Фитър

Лизин

Най-предпочитани в тази категория

Марка: Now Foods Модел: L-Lysine 500 mg 100 Tablets
L-Lysine Лизин 500 мг 100/250 таблетки | Now FoodsЛизин (L-Lysine) е незаменима аминокиселина, което означава, че не може да бъде произв..
22.00 лв.
Без данък:22.00 лв.
Марка: Webber Naturals Модел: L-Lysine 1000 mg 60 tablets
Л-Лизин 1000 мг 60 таблетки | Webber NaturalsВисоко абсорбируема форма на лизин Формира много структури на тялото Поддържа здрави костите и..
20.81 лв.
Без данък:20.81 лв.
Марка: Now Foods Модел: L-Lysine Pure Powder 454 g
Лизин на прах 454 гр | Now FoodsСтимулира имунната система Поддържа азотния баланс в организма Спомага за възстановяване на тъканите Изпо..
53.00 лв.
Без данък:53.00 лв.
Марка: Now Foods Модел: Double Strength L-Lysine 1000 mg 100 Tablets
Double Strength L-Lysine 1000 мг 100 таблетки | Now FoodsДвойна сила – 1000 мг L-лизин в една таблетка Подкрепа за сърдечно-съдовата си..
35.00 лв.
Без данък:35.00 лв.
Добави в количката
Марка: Essential Pet - Вносител Модел: Cat L-Lysine 100 Soft Chews
Cat L-Lysine 100 дъвчащи дражета | Essential PetС невероятен вкус, предпочитан от Вашата котка Помага на домашния любимец да произвежда ..
35.50 лв.
Без данък:35.50 лв.
Марка: Now Foods Модел: PET L-Lysine Powder For Cats 226,8​ g
PET L-Lysine Powder (For Cats) 226,8 гр | Now FoodsПодпомага растежа на котките За по-добро усвояване от тялото на калций Помага ..
45.00 лв.
Без данък:45.00 лв.
Марка: Holland & Barrett Модел: L-lysine 1000 mg 120 Coated Tablets
L-lysine 1000 мг 120 таблетки | Holland & BarrettЕсенциална аминокиселина, което означава, че тя не може да се произвежда от тялото самосто..
26.00 лв.
Без данък:26.00 лв.
Марка: Source Naturals Модел: L-Lysine 1 000 mg 100 Tablets
L-Lysine 1,000 mg 100 Tablets I Source NaturalsПодобрява обмена на веществата Поддържа сърцето и съдовете здрави Елиминира рисковете от раз..
39.00 лв.
Без данък:39.00 лв.

Знаете ли, че градивен елемент от протеин може да помогне за подобряване на редица състояния? От години хората използват L-лизин за справяне с херпесния вирус и за възстановяване след тренировки. Както се оказа, тази аминокиселина е добра за повече от тези две неща.

Ползите от лизин са многобройни и включват всичко - от помощ за справяне с тревожността до диабет. Тази аминокиселина се намира в различни храни, както и под формата на хранителни добавки.

Какво е лизин?

Лизинът е незаменима аминокиселина. Много хора знаят, че някои аминокиселини са известни като "градивните елементи на протеина“ и са необходими, за да работят правилно огромен брой вътрешни функции, включително растеж.

Лизинът е открит за първи път от немски учен, известен само като Dreschel, през 1889 г., който успява да изолира аминокиселината от казеин или млечен протеин. Точната структура на молекулата е записана само три години по-късно.

От няколкостотин аминокиселини, открити в природата, 20 са необходими за създаването и растежа на протеини и само 10 от тези 20 могат да бъдат произведени от тялото. Останалите 10 са "незаменими" аминокиселини, защото хората трябва да ги консумират допълнително за добро здраве.

Есенциалните аминокиселини най-често са стереоизомери, което означава, че съществуват в два варианта, които са идентични една на друга като огледални изображения. Съществуват както D-, така и L-форми на тези аминокиселини, а L-формата се използва в протеиновия синтез и следователно формата, открита в храните и добавките. Поради това повечето хора просто наричат това хранително вещество накратко "лизин“.

По-конкретно, L-лизинът е много важен за създаването на карнитин, който превръща мастните киселини в енергия и също така понижава нивата на холестерола. Изглежда също така играе роля в усвояването на калций и помага на тялото да образува колаген, който подпомага растежа и поддържането на костите и съединителната тъкан (включително кожата).

Ползи от лизин

Като естествен агент за борба с болестите, лизинът е от полза за човешкото тяло по различни начини:

Поддържа здрави черва

Изключително често срещан проблем, който имат милиони хора, много от които дори не го осъзнават, е синдромът на пропускливите черва. Това състояние представлява проникване през лигавицата на храносмилателния тракт, което позволява на по-големи от предвидените частици да излязат от храносмилателната система в останалата част от тялото. Това причинява алергични реакции, ниска енергия, болки в ставите, автоимунни заболявания и заболяване на щитовидната жлеза.

Повишава усвояването на калций

Консумацията на L-лизин е свързана с по-добро усвояване на калций, което може да помогне на хора със или изложени на риск от остеопороза. Досега не са правени проучвания за връзката между L-лизин и остеопорозата, но поради важната роля, която калцият играе за здравето на костите, логиката предполага, че той може да бъде полезна хранителна добавка за хората с чупливи кости.

Атлетите често приемат L-лизин като протеинова добавка за подобряване на представянето. Това също може да е свързано с начина, по който L-лизинът кара тялото Ви да абсорбира калций.

Може да намали появата и честотата на афти

Ако сте чували за L-лизин преди, то вероятно е във връзка с естествено лекарство за херпес. Херпесът на устните е резултат от вируса на херпес симплекс-1, наричан още HSV-1, и около 67 процента от хората под 50 години са заразени с вируса, дори ако никога не проявяват симптоми.

Въпреки че изследванията са противоречиви по темата, повечето хора, които използват L-лизин за лечение на херпес, го намират за много ефективен. Някои проучвания подкрепят, че L-лизинът може да помогне за намаляване на броя на огнищата на HSV, докато други казват, че огнищата се случват със същата честота, но продължават по-кратък период от време.

Намалява безпокойството

Наред с приема на храни с високо съдържание на витамини от група В, магнезий и омега-3 мастни киселини, можете също да опитате да увеличите приема на L-лизин, за да сведете до минимум безпокойството. Тъй като L-лизинът може да помогне на тялото Ви да абсорбира калций, което е друго полезно хранително вещество за страдащите от тревожност, това може да е един от основните начини, по които той помага за отстраняване на тревожността.

В допълнение към това, че Ви помага да абсорбирате калций по-ефективно, L-лизинът се държи като антагонист на серотониновия рецептор. Това е многословна фраза, която означава, че той частично се свързва със серотониновите рецептори, за да предотврати частично реакциите на тревожност.

Може да помогне при лечението на рак

Изследователите продължават да откриват повече начини, по които хранителните вещества, открити в нашата храна и в природата, могат потенциално да се насочат към злокачествените клетки, без да убиват добрите.

През 2007 г. учени от Щатския университет на Флорида са изследвали ефектите на "лизиновите конюгати“ върху увредени нишки на ДНК, като тези, открити при рак. По принцип това вещество може да локализира повредена нишка, като идентифицира "разцепване“ в нея (увредено място) и да накара останалата част от нишката също да се разцепи (разкъса). Клетката обикновено не е в състояние да поправи това увреждане, което води до апоптоза, смърт на клетките.

Учените, провеждащи проучването FSU, са открили резултати, вариращи от 25 процента до 90 процента унищожени ракови клетки, което е изумително.

Лизин оксидаза е тествана срещу случаи на колоректален рак при мишки през 2014 г. В това проучване инжектирането на лизин оксидаза е свързано с нулеви смъртни случаи и свиване на солидни тумори в значителни количества, което означава, че това може да е обещаваща форма на лечение на колоректален рак в бъдеще.

Топ храни с лизин

Най-добрият начин да увеличите съдържанието на лизин е като ядете храни, естествено богати на аминокиселината.

Когато ядете храни, богати на лизин, не забравяйте, че конвенционалните методи на приготвяне могат да намалят хранителната стойност на лизина. Те включват методи като редуциране със субстанция на основата на захар, нагряване на източници на лизин в присъствието на мая или захароза и готвене без влага.

Топ 10 храни с най-високо съдържание на лизин са:

  1. Постно говеждо и агнешко месо - 3582 милиграма/100 грама, 171 процента DV;
  2. Пармезан - 3306 милиграма / 100 грама, 157 процента DV;
  3. Пуешко и пилешко месо - 3110 милиграма/100 грама, 148 процента DV;
  4. Свинско месо - 2757 милиграма/100 грама, 131 процента DV;
  5. Печени соеви зърна - 2634 милиграма/100 грама, 125 процента DV;
  6. Риба тон - 2590 милиграма/100 грама, 123 процента DV;
  7. Скариди - 2172 милиграма/100 грама, 103 процента DV;
  8. Тиквени семки - 1386 милиграма/100 грама, 66 процента DV;
  9. Яйца - 912 милиграма/100 грама, 43 процента DV;
  10. Бял боб — 668 милиграма/100 грама, 32 процента DV.

Въпреки че всички те са богати на лизин, важно е да внимавате и да избягвате свинско, соя и скариди, доколкото е възможно, тъй като тези храни често са замърсени с токсини. Що се отнася до месото, сиренето и яйцата, винаги се уверете, че консумирате тези порукти, произведени от свободно отглеждани животни, хранени с трева, когато е възможно.

Добавки и дозировка на лизин

Хранителна добавка с лизин може да бъде изключително полезна в случаите, когато знаете, че не можете да изпълните препоръките си за дневна стойност на конкретни хранителни вещества.

Обикновено човек трябва да получава между 800-3000 милиграма L-лизин в диетата си всеки ден. Препоръките за дозиране за лечение на херпесни огнища са предложени от един до три грама дневно допълнителна добавка L-лизин. Лизин се предлага и под формата на крем, който често се използва за нанасяне върху херпес, заради лечебния му ефект.

Статус: В наличност Марка: 21st Century Health Care USA - Вносител
L-Lysine 600 мг 90 таблетки | 21st CenturyЛизинът L-Lysine е незаменима аминокиселина - основна съставна част на протеините, която п..
25.99 лв.
Без данък:25.99 лв.
Статус: В наличност Марка: Now Foods
L-Lysine Лизин 500 мг 100/250 веге капсули | Now FoodsЛизин (L-Lysine) е незаменима аминокиселина, което означава, че не може да бъде пр..
20.00 лв.
Без данък:20.00 лв.
Добави в количката
Статус: В наличност Марка: Now Foods
L-Lysine Лизин 500 мг 100/250 таблетки | Now FoodsЛизин (L-Lysine) е незаменима аминокиселина, което означава, че не може да бъде произв..
22.00 лв.
Без данък:22.00 лв.
Статус: В наличност Марка: Now Foods
L-Lysine Лизин 500 мг 250 веге капсули | Now FoodsЛизин (L-Lysine) е незаменима аминокиселина, което означава, че не може да бъде произв..
54.00 лв.
Без данък:54.00 лв.