Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Всичко за аминокиселините – част 2

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Новини, Спорт, тренировки и упражнения, Хранителни добавки и продукти | Все още няма коментари. | 3159 прегледа на този пост

Съдържание на Всичко за аминокиселините – част 2


В предишната статия Ви разказахме подробно за Есенциалните незаменими аминокиселини. А тук ще Ви запознаем с Неесенциалните аминокиселини и тяхното действие?

Какви са видовете аминокиселини?

 • Спрямо формата си аминокиселините се разделят на две групи: свободни (не са свързани една с друга) и в свързана форма (свързани в пептидна верига). Свободните аминокиселини се усвояват по-лесно от организма.
 • Според храната, от която са получени, аминокиселините биват яйчни, соеви, млечни, говежди и комбинирани. Ако целта Ви е да качвате мускулна маса, значи трябва да изберете яйчните и смесените аминокиселини.
 • Според състава: аминокиселините могат да бъдат разклонени (BCAA), аминоесенциални (8-те есенциални аминокиселини) и аминокиселини с изменен профил (8-те есенциални и някои неесенциални аминокиселини).

Ето кои са заменимите аминокиселини

Вече казахме, че заменимите аминокиселини са 12 на брой. Нашият организъм ги синтезира сам самичък и допълнителният прием на тези аминокиселини не е необходим. Работата на тялото е да разгради някоя от тях, за да произведе друга, която да е по-необходима при определен процес. Тези 12 заменими аминокиселини са: Аланин, Аргинин, Аспаргин, Цистеин, Глутамат, Глутамин, Серин, Тирозин, Глицин, Хистидин, Пролин и Аспартат.

Аланинът е най-важната аминокиселина за правилното поддържане нивата на глюкозата в кръвта. Използва се за транспорт на азот между тъканите и увеличава използването на кръвната захар като източник на енергия. Аланинът се освобождава и разгражда в организма по време на интензивно физическо натоварване и отговаря за почти половината количество глюкоза, произведено от черния дроб. 

Аргининът е по-известен с вазодилататорните си свойства и с това, че може да увеличава производството на сперматозоиди. Основната му задача е да предотвратява мускулната загуба. Аргининът е част от трите необходими аминокиселини за производството на креатин. Освен това тази аминокиселина е неделим компонент в орнитиновия цикъл, който е с изключително важни физиологични функции. Подпомага заздравяването на рани и, както вече споменахме, е важен компонент на протеините в сперматозоидите. Ако увеличите приема на аргинин, може да се увеличи активността на аргиназата в черния дроб и по този начин да се подпомогне  превръщането на амоняка в кръвта в урея, която се екскретира. Благодарение на тези ползи аргининът има голям ефект при заболявания като хиперамониемия и чернодробна дисфункция.

 • Аспаргин

Аспаргинът е аминокиселина, която поддържа здравословното състояние на метаболизма и на нервната система. Той ни „пази“ от свръхнервност или прекомерна летаргия. Аспаргинът се преобразува в организма в аспартат и по този начин се произвежда енергия. Точно тази енергия мозъкът и нервната система използват в метаболизма. Аспаргинът подпомага баланса във функциите на мозъчните и нервните клетки. Взима участие в трансформирането на аминокиселините, което е много важно за нормалното протичане на процесите в организма.

 • Аспартат

За тази аминокиселина е доказано, че подобрява издръжливостта, като елиминира и умората. Аспартатът също така взима участие и в изграждането и синтеза на други аминокиселини.

Цистеинът е аминокиселина, която участва в производството на колаген и таурин и освен това е компонент на глутатиона. Използва се за детоксикация на организма. Цистеинът е сяро-съдържаща аминокиселина, която може да се произвежда от аминокиселината метионин. Цистеинът действа още, като укрепва защитната лигавица на стомаха и червата, което може да помогне за предотвратяване на щетите, причинени от аспирин и подобни лекарства. 

 • Глутамат

Нашето тяло използва тази аминокиселина като невротрансмитер, който отваря рецепторите за натрий и калций. Глутаматът е сборно име на солите и карбоксилните йони на една от 20-те най-често срещани аминокиселини в белтъчната молекула – глутаминова киселина. Глутаматът е важен компонент, участващ в състава и на телесните белтъци. Освен важните си роли в тялото обаче, глутаматът има чисто кулинарно приложение.

Глутаминът има доказано силно имуностимулиращо действие и може да предотврати катаболизма. "Глутаминът е майката на всички аминокиселини".
В човешкото тяло глутамин се намира предимно в мускулите – 60 % от свободните аминокиселини в мускулната клетка са под формата на глутамин. Той може да се синтезира и от аминокиселините валин и изолевцин, както и от глутамичната киселина.

Глицинът играе важна роля за възстановяването на мускулите и техния растеж. Освен това помага за превръщането на глюкоза в енергия. Аминокиселината Глицин има съществено значение за храносмилателната система, благодарение на синтеза на жлъчката. Участва в производството на колаген и е третата подред аминокиселина, взимаща участие в производството на креатин.

 • Хистидин

Аминокиселината Хистидин се използва предимно за производство и възстановяване на обвивките около нервните клетки. Той е необходим за нормалната сексуална функция и може да регулира метаболизма. Хистидинът е важен, защото намалява киселинността на стомаха, облекчава болката при операция на стомаха или червата  и може да намали повръщането по време на бременност и паренето в стомаха. Аминокиселината може още да възпрепятства появата на язви в стомаха и червата, причинени от разстройство на вегетативната нервна система. Хистидинът има голям ефект при лечението на алергични заболявания като астмата. Благодарение на ефекта да разширява кръвоносните съдове и да понижава кръвното налягане, хистидинът може да бъде използван за лечение на заболявания като ангина пекторис и сърдечна недостатъчност.

Имидазоловата група на хистидина може да образува съединения с Fe2+ или други йони, подпомагайки по този начин резорбцията на желязото. Затова хистидинът може да бъде използван за превенция на желязо-дефицитната анемия.

Пролинът взима участие в производството и поддръжката на колаген и хрущял. Проучванията сочат, че той има положителен ефект върху съхранението на мускулите.

Серинът е важен за метаболизма на мастните киселини. Неговата роля е да укрепва имунната система. Участва в производството на триптофан и мускулното образуване.

 • Тирозин

Аминокиселината, която контролира настроението, ускорява метаболизма и стимулира нервната система. Тирозинът участва в производството на химикали, които балансират апетита, чувството за болка и реакцията на тялото при стрес.

Аминокиселините и техните странични ефекти:

 • Белодробни заболявания: една от аминокиселините, и по конкретно цистеинът, може да доведе до стесняване на артериите и повишаване на кръвното налягане в белите дробове, което в крайна сметка води до подуване на сърцето.
 • Херпеси и вирусни огнища: Прекаленият прием на аминокиселини води до увеличаване на интензивността и честотата на поява на херпеси.
 • Повишено кръвно налягане: Тирозинът и фенилаланинът са аминокиселините, отговорни за опасното повишаване на кръвното налягане, ако сте прекалили с приема им. Възможните симптоми са появата на сърцебиене, умора и световъртеж.
 • Интерференция на инсулин: Цистеинът може да променя формата на молекулата на инсулина.
 • Ако все пак приемът на аминокиселини е важен за Вас и използвате хранителните добавки за това, е добре да не се приемат за повече от 3 месеца, дори и да не се появят никакви здравословни проблеми.
Всичко за аминокиселините – част 2 Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™