Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

С напредването на възрастта хроничното възпаление пречи на производството и освобождаването на серотонин, което води до разстройства на настроението като депресия, тревожност, раздразнителност и намалена мотивация. Нивата на серотонин се повишават в отговор на аминокиселината триптофан. Правилното използване на триптофан може да обърне поведенческите симптоми на възрастта, като същевременно ще подобри настроението, качеството на съня и мотивацията за упражнения.

С напредването на възрастта хроничното нискостепенно възпаление поставя началото на дегенеративни заболявания в почти всяка област на тялото. Въпреки че това възпаление често води до диабет, рак и сърдечни заболявания, то засяга и мозъка, като пречи на производство и освобождаване на серотонин.

За да може Вашето тяло да произвежда серотонин, то се нуждае от достатъчно количество естествена аминокиселина, триптофан. Голяма част от това, което сега се знае за ролята на серотонина при психични и поведенчески разстройства, идва от проучвания за изчерпване на триптофан. Намаляване нивата на триптофан предизвиква съответен спад в производството на серотонин в мозъка и може да повлияе на настроението, да влоши паметта и да увеличи агресията.

Въпреки че не можете да приемате добавки със самия серотонин, триптофанът е лесно достъпен като безопасна, добре доказана добавка. Приемът на хранителна добавка с триптофан, каквато ние от БиоМол можем да Ви предложим на наистина добра цена, помага за нормализиране на нивата на серотонин и други невротрансмитери. В резултат на това може да обърне много от поведенческите симптоми на възрастта, включително раздразнителност, разстройства на настроението, тревожност и стрес.

Триптофанът помага за регулиране на поведението

Научната литература е ясна: добавката с триптофан просто прави хората по-добри! С тясната връзка между триптофан и невротрансмитера серотонин, не трябва да е изненадващо, че добавка с триптофан може да регулира поведението, което включва сигнализиране на серотонин в мозъка (като настроение, сън и тревожност).

Проучване върху 10-годишни момчета с повишена физическа агресивност разкрива ползите от единична доза от 500 милиграма триптофан. Момчетата, които са приемали триптофан, са успели да коригират нивото си на реакция въз основа на нивото на провокация, което им помага да избегнат потенциално насилствени срещи. 

Други проучвания показват, че ниските нива на триптофан могат да имат отрицателен ефект върху поведението. Пациенти, получаващи терапия с интерферон срещу инфекция с хепатит С, например изпитват понижение на плазмените нива на триптофан. В резултат на това е известна вероятността тези, които се подлагат на тази терапия, да изпитат емоционална раздразнителност и тежка депресия като странични ефекти. 

Хората с естествено импулсивен или агресивен характер могат да получат най-голяма полза от приема на хранителни добавки с триптофан, въз основа на проучвания за умишлено изчерпване на триптофан при такива пациенти. Тези хора реагират много слабо на ниски нива на триптофан, с преувеличено впечатление от интензивността на мимолетните гневни изражения на лицата на другите и увеличаване на гневното им състояние. Подобни ефекти от изчерпването на триптофан се наблюдават при възрастни с дефицит на вниманието и хиперактивност, разстройство, което е тясно свързано с агресия и импулсивност. Допълването с триптофан може да предложи облекчение на тези пациенти и техните семейства.

Триптофанът подобрява качеството на съня

Лошото качество на съня или липсата на сън е често срещана причина за раздразнителност и лошо настроение, особено при по-възрастните хора. Проучванията показват, че хората, които спят лошо, са по-склонни да консумират мазнини или рафинирани захари, да ядат по-малко порции зеленчуци и да имат по-нередовен режим на хранене.

Двете основни биомолекули, които участват във функцията за нормален сън - невротрансмитерът серотонин и хормонът мелатонин - са естествено направени от триптофан в тялото. Това прави триптофан изключително ценна добавка за тези, чийто сън липсва в количество или качество.

Проучвания от края на 70-те години на миналия век показват, че приемането на между 1 и 15 грама триптофан преди лягане може да Ви помогне да заспите. Установено е, че дори дози от едва 250 милиграма повишават качеството на съня чрез удължаване на времето, прекарано в най-дълбоката фаза на съня.

Тези, които приемат триптофан преди лягане, са по-склонни да се събудят с повишена бдителност, да имат по-ясна мисъл и да се справят по-добре със задачи, изискващи внимание.

Едно проучване при по-възрастни хора демонстрира значителни подобрения в общото време за сън, намаляване на времето за заспиване и фрагментация на съня или периоди на нарушен сън след два пъти дневно прием на обогатени с триптофан зърнени храни, осигуряващи 60 милиграма триптофан.

Триптофанът може също да играе положителна роля при едно от най-опасните усложнения, свързани със съня, обструктивната сънна апнея. Това състояние причинява повтарящи се епизоди на почти събуждане, които жестоко нарушават циклите на съня и излагат страдащите на значително повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в по-късен етап от живота.

Триптофанът помага за справяне с депресията

Както при нарушенията на съня, депресията може да допринесе за раздразнителност, импулсивно поведение и лоша преценка. В продължение на почти три десетилетия серотонинът е признат за невротрансмитер от централно значение при управлението на депресията; почти всички лекарствени терапии, които се използват днес, целят повишаване на нивата на серотонин в синапсите, където нервните клетки комуникират.

Повишаването и балансирането на мозъчния серотонин чрез добавяне на триптофан (за разлика от лекарствената терапия) е иновативен подход към депресията, който набира все повече и повече популярност – особено с откритието, че пациентите с дълбока депресия имат ниски нива на триптофан.

Проучванията показват, че понижаването на плазмените нива на триптофан предизвиква много от симптомите на тежка депресия при пациенти, които имат депресия или са изложени на фамилен риск от разстройството.

Триптофанът намалява безпокойството и стреса

Тревожността и реакциите на стрес могат да окажат голямо влияние върху социалното функциониране. Екстремни ситуации като посттравматично стресово разстройство могат да бъдат особено изтощителни. Естественият защитен отговор на стреса и тревожността включва серотониновата сигнална система, както и хормоналните пътища в мозъка, хипофизата и надбъбречните жлези.

Връзката между триптофан и серотонин обяснява защо е установено, че добавките с триптофан помагат за намаляване на тревожността и облекчаване на стреса. Добавянето на триптофан намалява биохимичните маркери на стреса, особено хормона кортизол, който има много вредни ефекти върху човешкото тяло.

Триптофанът облекчава предменструалните симптоми

Нито едно обсъждане на раздразнителността и „сърдитостта“ не би било пълно без споменаването на предменструалния синдром и неговия по-разрушителен братовчед, предменструалното дисфорично разстройство. И при двата синдрома намаляването на нивата на серотонин в мозъка е виновно за дисфорията (състояние на безпокойство, обратното на еуфорията), промените в настроението, напрежението и раздразнителността, които ги определят. Стандартното лекарствено лечение се състои от селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина със съпътстващите ги странични ефекти.

Могат ли добавките с триптофан да помогнат на Вашата тренировка?

Когато се чувствате сърдити, няма нищо толкова възнаграждаващо и релаксиращо като добрата тренировка. Но за много хора добрата тренировка е толкова психическо предизвикателство, колкото и физическо. Много тренировки са ограничени не от физическа умора, а от дискомфорт и болка, както и от желание просто да се откажем и да се приберем у дома.

Изследванията на триптофан и упражнения разкриват стряскащ ефект: Добавката с триптофан подобрява изпълнението на упражненията, силата и издръжливостта. Но по-важното е, че добавките могат да доведат до по-дълги тренировки, тъй като субектите възприемат нивото на умора по различен начин. Резултатът? По-дълги, по-удобни тренировки, с по-малко болка. Това е резултат, на който дори един сърдит старец може да се усмихне.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
95.00 лв.
L-Tryptophan 500 мг 120 веге капсули | Now Foods Продуктът на супер цена от Now Foods L-Tryptophan 500mg 120 капсули представлява аминокиселината Л-Триптофан - незаме..
На база ( 1)  Коментара
48.00 лв.
L-Tryptophan 500 мг 60/120 веге капсули | Now Foods Продуктът на супер цена от Now Foods L-Tryptophan 500mg 60/120 капсули представлява аминокиселината Л-Триптофан - ..
62.00 лв.
L-Tryptophan 500 мг 60 веге капсули | Jarrow Formulas Успокоява организма, стимулира продължителния сън Помага на тялото да се отпусне Потиска апетита Съдейства за разграждането на мазнини..
28.99 лв.
L-Tryptophan 500 мг 60 вегетариански капсули | Biovea Аминокиселина, която не може да се произведе от тялото Ви Подобрява качеството на съня Действа успешно против стрес и тревожни мисл..
33.00 лв.
L-Tryptophan 500 мг 60 капсули | Haya Labs Действа успокояващо  За по-бързо заспиване и пълноценен сън Грижи се за доброто настроение, като премахва депресивните състояния L-Триптофан..
57.00 лв.
L-Tryptophan Peptide 60 таблетки | Jarrow Formulas Облекчава болката по време на менструация Действа успокоително, като стимулира релаксацията Помага при безсъние L-Триптофан Пептид на таб..
37.95 лв.
Supreme Pure Tryptophan 200 гр | OstroVit Помага в борбата с безсънните нощи чрез процеси на синтез на мелатонин Възстановява желанието и мотивацията  Грижи се за оптималното ниво на се..
18.95 лв.
Tryptophan 300 мг 90 веган капсули | OstroVit  Подобрява борбата срещу тютюнопушенето Осигурява защита и естествена регулация на нервната система Възстановява оптималното ниво на серото..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™