Фитър

Суроватъчен хидролизат

Ако се интересувате от здраве, фитнес или увеличаване на приема на протеини, вероятно някога сте срещали термина "Суроватъчен протеин хидролизат на прах“. Но какво означава?

Суроватъчният протеин е един от основните видове протеини и се създава чрез процеса на производство на сирене. Хидролизираният суроватъчен протеин идва от процес, наречен хидролиза, който изолира отделните аминокиселини на протеина.

Протеините са съставени от дълги вериги от свързани аминокиселини. Лактоглобулинът от суроватъчния протеин например има приблизително 164 аминокиселини. Когато протеините се хидролизират, те се фрагментират на по-малки парчета, наречени пептиди, които варират по размер от 2 до 50 аминокиселини, и свободни аминокиселини.

Протеините, с много малко изключения, не могат да бъдат усвоени от нашето тяло така, както са. Те трябва да бъдат хидролизирани до аминокиселини или малки пептиди (2-3 аминокиселинни единици). Това се случва по време на храносмилането в нашия стомах и тънките черва. Ензимите на стомаха и панкреаса, с помощта на храносмилателни киселини, хидролизират протеините в пептиди, след което тези пептиди се фрагментират допълнително на аминокиселини и по-малки пептиди. По време на този дълъг процес някои части от протеините се губят като отпадъци, когато не се хидролизират напълно до свободни аминокиселини.

Чрез хидролизиране на протеина преди поглъщането му това, което попада в стомаха ни, вече е смес от аминокиселини и пептиди, които лесно се фрагментират на по-малки пептиди и свободни аминокиселини в стомаха и тънките черва. По принцип хидролизираният протеин е предварително усвоен протеин, така че тялото Ви може да го абсорбира бързо и лесно.

Вероятно вече знаете колко е важно да получавате достатъчно протеин. Но с толкова много видове протеин, как да разберете кой е най-добрият за Вас? Нека да разгледаме защо хидролизираният протеин е чудесен вариант.

Предимства на хидролизирания протеин

По-лесно смилаем

Тъй като хидролизираните протеинови прахове са съставени от предварително усвоени протеини, те могат да бъдат чудесен избор за хора, които имат чувствителен стомах, чувствителност към храна или проблеми с храносмилането. Ако някога сте имали стомашно разстройство, след като сте изпили протеинов шейк, тогава приемането на хидролизиран протеин на прах е солидна алтернатива.

Голяма част от това, което причинява тези проблеми с храносмилането при продукти на млечна основа, като суроватъчен протеин, е наличието на лактоза. Лактозата може да причини спазми, подуване на корема и диария.

Хидролизираният суроватъчен протеин претърпява процес, наречен хидролиза, който премахва повечето, ако не и цялата лактоза, присъстваща в суроватката. Въпреки това този процес не премахва други млечни протеини, така че алтернативите на растителна основа са все още най-добри, ако имате алергия към мляко.

Има по-ниско съдържание на въглехидрати и мазнини

Процесът на хидролиза води до суроватъчен протеин на прах, който е по-концентриран протеин, което го прави също така с по-малко мазнини и въглехидрати. Поради по-ниското си съдържание на мазнини и въглехидрати хидролизираните протеинови прахове са чудесни и за тези, които следват диети с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.

Може да Ви помогне да се възстановите по-бързо

Оказва се, че по-бързото усвояване може да означава и по-бързо възстановяване. Тъй като суроватъчният хидролизат съдържа по-малки пептиди от нехидролизирания протеин, той се абсорбира по-бързо в стомашно-чревния тракт и е по-лесно достъпен за използване от тялото, което прави възстановяването след тренировка по-ефективно. Това не само води до по-бързо снабдяване с хранителни вещества за Вашите напрегнати мускули, но може да доведе до цялостно по-добро усвояване на протеини за някои хора. Това може потенциално да подобри времето за възстановяване и да намали мускулната болка.

Когато тренирате, създавате малки разкъсвания в мускулите си, което води до разграждане на протеина. Аминокиселините са необходими за възстановяването на тези тъкани. Има несъществени аминокиселини, които тялото Ви може да произвежда само, а след това има незаменими аминокиселини, които трябва да получите от храна или добавки. Някои незаменими аминокиселини, наречени аминокиселини с разклонена верига (BCAA) - левцин, валин и изолевцин - се съхраняват в мускулите за енергия и играят важна роля при възстановяването на мускулите.

