форма на тирозин Подобрява психическото благополучие Засилва познавателните функции Повишава нивото на енергия и моти..
29.95 лв.
Pure L-Tyrosine Powder 210 гр | Ostrovit Подобрява настроението, като насърчава производството на допамин (хормонът на удоволствието и щастието) Намалява ефектите от физическа и умствена умора..
33.99 лв.
Pure Tyrosine Powder 300 гр | KFD Nutrition Стимулира мозъка и балансира настроението Действа върху справянето със стреса Подпомага възстановителните процеси Подобрява състояния на депреси..
22.95 лв.
Tyrosine 500 мг 90 таблетки | OstroVit Подкрепа за мозъчните трансмитери Подпомага действието на щитовидната жлеза Подобрява настроението Ви Тирозин 500 мг на таблетки е на топ цена от Ost..
31.00 лв.
Tyrosine Powder UNFLAVORED 210 gr | HS Labs Освобождаване от стреса Подобрява функцията на нервната система Нормализиране работата на щитовидната жлеза Помага при състояния на депресия и т..
26.00 лв.
L-Tyrosine 500 мг 100 капсули | Haya Labs Играе важна роля в производството на допамин Подобрява настроението Стимулира и спомага мозъчната дейност на организма Спомага отслабването и загу..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™