Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Винаги е допълнителен бонус, когато вкусните съставки са и функционални храни, които носят повече полза за Вашето ястие, отколкото просто екстензивен вкусов профил. Гъбите с право допринасят за една балансирана и питателна диета, но си струва да проучите по-специализираните варианти, за да подправите ястията си и да придадете на готвенето си някои уникални ползи за здравето. И така, чували ли сте за гъби лъвска грива?

Гъбата лъвска грива (известна още като херициум) е голяма, бяла и груба гъба, наподобяваща лъвска грива. Може да се консумира сурова, варена, изсушена или като чай. Има вкус на морски дарове (рак или омар) и съдържа много биологично активни вещества, които имат благоприятен ефект върху тялото, особено мозъка, сърцето и червата.

Ползи за здравето от гъбата лъвска грива

Защита на тялото срещу деменция

Способността на мозъка да формира и развива нови връзки обикновено намалява с възрастта. Това може да обясни защо умствената дейност става по-бавна при много възрастни хора. Проучванията са установили, че гъбите лъвска грива съдържат две специални съединения, които могат да стимулират растежа на мозъчните клетки: хериценони и еринацини. В допълнение, проучвания върху животни също са установили, че тази гъба може да помогне на тялото да се бори с болестта на Алцхаймер - дегенеративно мозъчно заболяване, което причинява прогресивна загуба на паметта.

Облекчаване на симптомите на депресия и тревожност

До 30% от хората, живеещи в развитите страни, изпитват симптоми на тревожност и депресия. Въпреки че има много причини за тревожност и депресия, хроничното възпаление може да бъде една от основните причини. Изследванията са установили, че екстрактът от лъвска грива помага за регенерирането на мозъчните клетки, като подобрява дейността на хипокампуса - областта на мозъка, отговорна за обработката на спомени и емоции. Подобряването на функцията на хипокампа намалява тревожността и депресивното поведение.

Ускорява възстановяването след нараняване на нервната система

Човешката нервна система се състои от мозък, гръбначен мозък и нерви, които са из цялото тяло. Те работят заедно, за да изпращат и предават сигнали, които контролират почти всяка функция на тялото. Увреждането на мозъка или гръбначния мозък може да причини парализа или загуба на умствена функция, отнемайки много време за възстановяване.

Изследванията обаче са установили, че екстрактът от лъвска грива може да помогне за ускоряване на възстановяването при наранявания на нервите, като стимулира растежа и самовъзстановяването на нервните клетки. Всъщност е доказано, че екстрактът от лъвска грива намалява времето за възстановяване с 23-41% при увреждания на нервната система. В допълнение, екстрактът от гъба лъвска грива може също да намали тежестта на увреждането на мозъка след инсулт. 

Поддържа здравето на храносмилателния тракт

Рани могат да се образуват навсякъде по храносмилателния тракт, включително в стомаха, тънките черва и дебелото черво. Стомашните язви обикновено са от свръхрастеж на H.pylori или увреждане на стомашната лигавица поради продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС).

Екстрактът от гъба Лъвска грива може да предпази тялото от развитието на стомашни язви, като инхибира растежа на бактериите H.pylori и предпазва стомашната лигавица от увреждане. Освен това едно проучване е установило, че екстрактът от лъвска грива е по-ефективен от традиционните лекарства за намаляване на киселинността при предотвратяване на алкохолни стомашни язви. В същото време той също няма никакви отрицателни странични ефекти. Освен това екстрактът от гъба лъвска грива/херициум също помага за намаляване на възпалението, предотвратявайки увреждане на тъканите в други части на червата. Всъщност те могат да помогнат при лечението на възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит и болест на Крон. 

Може да предпази от рак

Предварителни изследвания показват, че лъвската грива може да предложи защита срещу рак. Едно проучване например е установило, че лъвската грива помага за намаляване на размера на раковите тумори на дебелото черво при мишки. Резултатите от проучването показват, че лъвската грива може да помогне в борбата с рака, отчасти чрез увеличаване на активността в определени клетки, участващи в имунния отговор.

Статистиката за рака е ужасяваща – оценките сочат, че почти 40% от хората ще бъдат диагностицирани с рак в даден момент от живота си. Близо 1 от всеки 6 смъртни случая се дължат на някакъв вид рак. Изследвания сочат способността на гъбите Lion’s Mane да се борят с рака, защото притежават определени съединения, за които е доказано, че са противоракови. Проучване, публикувано през 2013 г., съобщава, че гъбата Херициум намалява рака на белите дробове с 69% при мишки.

