Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Десетилетия на медицински изследвания потвърждават огромния потенциал за подобряване на здравето на някои гъби. Тези „функционални гъби“, както са известни, са били използвани от практикуващите традиционна медицина поне от 3000 г. пр. н. е. за справяне с различни здравословни проблеми. Ползите от гъбите пуешка опашка за здравето са добре документирани в историческата и съвременната научна литература. 

Какво представляват функционалните гъби?

„Функционалните гъби“, както са известни в уелнес общността, са ядливи гъби, които съдържат голямо разнообразие от биоактивни съединения. Всеки вид функционална гъба има свой собствен уникален биоактивен профил и капацитет за поддържане на определени телесни системи. В случая с гъбата пуешка опашка, тя има уникална способност да засилва действията на имунната система, наред с други предимства.

Ако някога сте чували за функционални гъби, вероятно сте срещали и термина бета-глюкани или бета-D-глюкани. Тези полизахариди са отговорни за имуномодулиращия ефект на гъбите. Доказано е, че активират имунни клетки като моноцити, клетки естествени убийци (NK), неутрофили, макрофаги и дендритни клетки.

Гъбите пуешка опашка съдържат бета-D-глюкани в изобилие. Те също така съдържат допълнителни био съединения, които са отговорни за някои от другите им уникални свойства, поддържащи здравето.

Какво представляват гъбите пуешка опашка?

Пуешката опашка, известна още с научните си имена Trametes versicolor, Coriolus versicolor или Polyporus versicolor, получава името си от външния си вид: плоски, ветрилообразни, многоцветни пръстени на гъбата, които приличат много на (познахте!) опашка на пуйка. 

T. versicolor е често срещан гъбичен вид от класа на базидиомицетите, намира се да расте върху трупи, пънове или мъртви стволове на широколистни дървета (напр. дъб или бреза) и някои иглолистни дървета (напр. ела и бор) в Северна Америка, Азия, и Европа. Подобно на много други в своя клас, пуешката опашка е гъба, причиняваща бяло гниене. Тези гъби играят важна роля в разграждането на лигнина в гниещата дървесина, оставяйки след себе си белезникава, мека, пореста целулоза. Това действие помага за връщането на хранителни вещества в почвата, където други растения имат достъп до тях за собствения си растеж.

Науката за ползите от гъбите от пуешка опашка: две ключови съединения

Пуешката опашка притежава впечатляваща гама от първични и вторични съединения. Вторичните съединения са по-малко известни лекарствени компоненти като фенолни киселини, флавоноиди и терпеноиди. Всъщност изследователите са идентифицирали 38 различни фенолни съединения, включително кверцетин и байкалеин. Кверцитинът и байкалеинът са две фенолни съединения, открити в други естествени растения и билки с невероятно количество изследвания и стойност зад тях.

Пуешката опашка е добре известна със своите свързани с протеини полизахариди, известни също като полизахаропептиди (PSP). В гъбите пуешка опашка има естествено срещащи се, свързани с протеини, полизахариди и има два търговски изолирани свързани с протеини полизахарида, наречени PSP и PSK.

Има два налични търговски продукта на PSP, наречени PSP и PSK. PSK е известен също като полизахарид-K, полизахарид-Kureha или крестин. Както PSP, така и PSK имат моларна маса от приблизително 100 kDa и е доказано, че стимулират имунната система както в предклинични, така и в клинични проучвания.

PSK

Популярната история е, че PSK е бил открит за първи път от инженер-химик, работещ за Kureha Chemical Industry Co. Инженерът наблюдавал съсед, който подобрил здравето си, като пиел чай, направен от гъби пуешка опашка. Заинтригуван, той убедил работодателя си да проучи лечебните сили на гъбата.

Останалото е история. PSK е изолиран от щама CM-101 на гъбата пуешка опашка през 1971 г. и е комерсиализиран от Kureha Chemicals. През 1977 г. Министерството на здравеопазването на Япония одобрява PSK за клинична употреба. Оттогава е обстойно изследван за ролята му в поддържането на здравето на имунната система в различни ситуации, но предимно в онкологията.

PSP

През 80-те години китайските учени започват да тестват много щамове на T. versicolor и в крайна сметка, избират щама COV-1 като основа. PSP е извлечен от този щам от професор Qing-yao Yang и китайското правителство го одобрява за използване в клинични условия през 1987 г.

Както PSK, така и PSP принадлежат към група вещества, наречени модификатори на биологичен отговор (BRM). Като неспецифични имуноподдържащи агенти, те работят за възстановяване на баланса на имунната система без конкретна цел.

Като се има предвид, че е известно, че съществуват над 120 вида гъби пуешка опашка, не всички PSP са еднакви, тъй като това е просто общ термин за свързани с протеини полизахариди. Молекулното тегло и структурата на PSP могат да се различават в зависимост от щама, условията на отглеждане и техниката на екстракция.

Ползи за здравето от гъби пуешка опашка

Практикуващите традиционна медицина, особено тези в Азия, са използвали пуешка опашка от хилядолетия. Няколко от традиционните употреби на пуешката опашка включват: премахване на токсини, повишаване на енергията, премахване на излишната течност, укрепване на органите, отговорни за имунната система, и поддържане на функцията на черния дроб, белите дробове и далака. Някои състояния, които имат полза от употребата на пуешка опашка, включват кашлица, затруднено дишане, хемороиди и болки в ставите.

В конвенционалната медицина пуешката опашка се използва за подпомагане на имунната система на хора с отслабен имунитет. Изследванията показват, че пуешката опашка има силни антиоксидантни свойства и може да защити ДНК от увреждане на свободните радикали.

Гъба пуешка опашка и рак

Има нови доказателства, че гъбите пуешка опашка атакуват рака от три различни ъгъла:

Първо, гъбата има антиоксидантни свойства, които предпазват здравите клетки от свободните радикали, които могат да увредят здравите клетки и да причинят развитие или размножаване на тумори. В едно проучване екстрактът от гъби пуешка опашка показва защитни ефекти срещу увреждане на ДНК.

Второ, учените са открили, че PSK има противотуморни ефекти. При проучвания в епруветка PSK причинява самоунищожение на белодробни, кожни, цервикални, панкреатични и други туморни клетки. Японското правителство одобри самия PSK като лечение на рак.

Трето, силна имунна система. Изследователите са успели да използват гъбата пуешка опашка и нейните активни съединения за увеличаване на белите кръвни клетки. Белите кръвни клетки, по-специално макрофагите, се борят с инфекциите и почистват клетъчните отпадъци, които могат да доведат до репликация на увредени клетки.

Освен това пуешката опашка бавно навлиза в масовия поток като начин за поддържане на естествените защитни сили на тялото Ви по време на химиотерапия, която нокаутира имунната Ви система с всяко лечение. През 2012 г. FDA е разрешила изпитване при пациенти с рак заедно с химиотерапията, за да се противодейства на някои от отрицателните ефекти на химиотерапията върху имунната система.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™