Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Ново !

Сини сливи – защо да ги ядем?

Търсене в блога
Горещо от Блога

Съдържание на Сини сливи – защо да ги ядем?


Колко са полезни сините сливи за нашето здраве?

Сините сливи са сезонни плодове, които имат сладък, тръпчив вкус и са с много приятен аромат. Могат да се употребяват както пресни, така и сушени или консервирани. Те са невероятно полезни за предотвратяване на проблемите със здравето. Има около 2000 сотра сливи, но едни от най-полезните са точно сините. С какво са полезни те за бременните жени, може ли да се ядат костилките им, ефективни ли са за отслабване, съхраняват ли се ценните им вещества в компота или конфитюра от тях, има ли вреди и противопоказания за използването им?

Сините сливи са богати на полезни елементи за цялостното здраве на организма

Полезните и лечебни свойства на сините сливи

Тези плодове са богати на вещества, стимулиращи правилното храносмилане и добрия обмен на веществата. Плодовете на сливата притежават ред целебни качества, които влияят върху здравето и дълголетието ни. Общите полезни свойства на сините сливи са неутрализирането на вредните въздействия на свободните форми на кислород в организма, които ускоряват стареещите процеси; защита от развитие на заболявания като астма, артрит, инфаркт и рак; подобряване на паметта чрез неутрализиране на увредените клетки; помощ в регулирането на работата на храносмилателния тракт и облекчаване при запек; диуретичен и слабителен ефект; повишение на имунната защита; поддържане здравето на очите и зрението; понижаване съдържанието на холестерол в плазмата на кръвта; поддръжка на сърдечната дейност и здравето на съдовете; повишаване на хомоциатеина и намаляване вероятността на сърдечен пристъп. Освен това, изследвания показват, че употребата на костилките на сливите помага в борбата с метаболитния синдром

Ползата и вредата от сините сливи за мъжкия и женския организъм

С какво са полезни плодовете за жените?

Регулярното използване на сините сливи подобрява състоянието на костите, особено след менопаузата. Веществата в състава на плодовете компенсират загубата на костна маса, предизвикана от хормоналната недостатъчност на яйчниците. Сливите са особено добри за предотвратяване на рак на млечните жлези. Антиоксидантният им състав и фитонутриентите спират развитието на този вид рак, като убиват болните клетки.

Синята слива подпомагат костната система при жените след менопаузата и се бори с косопада

Сините сливи са богати на витамин С, поддържат здравето, сиянието и младостта на дермата. Употребата на сушени сини сливи намалява тъмните петна и бръчките. Екстрактът от тези плодове се използва в различни продукти за грижа за дермата. Жените, които използват пресни или сушени сини сливи, ще имат и по-здрава, силна и гъста коса. Синята слива е високо пигментиран плод, който не просто се бори с проблемите с оплешивяването, но и запазва естествения цвят и предпазва от преждевременно побеляване. Освен това е и ефективно средство при нерегулярна менструация.

А за мъжете?

Достоверно потвърдени са полезните свойства на сините сливи и за мъжете. Благодарение на хлорогенната киселина и селена, които присъстват в състава им, се намалява тревожността и се повишава изработването на серотонин.

Могат ли бременните и кърмещите жени да ядат сини сливи?

Ползата на този плод при бременността е „продиктувана” от изобилието на многобройни витамини и минерални съединения в сливите, така че едва ли биха навредили на тези жени. Тези полезни компоненти са жизнено необходими за здравето на майката и растящото дете. Те участват в подобряването на зрението, във формирането на костите и тъканите. Сливите се борят с високата температура, като помагат на бъдещите майки да я свалят, без да нанасят вреди на нероденото си бебе с лекарства.

Сини сливи при панкреатит и гастрит

Зрелите сини сливи без кожицата в умерени количества (3-4 бр плодове) са безвредни при тези състояния, само че не на празен стомах.

Употребата на сини сливи през бременността дава на бременната и плода много витамини и важни минерали

Сливи при диабет тип 2?

Въпросът полезна или вредна е за диабетиците сливата не е толкова еднозначен. Като цяло сливата е отлично средство за предотвратяване на различни усложнения при захарен диабет. Например при втори тип диабет тя забавя стареенето на организма и окислителните реакции, помага и при запек. Хранителните влакна и антиоксидантите в сините сливи комплексно помагат да се предотвратят злокачествени процеси в стомашно-чревния тракт, ускорява перисталтиката и възпрепятства натрупването на шлаки. Но все пак, сливите като плодове с високо съдържание на въглехидрати и нисък гликемичен индекс трябва да се употребяват внимателно, като се следи да не се допуска повишаване на кръвната захар.

Сливови костилки

Костилките на сините сливи, изчистени от обвивката, са полезни! Те съдържат етерични масла, благодарение на които може ефективно да се използват в борбата с аскаридозата.

Компоти и сладка от сини сливи

В термично обработените плодове на синята слива се съдържат 20% по-малко полезни елементи.

Полезни или вредни са сините сливи за отслабване?

Използването на сините сливи за отслабване действа слабително и предоставят много хранителни влакна на човешкия организъмСвежите и сушените сливи са известни с това, че имат високо съдържание на хранителни влакна и са способни да предотвратят или да облекчат запеците. Тези плодове съдържат голям запас от витамин C и калий, затова могат да бъдат ефективни компоненти в диетите за отслабване. За да има най-голям резултат, трябва да се намали употребата на калории. Това може да стане, ако се употребяват вместо кафява захар или сметана за подслаждане на овесена каша например.

Сините сливи се ядат само в първата половина на деня, тъй като те съдържат фруктоза и глюкоза – прости захари. Употребата им през нощните часове има обратния ефект – излишните въглехидрати се отлагат в тялото под формата на мазнини. Освен това слабителните им свойства няма да Ви оставят да заспите спокойно.

Сливов сок – източник на фибри

Богатите на фибри продукти съдържат малко калории, а влакната придават усещане за ситост. Употребата на сок, богат на влакна, ще Ви помогне да ядете по-малко калории, а това на свой ред ще Ви помогне да намалите броя на килограмите си. Извънредното му използване обаче може да предизвика странични ефекти – възникване на газове, подуване на корема и запек.

Вреда и противопоказания

Хората, които страдат от бъбречни камъни, не бива да употребяват сини сливи, тъй като те съдържат много оксалати, които провокират възникването на камъни в бъбреците. Синята слива е един от тези продукти, които има широк спектър от полезни действия с минимален брой противопоказания за здравето.

Сини сливи – защо да ги ядем? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™