Без подходящ прием на протеини и усвояване на усвоени аминокиселини, възстановяването на мускулите ще бъде удължено. Хидролизираният процес разгражда протеина на аминокиселини с по-малка верига, което насърчава по-бързото усвояване и позволява по-бързо възстановяване на мускулите. Тъй като хидролизираният протеин има по-бързо усвояване, той може да достави BCAA на Вашите мускули по-бързо. Хидролизираните протеинови прахове не съдържат непременно по-високи количества BCAA, освен ако производителят не е добавил допълнителни аминокиселини по време на обработката. Аминокиселините с разклонена верига в протеина просто ще бъдат по-бързо достъпни поради намаленото време за усвояване.

Помощно средство за упражнения

Ако тренирате или спортувате, имайте предвид, че хидролизираният протеин може да помогне по много начини.

Играе решаваща роля за възстановяването на мускулите след тренировка. Освен че е се храносмилане по-бързо и по-лесно, хидролизираният протеин също се усвоява по-бързо от пълноценните суроватъчни протеини. Това повишено усвояване може да помогне на тялото Ви да се възстанови по-бързо след тренировка чрез осигуряване на основни протеини и аминокиселини за възстановяване и развитие на мускулите Ви по-бързо.

Освен това може да Ви помогне да се заредите с енергия преди и по време на тренировка, така че да можете да извлечете максимума от Вашите тренировъчни сесии или спортни начинания. Тази енергия идва от аминокиселините с разклонена верига, или BCAA, които се съхраняват в мускулите Ви. Докато хидролизираните протеинови прахове по своята същност не съдържат повече BCAA от техните неусвоени аналози, хидролизата наистина подобрява скоростта и степента на усвояване.

Източник на аминокиселини

Протеините са изградени от различни аминокиселини, някои от които се синтезират в тялото, докато други се приемат от храната. Синтезът и усвояването на аминокиселини са от съществено значение за растежа, възстановяването и поддържането на тъканите.

Освен че позволяват синтеза на протеини и пептиди, аминокиселините също играят ключова роля в сигналните пътища на тялото, както и биохимичната, автофагичната и метаболитната регулация.

Хидролизираният суроватъчен протеин съдържа всички основни аминокиселини, за да помогне с тези критични телесни функции.

И ако искате да отслабнете, аминокиселините може да работят във Ваша полза. Проучванията показват, че аминокиселините могат да помогнат за увеличаване на загубата на мазнини, подобряване на мускулния растеж, намаляване на анаболната резистентност и увеличаване на производството на хормони на растежа.

Концентрат, изолат или хидролизиран протеин?

След като вече знаете всичко за хидролизирания протеин, как се сравнява с протеиновия концентрат или протеиновия изолат?

Протеиновият концентрат е най-простият и най-малко обработен вид суроватъчен протеин, произведен чрез ултрафилтрация на суроватка. След това се изсушава в прахообразна форма, която се състои от 40-60% протеини, мазнини и въглехидрати.

Протеиновият изолат се произвежда с помощта на процес, който води до съдържание на протеин над 90%. Въпреки това хидролизираният суроватъчен протеин е стъпка по-горе. Чрез използването на процеса на хидролиза той е направен да бъде много по-усвоим от протеиновия концентрат и протеиновия изолат.

Как да консумираме повече суроватъчен протеин хидролизат?

Ако искате да получите повече хидролизиран протеин в диетата си, потърсете продукти, които го изброяват като първа съставка. Може да се намери в протеинови прахове, енергийни блокчета и други добавки.

Можете дори да добавите висококачествен хидролизиран протеин към Вашето кафе, което улеснява получаването на този допълнителен тласък на протеин у дома или в движение, когато имате нужда от него.

Статус: В наличност Марка: Lazar Angelov Nutrition
Amino Rock 200 таблетки | Lazar Angelov NutritionЗа повишаване на чистата мускулна маса За имунна подкрепа За по-бързо възстановяване след ..
31.95 лв.
Без данък:31.95 лв.
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)
Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Филтър за продукти
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed