Алергия

Алергията е често срещан тип автоимунно състояние. Симптомите варират от досадни и неприятни до животозастрашаващи, но лечението и ефективните стратегии за избягване могат да помогнат.

Алергиите са резултат от свръхреакция на имунната система. Имунната система защитава тялото от нашественици като вируси и бактерии, които могат да причинят заболяване. Ако човек има алергия, неговата имунна система реагира на безвредно вещество така, сякаш е вредно.

Материалът, който предизвиква прекомерна реакция на имунната система, се нарича "алерген“. Честите алергени включват:

 • прах
 • прашец
 • пърхот на домашни любимци
 • някои храни, като яйца и ядки
 • пчелна отрова
 • лекарства
 • латекс.

Симптомите на алергия възникват от възпаление. Те могат да варират от леки до тежки и включват:

 • уртикария, вид обрив
 • хрема
 • сърбеж в гърлото, носа или и двете
 • кашлица
 • подуване на очите, устните или лицето
 • хрипове и задух
 • слаб, ускорен пулс
 • световъртеж
 • припадък.

Ако човек загуби съзнание или има затруднено дишане, може да претърпи анафилаксия. Това може да бъде фатално и изисква спешна медицинска помощ. Някой трябва да се обади на 112 или незабавно да отведе човека в спешното отделение. Това е важно, независимо дали лицето е получило инжекция с епинефрин, или не.

Доброто лечение на алергията се основава на Вашата медицинска история, резултатите от Вашите тестове за алергия и колко тежки са Вашите симптоми. Може да включва три вида лечение: избягване на алергени, лекарства и/или имунотерапия (алергени, приложени като инжекция или поставени под езика).

Как да избегна алергените?

Най-добрият начин да предотвратите симптомите на алергия и да ограничите нуждата си от лекарства за алергия е да избягвате алергените колкото е възможно повече. Това включва премахване на източника на алергени от Вашия дом и други места, където прекарвате времето си. Можете също така да намалите симптомите си до алергени във въздуха, като измивате носа си ежедневно. Можете да направите това, като използвате назален разтвор за изплакване с помощта на бутилка за изстискване.

Когато имате сезонни алергии, тялото Ви приема прашеца и другите алергени като заплаха, подобно на инфекция. Вашата имунна система освобождава химическо съединение, наречено хистамин, за да се пребори с него. Хистаминът, а не дървесният прашец или спорите на плесента, е това, което причинява симптоми като кихане и сърбящи очи.

Антихистамините блокират хистаминовите рецептори, които казват на тялото Ви да реагира агресивно на алергена.

В тази категория можете да откриете различни спрейове, таблетки, суспензии, капки и други медицински изделия, които ще Ви помогнат да се справите със симптомите на алергии.

Стероидни спрейове за нос

Назалните стероидни спрейове помагат да се спре алергичната реакция, преди да е започнала. Стероидът блокира имунните реакции в носа, очите, ушите и гърлото. В резултат на това тялото не освобождава хистамин и се предотвратява алергична реакция.

Антихистаминови капки за очи

Ако страдате от сърбящи, сълзящи очи поради сезонни алергии, антихистаминовите капки за очи могат да донесат облекчение. Потърсете активната съставка кетотифен, която блокира хистаминовите рецептори и предотвратява алергичните реакции. Пазете се от капки за очи, които не съдържат кетотифен; те просто намаляват зачервяването на очите и няма да предотвратят или успокоят алергична реакция.

Комплекти за промиване на очи

Комплектите за промиване на очите могат да помогнат на хора, които прекарват много време на открито по време на сезона на алергиите. Те позволяват на потребителите да изплакнат цветния прашец и други алергени от очите си и да подготвят очната тъкан за прилагане на антихистаминови капки за очи.

Някои пациенти предпочитат естествени сълзи или очен лубрикант пред комплекти за промиване на очите, но те служат за същата цел.

Изплаквания на синусите

Изплакванията с физиологичен разтвор на носа могат да бъдат полезни за лечение на хрема. За да използвате бутилките за изплакване на носа ефективно, трябва да наклоните главата си настрани и да позволите на разтвора да премине през носа Ви и да излезе през другата ноздра, без да влиза в ушите Ви. Можете да използвате дестилирана или стерилна вода, или преварена и охладена чешмяна вода, за да избегнете потенциално сериозни инфекции.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed