Противозачатъчни

Ако искате да избегнете бременност, без да посещавате Вашия лекар, можете даизберете противозачатъчни лекарства и продукти в аптеките и дрогериите, които се отпускат без рецепта. Повечето аптеки и дрогерии предлагат няколко опции.

Кое е най-доброто за Вас, зависи от това, което Ви харесва, както и от начина Ви на живот и връзката Ви.

Преди десетилетия контролът върху раждаемостта рядко се е обсъждал извън спалнята. Опциите за противозачатъчни лекарства без рецепта са били минимални и трудни за намиране. Сега разделът за контрол на раждаемостта в аптеките е леснодостъпен и има много по-голямо разнообразие от налични опции. Повечето дрогерии и аптеки предлагат лекарства и продукти за контрол на раждаемостта.

Методите за контрол на раждаемостта без рецепта са контрацептивни опции, които могат да бъдат закупени без лекарско предписание. Повечето контрацептиви без рецепта се считат за бариерни методи, което означава, че тези лекарства за контрол на раждаемостта действат, като блокират сперматозоидите да оплодят яйцеклетката. Методите за контрол на раждаемостта без рецепта са надеждни и ефективни.

Противозачатъчните лекарства и продукти са нехормонални. Това означава, че те не разчитат на хормоните естроген или прогестин за предотвратяване на бременност. Вместо това тези методи разчитат на други средства.

Видовете противозачатъчни лекарства и продукти са спермицид, контрацептивна гъба, таблетки за спешна контрацепция.

Спермицид

Спермицид е метод за контрол на раждаемостта без рецепта, който се предлага в различни форми като пяна, филм, кремове, супозитории и желета. Спермицидът трябва да се постави дълбоко във влагалището точно преди секс. След това ще се стопи (с изключение на контрацептивната пяна, която образува мехурчета), за да образува бариера срещу спермата.

Тези противозачатъчни продукти съдържат химически спермицид (обикновено ноноксинол-9), който обездвижва и убива сперматозоидите. Когато се използва самостоятелно, спермицидът не е толкова ефективен, колкото другите контрацептиви без рецепта. Освен това не предлага защита срещу инфекции, предавани по полов път.

Спермицидът може да се използва самостоятелно или с други видове контрол на раждаемостта, като презервативи и диафрагми.

Контрацептивна гъба

Контрацептивната гъба е около 5 см в диаметър, направена е от мека пяна и съдържа спермицид ноноксинол-9. Има халка в единия край за лесно сваляне. Гъбата помага за предотвратяване на бременност по два начина. Самата гъба е бариера, която не позволява на сперматозоидите да преминат през шийката на матката, а спермицидът не позволява на сперматозоидите да се движат извън гъбата.

Преди да използвате гъбата, трябва да я намокрите с вода и да я изстискате, за да активирате спермицида. След това я поставяте във влагалището, където може да остане до 24 часа.

Ако оставите гъбата в продължение на 30 или повече часа, Вие сте изложени на повишен риск от синдром на токсичен шок (TSS). Това е сериозна и потенциално животозастрашаваща бактериална инфекция.

Не трябва да използвате гъбата, ако:

  • сте алергични към сулфатни лекарства, полиуретан или спермицид
  • имате физически вагинални проблеми
  • сте направили скорошен аборт
  • наскоро сте имали спонтанен аборт
  • сте родили наскоро
  • имате инфекция в репродуктивния тракт
  • имате история на TSS.

Гъбата има 91 процента успех, когато се използва според указанията от жени, които никога не са раждали. Този брой пада до 88 процента за жени, които са раждали.

Спешна контрацепция

Спешната контрацепция или "хапчето за сутринта след“ помага да се предотврати отделянето на яйцеклетка от яйчника. Спешната контрацепция може да се използва до пет дни след незащитен секс. Колкото по-дълго отлагате да вземете хапчето, толкова по-голям е рискът от бременност.

В зависимост от марката, която купувате, това е 85 до 89 процента ефективно, когато се използва в рамките на три до пет дни след незащитен секс. Ефективността намалява с времето.

Всички жени могат да използват спешна контрацепция, но тя може да не работи, ако индексът на телесната Ви маса е над 25.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed