Сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в света. Високият холестерол, високото кръвно налягане и тютюнопушенето са водещите рискови фактори. Тези рискови фактори могат да доведат до сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт или дори смърт.

Днес лекарите разполагат с много видове лекарства, които могат да предписват, за да подкрепят своите пациенти в битката срещу сърдечните заболявания. Когато се използват по подходящ начин и според правилното предписание, тези лекарства удължават както количеството, така и качеството на живот, като предотвратяват инфаркти и инсулти.

Има лекарства без рецепта, които могат да бъдат добро допълнение към здравословния за сърцето начин на живот:

Статини - за понижаване на LDL холестерола

Статините са въведени за първи път през 1987 г. и сега лекарите разполагат със седем различни лекарства, от които да избират в зависимост от нуждите на пациента. Те понижават нивата на "лошия“ LDL холестерол с 20 до 60% и намаляват възпалението. На повечето хора, които са имали инфаркт или инсулт, байпас, стентове или диабет, се налага да приемат статини.

Аспирин — за предотвратяване на кръвни съсиреци

Аспиринът съществува от дълго време и за първи път е открито, че има ползи за сърдечно-съдовата система през 60-те години на миналия век. Аспиринът може да помогне да поддържате артериите си отворени поради своите антисъсирващи и антитромбоцитни ефекти.

Омега-3 мастни киселини

Мазните риби - като сардини, скумрия и сьомга – са пълни с омега-3 мастни киселини и помагат за понижаване на триглицеридите, кръвното налягане, възпалението, намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. В допълнение към рибата, лененото масло, семената от чиа, орехите и маслото от канола също са с високо съдържание на омега-3.

Доказано е, че продуктите с омега-3 рибено масло повишават (добрите) нивата на HDL холестерола, като същевременно намаляват натрупването на плаки в артериите.

Магнезий

Вашето тяло се нуждае от магнезий, за да функционира правилно, но изследванията показват, че до 50% от хората имат магнезиев дефицит. Ниските нива на магнезий са свързани с високо кръвно налягане, натрупване на плаки и висок холестерол. Ниска доза магнезий може да понижи кортизола, основният хормон на стреса в тялото. Кортизолът също играе важна роля в подпомагането на контролирането на нивата на кръвната захар и намаляването на възпалението.

Инозитол

Въглехидрат, открит в телата ни, инозитолът може също да помогне за контрола на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. В допълнение към здравословно хранене, богато на хранителни вещества и с ниско съдържание на мазнини и калории, инозитолът може да намали инсулиновата резистентност.

Фолат (фолиева киселина)

Доказано е, че този витамин В намалява риска от инфаркт и инсулт при хора с високо кръвно налягане. Едно проучване установява, че фолиевата киселина, приемана ежедневно, може да намали риска от инсулт.

Екстракт от гроздови семена

За тези, диагностицирани с ранен стадий на високо кръвно налягане (прехипертония), изследванията показват, че високи дози екстракт от гроздови семки могат ефективно да понижат кръвното налягане. Пълно с антиоксиданти, проучването установява, че приемът на екстракт от гроздови семки всекидневно в продължение на няколко седмици значително намалява кръвното налягане.

Коензим Q10

Докато CoQ10 се появява естествено в тялото, можете също да увеличите приема си, като включите храни като сьомга, риба тон, броколи и карфиол в диетата си. За тези, които вече приемат статини за понижаване на холестерола, приемът на CoQ10 може да намали болките в мускулите и ставите, които някои хора изпитват като страничен ефект от статините.

Витамин D

Витамин D може да бъде от полза както за сърцето, така и за цялостното здраве, като предпазва костите, повишава енергията и регулира нивата на инсулин. Едно проучване установява, че повишаването на нивата на витамин D чрез излагане на слънце (пет до 10 минути, два до три пъти седмично), яденето на храни, богати на витамин D (яйца, сирене тон, обогатено мляко, зърнени храни и сокове) или приемането на добавки и лекарствени средства с витамин Д, може да доведе до понижаване на високо кръвно налягане. Други проучвания са установили, че витамин D може да помогне за предотвратяване на инсулти и намаляване на риска от диабет.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed