Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Аргининът е полу-есенциална аминокиселина, важна за кръвния поток и сърдечната функция. Доказано е, че намалява риска от сърдечни заболявания, ускорява заздравяването на рани и подобрява сексуалната функция.

Какво е аргинин?

Аминокиселините са градивните елементи на протеина в тялото. 75% от тялото е изградено от вериги от аминокиселини и всяка химична реакция, която възниква, зависи от една или повече аминокиселини. Аргининът обикновено съставлява 5% до 7% от съдържанието на аминокиселини в типичен здрав възрастен.

Аргининът е изолиран за първи път през 1886 г. и оттогава е обект на обширни изследвания и клинични изпитвания. Това е една от 20-те аминокиселини и се счита за полу-есенциална, тъй като тялото може да произведе определени количества, но по време на растеж, стрес или травма са необходими по-високи хранителни приеми.

Аргининът стимулира производството на хормони, включително инсулин, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор, и е предшественик на азотния оксид. Ендотелните клетки произвеждат азотен оксид, за да помогнат на стените на кръвоносните съдове да останат отпуснати и отворени за притока на кръв, което подобрява снабдяването на органите с кислород и хранителни вещества.

Каква е разликата между аргинин и L-аргинин?

Използването на две имена е често срещан източник на объркване, но те всъщност се отнасят за една и съща съставка. Има двадесет компонента на аргинина и „L“ е формата, която обикновено се използва в добавките. Може също да видите „D“, което понякога се използва в лабораторни изследвания. Ползите обаче са едни и същи и двете имена често се използват взаимозаменяемо.

Ползи от L-аргинин

Циркулация

Много от ползите на аргинина произтичат от способността му да генерира азотен оксид, който кара клетките на гладката мускулатура да се отпускат и разширяват. Тъй като притокът на кръв се подобрява, повече кислород и глюкоза се доставят до тъканите в тялото. В резултат на това аргининът подобрява периферното кръвообращение и може да предложи подкрепа срещу често срещани състояния на кръвообращението като интермитентно накуцване. Проучванията показват, че диети с високо съдържание на аргинин могат да намалят стесняването на кръвоносните съдове в краката, причинено от мастни натрупвания, и да подобрят разстоянието за ходене.

Сърдечни заболявания

Аргининът подобрява функцията на кръвоносните съдове и засилва коронарния кръвен поток. Азотният оксид прави артериите по-еластични, което помага за понижаване на кръвното налягане и намалява натрупването на артериални плаки, кръвни съсиреци и слепване на тромбоцитите. В резултат на това аргининът се използва при лечението на коронарна болест на сърцето, стенокардия и запушени артерии. Въпреки това пациентите с инфаркт са предупредени да избягват мега високи дози аргинин, тъй като излишъкът от азотен оксид може да има неблагоприятни ефекти. 

Еректилна дисфункция

Недостатъчният кръвен поток е често срещана причина за еректилна дисфункция. Аргининът действа по подобен начин на лекарства като виагра, като увеличава азотния оксид, който разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. В резултат на това добавките с аргинин, които при нас можете да откриете на много добри цени, могат да подобрят притока на кръв към гениталната област, помагайки ѝ да се увеличи до пълния си капацитет. Аргининът има ползи и за жените - увеличаването на притока на кръв към гениталната област може да увеличи либидото и усещането.

Зарастване на рани

Проучванията показват, че хората на диета с ниско съдържание на аргинин често имат нарушено зарастване на рани поради намалено отлагане на колаген в раните. Аргининът индуцира производството на хормони, стимулиращи метаболитните пътища, които са от съществено значение за заздравяването на рани, включително хормона на растежа. Освен това подобрява притока на кръв към раните и увеличава синтеза на репаративен колаген, необходим за заздравяването. В резултат на това подобрява здравината на раната, възстановява функционалността на увредените тъкани и увеличава скоростта и пълнотата на заздравяването.

Културизъм

Добавките с L-аргинин са важни за тези, които се интересуват от бодибилдинг. Наличието на аргинин е необходимо за синтеза на повечето протеини в тялото и сигнализира за освобождаването на хормони на растежа, които насърчават чистата мускулна маса. Ползите от аргинина за кръвообращението също могат да подобрят издръжливостта и кондицията чрез подобряване на притока на кръв към мускулите по време на тренировка. Повишеният кислород и хранителни вещества подпомагат възстановяването и намаляват увреждането и болезнеността на мускулите.

