Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Въпреки че човешкото тяло може само да произвежда глюкозамин, добавките са станали популярна диетична подкрепа за попълване на естествените запаси на тялото. Има два основни вида глюкозамин под формата на добавка - глюкозамин сулфат и глюкозамин хидрохлорид.

Какво е глюкозамин?

Глюкозаминът е един от основните градивни елементи, открити в хрущяла, който е здравата тъкан, която помага за омекотяване на Вашите стави. Глюкозаминът също се използва от тялото Ви за изграждане на сухожилия, връзки, хрущяли и гъстата течност, която обгражда ставите Ви. Най-често глюкозаминът се извлича от черупките на ракообразни. Глюкозаминът е аминозахар, която играе важна роля в производството на гликозаминогликани и гликопротеини в организма. Това са основните градивни елементи на ставните връзки, сухожилията, хрущяла и синовиалната течност.

С напредване на възрастта тялото произвежда по-малко от тези съединения, поддържащи ставите, което означава, че запасите от глюкозамин в хрущяла не се заменят толкова ефективно, колкото преди. С течение на времето това прави хрущяла уязвим на износване и разкъсване.

Няма диетични източници на глюкозамин, така че трябва да се консумира под формата на добавка. Добавките с глюкозамин се произвеждат от няколко различни източника. Глюкозамин сулфатът се извлича от хитин, намиращ се в екзоскелетите на морски дарове като скариди, омари и раци, докато глюкозамин хидрохлоридът се извлича от вегетариански източници като царевица.

Ползи от глюкозамина

Остеоартритът е инвалидизиращо състояние, което се отразява негативно на здравето на ставите, като причинява увреждане и ограничава движението, което води до болка и намалено качество на живот. Повечето хора, страдащи от остеоартрит, използват противовъзпалителни болкоуспокояващи, за да управляват симптомите си.

Много клинични проучвания са фокусирани върху лечението на остеоартрит на коляното, тазобедрената става и гръбначния стълб и как влияе глюкозаминът. Те доказват, че глюкозаминът може да забави разграждането на хрущяла в ставите, намалявайки прогресията на остеоартрита и необходимостта от операция за смяна на коляното.

През 2006 г. са публикувани резултатите от GAIT (изпитване за интервенция на артрит с глюкозамин и хондроитин). Това 24-седмично проучване включва 1600 пациенти с остеоартрит на коляното и констатациите показват, че добавките с глюкозамин сулфат намаляват болката при пациенти с леки до умерени симптоми, въпреки че не изглеждат толкова полезни за тези с тежък остеоартрит .

Друго полезно проучване е установило, че приемането на глюкозамин сулфат за период от шест месеца може да бъде толкова ефективно, колкото лекарствата за болка без рецепта за облекчаване на болката в коляното, причинена от остеоартрит

Колко глюкозамин трябва да приемам?

Смята се, че глюкозаминът е особено ефективен за облекчаване на болки в ставите и остеоартрит. Проучванията, които показват, че глюкозаминът е полезен, включват ежедневно добавяне на 1500 mg глюкозамин сулфат. Глюкозамин хидрохлоридът не е толкова интензивно проучен; въпреки че силните страни обикновено варират от 750 mg до 1500 mg.

Проучванията показват, че някои хора започват да усещат ползите от добавките с глюкозамин в рамките на няколко дни. Въпреки това за мнозинството положителните ефекти ще отнемат между 4-12 седмици, преди да бъдат усетени. Ако сте един от малкото хора, които не усещат полза от глюкозамин, препоръчително е да спрете приема на добавката след шест месеца ежедневно приемане.

Деца под 14-годишна възраст и бременни жени не се съветват да приемат нито една от формите на глюкозамин, тъй като липсват доказателства за безопасността. За повече информация бихме Ви посъветвали да говорите с Вашия лекар.

Много собственици на домашни любимци откриват, че ежедневните добавки с глюкозамин могат да бъдат от полза за техните котки или кучета. На пазара има много добавки с глюкозамин, специално формулирани за животни, така че проверете етикета за инструкции за дозиране.

Ефективен ли е глюкозаминът заедно с други хранителни вещества?

Глюкозаминът може да бъде най-ефективен, когато се комбинира с други хранителни вещества, които имат роля в подпомагането на нормалното функциониране на ставите. В момента на пазара има набор от формули, които могат да работят в синергия с глюкозамин, за да помогнат за поддържане на здрави стави.

Много популярен партньор на глюкозамина е хондроитинът, който също е друг жизненоважен компонент на хрущяла. Добавянето на хондроитин е изследвано в множество рандомизирани контролни проучвания и постоянно е доказвано, че намалява болката и снижава употребата на болкоуспокояващи при хора, страдащи от остеоартрит.

Продуктите с глюкозамин също редовно се обогатяват с витамин С. Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, което означава, че не може да се съхранява от тялото. В резултат на това ежедневният прием на витамин С е от съществено значение за доброто здраве. Наред с редица други важни роли в тялото, витамин С допринася за нормалната функция на костите и хрущялите, както и за образуването на колаген. Витамин С също е витамин антиоксидант, което означава, че помага за защита на клетките от оксидативен стрес. Възрастните хора често имат високи нива на възпалителни маркери, които могат да раздразнят ставните тъкани, което означава, че постигането на препоръчания прием на витамин С е много важно.

