Хранителни алергии се наричат състояния на организма, при които той не реагира добре към определени храни. Основните симптоми на алергични реакции са сърбеж, кожни обриви, затруднено дишане, подуване на езика и други. Повечето от хранителните алергии се проявяват от шоколад, яйца, мляко и млечни продукти, соя, брашно, фъстъци или други ядки, както и от риба, някои морски продукти от мекотели и черупчести - стриди, раци.
Хранителната алергия се различава от други реакции на организма към храна като хранителния интолеранс (непоносимост) и лекарствената непоносимост. Алергична реакция се получава, когато имунната система реагира прекалено силно към даден алерген, в случая храна. Обикновено хора, които са алергични към определена храна, получават симптоми само от нея. Някои хора обаче са алергични не само към една храна, а и към други, сходни с нея. Това се нарича кръстосана алергия. За третиране на алергиите в диетата трябва да се елиминират от храненето храните, съдържащи алергени. Важно е да се четат етикетите внимателно за съдържащите се в храните ингредиенти.