Фитър

Силиций

Най-предпочитани в тази категория

Марка: Bärbel Drexel Модел: Aqua Silicia 250 ml
Aqua Silicia 250 мл | Barbel DrexelТечният силиций от Barbel Drexel е много търсена добавка от нашите клиенти, които имат нужда да ..
31.60 лв.
Без данък:31.60 лв.
Марка: Now Foods Модел: Silica Complex With Horsetail Extract 90 Tablets
Силиций Silica Complex 90 таблетки | Now Foods Грижи се за здравината на костите и хрущялите Забавя процесите на стареене Заздравява н..
41.00 лв.
Без данък:41.00 лв.
Марка: Now Foods Модел: Silica Complex With Horsetail Extract 180 Tablets
Силиций Silica Complex 180 таблетки | Now Foods Грижи се за здравината на костите и хрущялите Забавя процесите на стареене Заздравява ..
75.00 лв.
Без данък:75.00 лв.
Марка: Holland & Barrett Модел: Silica Complex 90 Tablets
Silica Complex 90/180 таблетки | Holland & BarrettЕстествен продукт, който се грижи за доброто здраве Предпазва от костни фрактури Гриж..
23.50 лв.
Без данък:23.50 лв.
Марка: Mattisson Healthstyle Модел: Organic Silicium 1000 ml
Organic Silicium 1000 мл | Mattisson HealthstyleПредотвратява цепенето на ноктите Стимулира имунната система Намалява риска от остеопороза ..
81.27 лв.
Без данък:81.27 лв.
Марка: Vitabay Модел: Aqua Silica 500 ml
Aqua Silica 500 мл от Vitabay - Поддържане на красива кожа, здрава коса и силни ноктиКолоиден Силиций течен 500 мл на Vitabay е високока..
65.67 лв.
Без данък:65.67 лв.
Марка: Holland & Barrett Модел: Silica Complex 180 Tablets
Silica Complex 180 таблетки | Holland & BarrettЕстествен продукт, който се грижи за доброто здраве Предпазва от костни фрактури Грижи с..
39.50 лв.
Без данък:39.50 лв.
Марка: PurOligo Модел: Silicium 500 ml
Silicium 500 мл | PurOligoЕфикасен при остеомалация (размекване на костите) и остеопороза Спомага при дегенеративни заболявания и влошав..
48.27 лв.
Без данък:48.27 лв.

Какво е силиций?

Силицият, известен също като силициев диоксид, е вторият най-разпространен елемент на Земята (кислородът е най-разпространеният). Това е естествен микроминерал, направен както от силициеви молекули, така и от кислород, който осигурява сила и гъвкавост на съединителните тъкани на тялото, включително хрущяли, сухожилия, кожа, кости, зъби, коса и кръвоносни съдове.

Силицият е от съществено значение за образуването на колаген, най-разпространеният протеин в телата ни. Силицият е добре познато съединение, което има безброй приложения, но едва наскоро се изследва като нещо, което може да е от полза за човешкото здраве.

Силиций срещу силикон

Силицият силикон ли е? Абсолютно не. Въпреки че имената звучат подобно, силицият, известен още като силициев диоксид (комбинация от силициеви молекули и кислород) е естествен химичен елемент, който се използва като хранително вещество от всяка клетка в нашето тяло, докато силиконът е синтетично, създадено от човека вещество, обикновено се използва в смазочни материали, медицински продукти, ортопедични импланти и електрическа изолация.

Къде се намира силицият?

Силицият се намира естествено в много растения (като листни зеленчуци) и пълнозърнести храни.

Освен че е важен за оптималния синтез на колаген, силицият също така активира хидроксилиращите ензими, подобрявайки здравината и еластичността на кожата. Проучванията до момента подкрепят, че жените, които приемат 10 мг силиций дневно, подобряват текстурата на кожата си.

Ползи от силиций

Въпреки че е известен със своите ползи за укрепване на костите (и то с добра причина), силицият предлага и широка гама от ползи за здравето извън подпомагането на нашата скелетна система. Ето пет, за които трябва да знаете:

1. Силиций за костите

Разпространен в костната и ставната тъкан, силицият е от съществено значение за насочването на калций във и извън нашите кости, което позволява правилното поддържане на костите. Както човешки, така и животински модели са показали, че добавянето на силиций директно подобрява целостта на костните матрици и намалява чупливостта на костите. Той също така подпомага диференциацията (съзряването) на остеобластите, като остеобластите са костните клетки, отговорни за изграждането на нова костна тъкан в процеса на костния метаболизъм.

Допълнителни проучвания показват, че химическият градиент на силиция подпомага свързването му със специални протеини, известни като протеогликани, които работят в синергия за допълнително подобряване на неколагенните тъкани, намиращи се в костите.

2. Силиций за кожата и косата

Вътрешното стареене е неизбежно в резултат на разграждането на различни протеини в тялото, които се състоят от тъкани и клетки, като тези в нашите вени/артерии, кости/стави и т.н. Колагенът е един от най-разпространените протеини в тялото, важен както за якостта на опън, така и за стабилността на съединителните тъкани, включително кожата.

Силицият е основен компонент в синтеза на колаген, както и подпомага производството и поддържането на други протеини в кожата, включително еластин, който осигурява еластичността на кожата, и кератин, който е гъсто заселен в космените фоликули.

Силицият също така стимулира и се свързва с гликозаминогликани (GAG), друг специализиран протеин, който може да задържи до 1000 пъти теглото си във вода. Като се свързват с водните молекули, GAG спомагат за насърчаване на хидратацията на кожата. Проучвания при хора, използващи както перорални, така и локални силициеви продукти, показват, че при последователна употреба групите, използващи силициев диоксид, имат значителни подобрения в механиката на кожата (еластичност, текстура и хидратация), както и намалени признаци на фотостареене.

Силиций като средство за подмладяване на ставите

Същите гликозаминогликани, за които е установено, че подобряват хидратацията на кожата, също играят роля в насърчаването на правилното смазване на ставите. Тъй като силициевият диоксид помага да се стабилизира GAG мрежата на различни места в тялото, включително ставите, изследователите са открили, че комбинирането на силиций и глюкозамин може значително да намали нивата на възпаление в ставните тъкани, като същевременно насърчава правилното смазване между ставите (синовиални течност), намалявайки вероятността от допълнителна дегенерация, причинена от триенето на ставите една в друга.

Освен това е доказано, че добавянето на наночастици от силициев диоксид подобрява скоростта и качеството на възстановяване при индивиди, страдащи от увреждане както на сухожилията, така и на връзките, без никакви неблагоприятни странични ефекти.

Метален митигатор

Електрическият заряд на силициевия диоксид му позволява да се свързва с определени тежки метали, които могат да се натрупат в човешката тъкан с течение на времето, с потенциал да предизвикат хаос в различни системи. Алуминият е най-изобилният метал в земната кора и докато умерените експозиции могат да бъдат толерирани, високи нива могат да се натрупат в меките тъкани, особено тези в мозъка.

Високите нива на алуминий в мозъка са свързани с когнитивен спад и проучванията показват, че силицият има афинитет към свързване с алуминий, което възпрепятства усвояването му в стомашно-чревния тракт. Едно проучване, разглеждащо разпространението на когнитивния упадък, показва обратна връзка между алуминия и силициевия диоксид в питейната вода, като хората, които пият силициев диоксид в допълнение към вода с алуминий, имат намален процент на когнитивен упадък в сравнение с тези, които пият само вода с алуминий.

Силиций за кръвоносната система

Освен че просто поддържа структурата на нашите вени и артерии чрез подобряване на синтеза на колаген (който съдържа около една трета от протеините, намиращи се в тези съединителни тъкани), силицият осигурява многобройни ползи за сърцето. Аортата е основната артерия, която изпомпва наситена с кислород кръв от сърцето към системното кръвообращение, като се състои в голяма степен от съединителни тъкани, включително зависим от силициев диоксид колаген и еластин.

Извън поддържането на структурата на аортата, проучвания върху животни показват, че зайци, хранени с богата на силициев диоксид добавка, показват намалено разпространение на увреждане на аортата след поглъщане на диета с високо съдържание на холестерол в сравнение със зайци в контролната група. Като помага да се балансира скоростта на окисление на мазнините (увреждане), същевременно увеличавайки дебелината на аортата, силициевият диоксид може също да бъде чудесно допълнение към здравословна за сърцето диета!

Богати на силициев диоксид храни

  • Зелен боб;
  • Банани;
  • Кафяв ориз;
  • Зърнени храни;
  • Леща за готвене;
  • Краставици;
  • Домати.

Как да изберем добавка със силиций

Силициевите добавки могат да идват от естествени или синтетични източници. Ако търсите естествен биоактивен източник на силиций, хранителните добавки, включително тези от бамбук и див кестен, са две често срещани опции, които ще Ви осигурят достатъчни количества.

Най-добре е да следвате препоръчаната доза от добавката, която решите да приемате, или да се консултирате с лекар.

Статус: В наличност Марка: Now Foods
Силиций Silica Complex 180 таблетки | Now Foods Грижи се за здравината на костите и хрущялите Забавя процесите на стареене Заздравява ..
75.00 лв.
Без данък:75.00 лв.
Статус: В наличност Марка: Now Foods
Силиций Silica Complex 90 таблетки | Now Foods Грижи се за здравината на костите и хрущялите Забавя процесите на стареене Заздравява н..
41.00 лв.
Без данък:41.00 лв.