Много хора също избират да приемат глюкозамин в комбинация с калций. Известно е, че калцият има много роли в насърчаването на доброто здраве на опорно-двигателния апарат. Тъй като на пазара има разнообразие от изчерпателни формули с глюкозамин, няма да Ви бъде трудно да намерите правилния продукт за Вас.

Странични ефекти и усложнения

Добавките с глюкозамин като цяло са безопасни, като се съобщават само няколко леки странични ефекти като стомашни спазми, запек и диария. Ако сте алергични към миди, трябва да избягвате употребата на глюкозамин сулфат, обаче хидрохлоридната форма е безопасна за Вашата употреба.

Глюкозамин сулфатът също може да не е подходящ за хора, които искат да намалят приема на сол. Това е така, защото много формули с глюкозамин сулфат са стабилизирани с натриев хлорид (готварска сол). Някои продукти с глюкозамин сулфат могат да съдържат около една трета сол, така че приемането на 1500 мг на ден ще осигури голяма доза натрий. За да избегнете това, или изберете глюкозамин хидрохлорид, или потърсете висококачествена добавка с глюкозамин, която е стабилизирана с калиев хлорид (2KCI).

Освен това има известен дебат около потенциалния ефект на глюкозамин сулфата върху управлението на кръвната захар. Предварителните научни наблюдения показват, че добавянето на глюкозамин е свързано с инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност означава, че тялото не може ефективно да изхвърля глюкозата в клетките, което води до високи нива на кръвната захар. Хронично високата кръвна захар (диабет) може да доведе до сериозни здравословни компилации като сърдечни заболявания, зрителни увреждания, а също и увреждане на бъбреците и нервите.

За щастие, последващи проучвания със стабилни методологии са опровергали това твърдение, установявайки, че добавянето на глюкозамин не влияе върху метаболизма на глюкозата. Въпреки че връзката с инсулиновата резистентност е опровергана, се препоръчва хората с нарушен глюкозен толеранс да бъдат внимателни, преди да започнат добавка с глюкозамин.

Глюкозаминът не взаимодейства с никакви лекарства, но ако приемате каквито и да е лекарства с рецепта, винаги говорете с личния си лекар, преди да вземете добавки. Хората с хронично чернодробно заболяване трябва да бъдат особено внимателни.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
На база ( 16)  Коментара
50.00 лв.
Глюкозамин Сулфат 1000 мг 120 таблетки | 21st Century За здрави стави, тъкани и хрущяли Има успокояващ ефект, регулира нивото на глюкозамина Подходящ за хора с високо кръвно налягане, тъй ка..
21.49 лв.
Glucosamine Sulphate 1000 мг 90 капсули I Battery Nutrition Предпазва хрущялите от разрушаване Помага при възпаление и болка в ставите Възпрепятства възникването на артрит, остеоартрит ..
21.49 лв.
Glucosamine 1000 мг 90 капсули | Battery Nutrition За стимулиране обновяването увредените хрущялни тъкани Спира разрушителните процеси в ставите Укрепва връзковия апарат и тъканите Провоки..
33.00 лв.
Double Strength Glucosamine Sulphate 1000 мг 60 таблетки | Holland & Barrett Облекчава болката при остеоартрит Възстановява хрущяла и намалява възпалението Облекчава сковаността при ревм..
-15%
54.50 лв. 46.33 лв.
Glucosamine HCl 1500 мг 100 таблетки | Swanson Може да облекчи болките при остеоартрит Помага за възстановяване на увредени хрущяли Намалява сковаността и дискомфорта в ставите Глюкозамин ..
31.00 лв.
Glucosamine Sulfate 1000 mg 90 tablets | HSLabs Идеален за физически активни и възрастни хора Намалява болката при претоварване в ставите Поддържа и укрепва ставите Има мощни противовъзпал..
28.50 лв.
Glucosamine Sulfate 1500 мг 250 гр | Vitabay Подпомага поддържането на нормална функция на ставите Прави ставите по-подвижни Помага за поддържане на здрави стави Спомага за възстановяване ..
-15%
50.90 лв. 43.27 лв.
Glucosamine Sulfate 2KCl 500 мг 250 капсули | Swanson Регенерира и възстановява ставите Градивен елемент за Вашия хрущял Подпомага здравето на ставите Усвоява се бързо от организма Глюко..
-15%
47.40 лв. 40.29 лв.
N-Acetyl D-Glucosamine (N-A-G) 750 мг 60 веге капсули  Swanson Ефективно средство при остеоартрит и ставни проблеми Срещу различни възпалителни състояния Предпазва от различни възпалите..
21.00 лв.
Supreme Pure Glucosamine Powder 210 гр | OstroVit Има противовъзпалителен и аналгетичен ефект върху костната система Подпомага възстановяването на ставния хрущял и съединителната тъкан Помаг..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™