Lion's Mane намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Факторите, които увеличават риска от сърдечни заболявания, включват: затлъстяване, високи триглицериди, високи количества окислен холестерол и повишена склонност към образуване на кръвни съсиреци. Изследванията показват, че екстрактът от лъвска грива може да повлияе на тези фактори, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания.

Изследвания са установили, че екстрактът от лъвска грива подобрява метаболизма на мазнините и понижава нивата на триглицеридите. Тъй като затлъстяването и високите триглицериди са рискови фактори за сърдечни заболявания, това е един от начините да обясним защо лъвската грива е добра за здравето на сърцето.

Проучвания в епруветка също така са установили, че екстрактът от лъвска грива може да предотврати окисляването на холестерола в кръвта. Всъщност молекулите на окисления холестерол са склонни да се придържат към стените на артериите, което ги кара да се втвърдят, увеличавайки риска от инфаркт и инсулт. Следователно понижаващият холестерола ефект на лъвската грива е полезен и за здравето на сърцето. Освен това гъбата херидиум съдържа и съединението хериценон В - което намалява скоростта на съсирване на кръвта, намалявайки риска от инфаркт и инсулт. Необходими са обаче повече изследвания за този ефект на гъбата лъвска грива.

Контролиране на симптомите на диабет

Диабетът е заболяване, което възниква, когато тялото загуби способността си да контролира кръвната захар. И в резултат нивата на кръвната захар се повишават. Лъвската грива е полезна за контрол на диабета тъй като помага за контролиране нивата на кръвната захар, намалявайки някои от усложненията на заболяването.

В допълнение към ползите за понижаване на кръвната захар, екстрактът от лъвска грива може също да облекчи симптомите на нервна болка в ръцете и краката, причинена от диабет. 

Намаляване на възпалението и оксидативния стрес

Хроничното възпаление и оксидативният стрес са замесени в основата на много съвременни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, рак и автоимунни заболявания. Изследванията показват, че гъбите лъвска грива съдържат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които помагат за намаляване на негативните ефекти от тези заболявания.

Всъщност едно проучване изследва антиоксидантния капацитет на 14 различни вида гъби и е установило, че гъбата херициум има 4-тата най-висока антиоксидантна активност. Поради това се счита за много добър източник на антиоксиданти. В допълнение, екстрактът от лъвска грива намалява възпалителните симптоми и оксидативния стрес и е ефективен при контролиране на възпалително заболяване на червата, чернодробно увреждане и инсулт. В допълнение, гъбите лъвска грива могат да намалят някои от рисковете за здравето, свързани със затлъстяването, тъй като помагат за намаляване на възпалението, секретирано от мастната тъкан. 

Хранителни добавки с екстракт от гъба лъвска грива

Хранителните добавки с гъба лъвска грива се предлагат като капсули, екстракти и прахове. Въпреки че няма конкретна, определена дозировка за гъбите лъвска грива, те могат безопасно да се консумират в големи количества, особено в екстракти от гъби. Когато екстракти от гъбата се включват в добавки, те обикновено се правят в големи количества, много по-високи от това, което бихте получили от консумацията на цялата гъба. При добавките прахообразната форма е най-често срещаната. Можете да ги добавяте към кафе, чай, смути или супа.

Изберете висококачествена хранителна добавка с Херициум/Лъвска грива като самостоятелна добавка или в комплекс с други лечебни гъби или билки - само на BioMall.bg на супер изгодни цени!

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
На база ( 1)  Коментара
64.00 лв.
Херициум (Лъвска грива) 300 мг 60 капсули | Dr. Biomaster Поддържа доброто състояние на сърдечно-съдовата система Подпомага здравето на нервите и помага при Алцхаймер и Паркинсон Бори се с в..
64.94 лв.
Lion's Mane Mushroom 500 мг 120 капсули | Double Wood Подобрява мозъчната дейност и когнитивните функции Подкрепя здравето и възстановяването на нервни клетки Има превантивен ефект срещу..
32.00 лв.
Lion's Mane Mushroom 500 мг 60 капсули | Haya Labs Мощен антиоксидант Подобрява паметта и познанието Стимулира и повишава имунната система Предпазва от поява на тревожни мисли и депрес..
37.50 лв.
Херициум (Лъвска грива) 500 мг 60 капсули | Swanson Поддържа доброто състояние на сърдечно-съдовата система Подпомага здравето на нервите и помага при Алцхаймер и Паркинсон Бори се с ви..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™