Дезинфекция

Дезинфекцията стана по-важна от всякога от началото на пандемията Covid-19. Често категоризирани като биоцидни продукти, някои дезинфектанти могат въпреки това да се считат за медицински изделия, в зависимост от твърденията на производителя и употребата им. Как да се ориентирате?

Дезинфектанти, класифицирани като медицински изделия

Дезинфектантите се диференцират според употребата им. Повечето от тях са регулирани от европейския регламент за биоцидите, но някои се използват само за дезинфекция на медицински изделия. Тази обработка позволява повторната употреба на медицински изделия за многократна употреба, които не могат да бъдат стерилизирани. Именно в този много специфичен случай дезинфектантите също се класифицират като медицински изделия.

Медицинско изделие се дефинира като инструмент, апарат, оборудване или софтуер, предназначени да бъдат използвани при хора за диагностика, превенция, контрол, лечение или облекчаване на заболяване или нараняване. Медицинските изделия се регулират от Европейски Регламент 2017/745.

Почистването с домакински почистващ препарат, който съдържа сапун или детергент, намалява количеството микроби по повърхностите и намалява риска от инфекция от повърхности.

Кога и как да почистваме повърхностите в дома си

  • Почиствайте редовно повърхности, които се докосват често, като дръжки на врати, маси и ключове за осветление.
  • Почиствайте ги по-често, ако някой от Вашето домакинство е по-вероятно да се разболее.
  • Почистете повърхностите, като използвате продукт, подходящ за всяка повърхност, следвайки инструкциите на етикета на продукта.
  • Вземете мерки във Вашия дом, за да ограничите замърсяването на повърхностите от частици във въздуха или от докосване на повърхности със замърсени ръце.

Как да дезинфекцираме?

  • Винаги следвайте указанията на етикета. Етикетът включва инструкции как да използвате продукта и конкретни инструкции, за да се предпазите. Съхранявайте дезинфектантите на място, недостъпно за деца.
  • Проверете етикета, за да разберете какви лични предпазни средства (ЛПС) са Ви необходими, за да използвате безопасно продукта (като ръкавици или очила).
  • Осигурете подходяща вентилация, докато използвате дезинфектант, като държите вратите и прозорците отворени и използвате вентилатори, за да подобрите въздушния поток.
  • Веднага след дезинфекция измийте ръцете си със сапун и вода за 20 секунди. Не забравяйте да измиете ръцете си веднага след сваляне на ръкавиците.
  • Ако сапун и вода не са налични и ръцете Ви не са видимо замърсени, използвайте дезинфектант за ръце, който съдържа поне 60% алкохол. Ако ръцете Ви са видимо замърсени, винаги ги измивайте със сапун и вода поне 20 секунди.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed