От латински думата кайсия се превежда като арменска слива. Затова много хора смятат, че родината на тези дървета е Армения, въпреки че още от дълбока древност за родина се е считал Китай. В древността кайсиите са отглеждани от индуси и перси, а в Европа те попадат преди две хиляди години благодарение на гърците.

Какво представляват сушените кайсии и как се произвеждат?

За приготвяне на сушени кайсии не са подходящи плодовете на дивите дървета.

Трябва да се отбележи, че сушените кайсии биват различни варианти – цял сушен плод с костилка, цял плод без костилка и половин плод без костилка.

Кайсията е плод, затова не може да се съхрани свежа дълго време. Преимуществото на сушените плодове е, че те могат да траят дълго. Могат да бъдат закупени в магазина или да се направят в домашни условия.

За приготвяне на сушени кайсии не са подходящи плодовете на дивите дървета. При култивираните растения има много сортове, подходящи за тази процедура. За целта от кайсиите трябва да се отстрани влагата, а плодовете следва да бъдат месести и сладки. Идеалният плод не бива да е прекалено узрял. Той трябва да е ярък и достатъчно твърд на допир. Избират се плодове без дупки от червеи и се измиват, след което се разрязват на две и се махат костилките. За да не губи кайсията цвета си, е препоръчително приготвените половинки да се сложат в гевгир и да се държат над кипяща вода 10-15 минути. След това парченцата се слагат в края на чинията, за да може останалата течност да се събере в средата на чинията. Сушенето се осъществява, като слагаме приготвените половинки на решетката на машината за сушене първоначално на температура 50 градуса, а след това на 40 градуса. Процесът на изсушаване може да отнеме 10-15 часа. Ако нямате специална машина, плодовете могат да се сушат на слънце.

Полезни свойства на сушените кайсии за човешкия организъм

Хората, живеещи в Средна Азия, се отнасят към сушената кайсия като към дар от Аллах и възпяват нейните лечебни свойства.

1. Тя е особено полезна за хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, тъй като извежда извън организма излишния холестерол и облекчава сърдечната дейност.

2. Още едно изключително нейно свойство е, че нормализира работата на инсулиновата дейност на панкреаса. Това е и причината тя да бъде назначава при захарен диабет.

Сушените кайсии са полезни при нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, при запек.

3. Плодовете са полезни при нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, при запек. Лекарите препоръчват вечер да се кипнат няколко сушени плода, които да се изядат на сутринта, и да се изпие водата, в която са врели. В рамките на месец работата на червата се нормализира.

4. Този продукт се използва и за профилактика при онкологични заболявания.

5. Сухите плодове подобряват зрението и се употребяват за профилактика на офталмологични заболявания благодарение на съдържащите се в състава им витамини от група В.

6. Те укрепват имунитета и се борят с авитаминоза, тъй като съдържат витамин С.

7. Кайсиите се наричат плодове на младостта благодарение на високото съдържание на витамин А. Те имат подмладяващ ефект, активират синтеза на колаген, хиалуронова киселина и таурин.

8. Никотиновата киселина, или витамин РР, участва в метаболизма на мазнини, белтъчини, поддържа тъканното дишане.

9. Сушената кайсия е калоричен продукт. Но енергетичната ценност компенсира това, което е и причина тя да се използва по време на диета. Плодът подхранва организма и го насища за дълго време.

Противопоказания

Както всеки продукт, така и този има своите противопоказания. И независимо от широкия спектър полезни свойства, някои хора трябва да се въздържат от неговата употреба.

1. Внимателно следва да подхождат към продукта хората, страдащи от заболявания на стомаха и червата.

2. Хората, страдащи от захарен диабет, следва да обърнат внимание на дозировката на тези сухи плодове в дневното си меню.

3. Не е препоръчителна употребата им за хората, страдащи от затлъстяване, въпреки че диетолозите препоръчват правене на разтоварващи дни, в които да се употребяват сушени кайсии и напитки без захар.

4. От употреба трябва да се въздържат и хората с алергични реакции към кайсии.

Влияние на сушената кайсия при мъжете и жените

Сушената кайсия е много полезна за мъжкия организъм. Както отделно, така и в съчетание с някои продукти, тя служи като мощно средство, влияещо на потентността. Добър ефект се постига в съчетание с орехи и мед.

Плодът е полезен за жените, особено при бременност, тъй като стабилизира много процеси, протичащи в женския организъм. Полезните му свойства влияят и върху пълноценното развитие на плода.

Как да изберем сушения плод?

Кайсиите се наричат плодове на младостта благодарение на високото съдържание на витамин А я тях.

1. Качественият плод трябва да е с тъмно-оранжев или кафяв цвят. Ярко оранжевата окраска говори за химична обработка на кайсиите при сушене.

2. Повърхността трябва да бъде матова и без напуквания.

3. На допир плодът не бива да е много мек, плътен, груб и лепкав. Това говори за неправилно съхранение.

4. Продуктът не трябва да има странен блясък, аромат и вкус.

5. Сухите плодове трябва да се избират с голям размер, тъй като това е свидетелство за узрели плодове преди сушенето.

Как се съхраняват сушените кайсии?

За да се радвате през цялата зима на приятния им вкус и за да не се развалят, кайсиите трябва да се съхраняват правилно. Не бива в никакъв случай те да се поставят в найлонови торби, защото могат да се овлажнят и да мухлясат. Идеалният вариант за съхранение е да се поставят в дървени съдове с капак или в платнени чували на тъмно място.

Употреба в кулинарията

Сушените кайсии могат да се използват както като самостоятелен продукт, така и да се добавят в различни ястия. Те прекрасно допълват вкуса на месо, могат да бъдат добър десерт и прекрасно се съчетават със зърнени храни. Използват се често и в напитки.

Примерни рецепти:

Печено пиле със сушени кайсии

Необходими продукти:

  • 1 неголямо пиле
  • Домати – 3 бр.
  • Лук – 2 глави
  • Сушени кайсии – 200 гр
  • Чесън – 4 скилидки
  • Сол, масло, подправки на вкус.

Начин на приготвяне:

Пилето се реже на порции, посолява се, наръсва се с подправките и се задушава с маслото до полуготовност. Обелката на доматите се отстранява, като се полеят с вряла вода, а предварително накиснатите сушени кайсии се нарязват на ленти. Лукът се нарязва на кръгчета, а чесънът на дребно. Всички продукти се добавят към пилето и ястието се задушава още половин час до готовност.

Десерт с извара и сушени кайсии

Необходими продукти:

  • Извара – 200 гр
  • Краве масло – 50 гр
  • Бисквити – 150 гр
  • Сушени кайсии – 3 бр

Начин на приготвяне:

Сушените кайсии могат да се използват както като самостоятелен продукт, така и да се добавят в различни ястия.

Десертът се приготвя за 20-30 минути. Кравето масло се разтопява и към него се добавя изварата. Бисквитите се стриват на прах, половината се добавят в сместа от извара и масло и сместа се разбърква. Сушените кайсии се режат на 4 части. След това се взима малко от сместа, сплесква се в ръката, поставя се парченце сушен плод и се прави на топче, което се овалва в кокосово брашно. От сместа се получават приблизително 10 топчета.

Шарлота със сушени кайсии и ябълки

Необходими продукти:

  • Ябълки – 4 бр.
  • Сушени кайсии – 150 гр
  • Яйца – 3 бр.
  • Брашно – 1 ч. ч.
  • Захар – 0,5 ч. ч.
  • Краве масло – 50 гр
  • Бакпулвер – 1 ч. л.

Начин на приготвяне:

Ябълките се почистват и нарязват на филийки. В тиган разтопяваме маслото и половината от захарта, след което добавяме ябълките и ги оставяме за 15 минути. Разбиваме яйцата с останалата захар, като паралелно смесваме брашното с бакпулвера и прибавяме към сместа. Намазваме тавичка с масло и подреждаме ябълките и сушените кайсии. Върху тях изсипваме получената смес и печем 25-30 минути.