Храни с аргинин

Аргининът присъства в много храни, богати на протеини. Най-добрите храни с аргинин на животинска основа са говеждо, пилешко и свинско месо. Риби като риба тон, сьомга и камбала също са с особено високо съдържание на аргинин. Млечни продукти като яйца, мляко и кисело мляко също са добри източници.

Добри храни с аргинин на растителна основа са соевите зърна, фъстъците, тиквените семки и сусамовите семена. Зърнени храни като овес, ориз и пшеница, както и псевдо зърна като киноа също са с високо съдържание на аргинин. Суперхраната спирулина също осигурява набор от аминокиселини, включително аргинин.

Аргининът се продава и като хранителна добавка, обикновено с името L-аргинин. Аргинин се предлага в различни форми, включително таблетки, капсули и на прах.

L-аргинин дозировка

Средният диетичен прием на аргинин е около 2,5 грама до 5 грама на ден и това обикновено е достатъчно, за да се отговори на основните нужди на тялото за синтез на протеини и възстановяване на тъканите. Дозировката обаче зависи от състоянието, на което се опитвате да повлияете. Някои хора може да се нуждаят от по-висок прием в зависимост от тяхната възраст, ниво на възпаление, състояние на сърцето и кръвоносната система, храносмилателни проблеми, диета и генетика.

Тези, които са на вегетарианска или веганска диета, трябва да консумират пълноценни протеини, за да си гарантират, че имат достатъчен прием на аргинин. С напредване на възрастта тялото става по-малко ефективно при усвояването на аминокиселини от храната и така получава по-малко аргинин и азотен оксид, което сигнализира, че ефективността намалява. Поради тези причини зрелите възрастни често се нуждаят от по-големи количества.

Аргининът има изключително оскъдно досие за безопасност, когато се приема отговорно. Няма официална препоръчителна дневна доза (RDA) и терапевтичните дози често варират между 4 грама и 30 грама на ден. За здрави възрастни, които искат да подобрят кръвообращението си, дневна доза около 1 грам може да е достатъчна.

Бодибилдърите често консумират по-големи количества, вариращи между 2 грама и 30 грама дневно. Ако трябва да консумирате по-високи дози, съветваме Ви да започнете с ниска дневна доза около 3 грама до 5 грама, за да избегнете странични ефекти, и след това постепенно да увеличавате дозата на седмична база.

Няма официална безопасна горна граница, но Ви съветваме да избягвате приема на аргинин в дози, по-високи от 30 грама, тъй като може да бъде токсичен на това ниво. Смята се, че излишъкът от азотен оксид може да има неблагоприятен ефект върху здравето.

Странични ефекти на L-аргинин

Докладвани са много малко странични ефекти на L-аргинин. Случайните нежелани реакции включват подуване на корема, диария, обрив, уртикария и сърбеж. L-аргининът може също да влоши алергиите или астмата при някои хора. Съобщава се за алергична реакция след използване на висока доза под формата на инжекция.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
27.00 лв.
AAKG 1000 мг 100/200 таблетки Pure Nutrition За по-високи нива на растежен хормон Увеличава обема на мускулатурата Подхранва мускулните клетки ефективно За по-висока физическа издръжливост..
50.00 лв.
AAKG 1000 мг 200 таблетки Pure Nutrition За по-високи нива на растежен хормон Увеличава обема на мускулатурата Подхранва мускулните клетки ефективно За по-висока физическа издръжливост и п..
45.99 лв.
Arginine Alpha Ketoglutarate 250 гр | MYPROTEIN Подобрява физическата трудоспособност Подпомага функцията на панкреаса Увеличава мускулите Подхранва клетките Спомага обмяната на вещ..
90.00 лв.
Arginine Powder 454 гр | Now Foods Участва във формирането на мускулните тъкани Активира дейността на имунната система Способства за увеличаване на сперматогенезата Въздейства положително ..
44.99 лв.
L-Arginine (Аргинин) 3000 мг 90 таблетки Natrol Поддържа мускулната маса Подобрява издръжливостта при мускулно натоварване Поддържа нервната система L-Arginine 3000 мг на таблетки на изгод..
На база ( 4)  Коментара
50.00 лв.
L-Arginine 1000 мг 100 таблетки | 21st Century  L-Arginine е есенциална аминокиселина, която поддържа здравословно тренировъчните програми и имунната система. Аргининът е основна амино..
На база ( 2)  Коментара
25.60 лв.
L-Arginine 500 мг 100/250 веге капсули | Now Foods Срещу оксидативен стрес Стимулира правилното функциониране на сърдечния мускул Подпомага работата на панкреаса Подобрява функционалността..
63.00 лв.
L-Arginine 500 мг 250 веге капсули | Now Foods Срещу оксидативен стрес Стимулира правилното функциониране на сърдечния мускул Подпомага работата на панкреаса Подобрява функционалността на ..
На база ( 1)  Коментара
45.99 лв.
Аргинин Алфа-Кетоглутарат 250 гр | MYPROTEIN Мощен анаболен и анти-катаболен ефект Стимулира изграждането на мускулна маса Увеличава силата и повишава издръжливостта Намалява високото кръв..
100.00 лв.
Аргинин с Алфа-Кетоглутарат на прах (AAKG Powder) 1000 гр | Pure Nutrition Подобрява плътността на мускулите За по-бързо възстановяване Подобрява издръжливостта Придава енергия и сила Ар..
38.00 лв.
Аргинин с Алфа-Кетоглутарат на прах (AAKG Powder) 250/500/1000 гр | Pure Nutrition Подобрява плътността на мускулите За по-бързо възстановяване Подобрява издръжливостта Придава енергия и с..
70.00 лв.
Аргинин с Алфа-Кетоглутарат на прах (AAKG Powder) 500 гр | Pure Nutrition Подобрява плътността на мускулите За по-бързо възстановяване Подобрява издръжливостта Придава енергия и сила Арг..
49.99 лв.
AAKG 300 gr неовкусен I Athlete's Nutrition Повишава съдържанието на азотен оксид Подпомага увеличаването на мускулната маса Предпазва от различни сериозни патологични състояния Подобр..
30.00 лв.
L-Arginine 500 mg 120 capsules I Athlete’s Nutrition Неутрализира свободните радикали Подсилва имунната система Спомага за елиминирането на крайни токсични продукти на обмяната Съдей..
53.00 лв.
Arginine + Ornithine 750 мг 100 таблетки | Jarrow Formulas Намалява количеството мастна тъкан Увеличава мускулната маса Стимулира секрецията на хормона на растежа Подобрява съпротивлениет..
27.00 лв.
Arginine AKG 1000 мг 100 таблетки | Haya Labs Мощен афродизиак Понижава кръвното налягане Увеличава мускулната тъкан Спомага обмяната на веществата Има функция на имуностимулатор Пониж..
19.00 лв.
10/Ten Arginine AKG 1000 мг 30 капсули | Cvetita Herbal Увеличава производството на азотен оксид Осигурява силна мускулна помпа Забавя умората Повишава издръжливостта и силата по време на ..
35.00 лв.
100% Pure AAKG 200 гр Прах | Haya Labs Увеличава производството на азотен оксид Осигурява силна мускулна помпа Улеснява ефективното хранене на мускулите Помага за премахването на метаболит..
35.95 лв.
A-AKG Powder 200 гр | OstroVit Инхибира катаболизма Изключителен ефект на „мускулна помпа” Оксигенира мускулната тъкан Бори се с еректилната дисфункция Повишава хормона на ра..
33.00 лв.
AAKG 1000 мг 100 таблетки | Biotech USA Засилва синтеза на съдоразширяващия азотен оксид в организма Увеличава притока на кръв през кръвоносните съдове Причинява така наречената „муску..
86.00 лв.
AAKG 7800 мг 20x25 мл | Biotech USA Засилва синтеза на азотен оксид в организма Може да стимулира синтеза на хормона на растежа Засилва храненето на периферните клетки Подобрява регенераци..
40.00 лв.
AAKG Elite 120 капсули | Biotech USA Причинява така наречената „мускулна помпа“ Засилва синтеза на съдоразширяващия азотен оксид в организма Увеличава енергията и способностите з..
63.00 лв.
AAKG Shock 1000 мл | Biotech USA Висока доза аргинин алфа кетоглутарат с добавен магнезий Предизвиква така наречената „мускулна помпа“ Може да стимулира синтеза на хормона на рас..
75.50 лв.
Arginine (Аргинин) 500 мг 150 капсули | Sanct Bernhard Увеличава нивата на тестостерона Подпомага уголемяването на мускулната маса Помага при проблеми с репродуктивните функции Поддържа зд..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™