Най-предпочитани в тази категория
Медта е естествен метал, намиращ се в почвата, водата и скалите. От хранителна гледна точка това е основен микроелемент, намиращ се в някои храни и добавки. Медта работи за подпомагане на различни ензими, които произвеждат енергия за тялото, разграждат и абсорбират желязото и изграждат червени кръвни клетки, колаген, съединителна тъкан и мозъчни невротрансмитери. Медта също така поддържа нормалното развитие на мозъка и имунните функции и е компонент на супероксид дисмутазата, антиоксидантен ензим, който разгражда вредните кислородни "свободни радикали“. Медта се абсорбира в тънките черва и се намира главно в костите и мускулната тъкан.
Препоръчителна дневна доза
Препоръчителната дневна доза за възрастни над 19 години е 900 микрограма дневно за мъже и жени. При бременност и кърмене при възрастни над 19 години се изискват 1300 микрограма дневно, с малко по-ниско количество от 1000 микрограма дневно при по-млада възраст (14-18 години).
Допустимото горно ниво на прием (UL) е максималният дневен прием, за който е малко вероятно да причини вредни ефекти върху здравето. UL за мед за възрастни над 19 години и за бременни и кърмещи е 10 000 микрограма дневно.
Мед и здраве
Тъй като десетки ензими използват мед за извършване на метаболитни процеси в тялото, се смята, че както излишъкът, така и дефицитът на мед може да прекъсне тези нормални процеси и е необходимо стабилно ниво за оптимално здраве. Тялото обикновено е ефективно при стабилизиране на нивата на мед (усвояването се увеличава, ако приемът на мед е нисък, и обратното). Анормалните нива на мед са резултат от генетични мутации, стареене или влияния на околната среда, които могат да предразположат към състояния като рак, възпаление и невродегенерация.
Сърдечно-съдово здраве
Медта може да има "прооксидантни“ ефекти. Мускулите в сърцето съдържат високи концентрации на мед и могат да бъдат отрицателно повлияни или от дефицит, или от токсичност на минерала. И двете състояния са свързани с атерогенезата, ранното натрупване на плака в сърдечните артерии. Някои кохортни проучвания показват връзка с по-високия прием на мед и по-ниско кръвно налягане и LDL холестерол, както и повишен риск от сърдечни заболявания с дефицит на мед.
Осигурява правилен растеж
Медта е от съществено значение за нормалния растеж и здраве. Ето защо е много важно да включите този минерал в балансирани нива в редовната си диета. Също така е полезен за защита на скелетната, нервната и сърдечно-съдовата система. Ако страдате от дефицит на мед, нормалният и здравословен растеж на органите и тъканите, както и правилното им оксигениране от достатъчна концентрация на червени кръвни клетки, би било невъзможно. Недостигът на мед се наблюдава в много страни от третия свят и се отразява в редица дефекти при раждане и растеж при деца от тези нации.
Регулира производството на меланин
Медта е жизненоважен компонент на естествения тъмен пигмент меланин, който придава оцветяване на кожата, косата и очите. Меланинът може да се произвежда от меланоцитите само в присъствието на купроензима, наречен тирозиназа, който се получава от него. Приемът на хранителни добавки с мед също помага за предпазване от побеляване на косата. Медта също така поддържа цвета на очите Ви и е от съществено значение, заедно с цинка, за да запазите очите си красиви.
Грижа за кожата
Медта е важно хранително вещество, което играе значителна роля в синтеза на хемоглобин, миелин, телесния пигмент меланин и колаген. Медта помага за защита на миелиновата обвивка около нервите и също така участва активно в производството на еластин, елемент от съединителната тъкан, който поддържа кожата гъвкава. Това също предпазва кожата Ви от стареене, като я поддържа еластична и по-малко склонна към увисване и бръчки.
Мозъчен стимулант
Медта е широко известна като мозъчен стимулант, поради което храните, богати на този елемент, често се класифицират като "храни за мозъка“. Медта има контролна функция, която играе в мозъка, така че количеството медна добавка трябва да бъде балансирано. Тя е свързана директно с по-висши мисловни процеси, особено във връзка с въздействието на мозъчния транспортен протеин Atp7a. Проучванията показват пряка връзка между съдържанието ѝ в мозъка и творческото или нестандартното мислене, което показва, че позволява на невронните пътища да се развиват по уникални начини.
Коензимни реакции
Медта е или елемент, или кофактор в повече от 50 различни ензима, които участват в различни биологични реакции в тялото. Тези ензими могат да функционират правилно само в присъствието ѝ. Без ензимните реакции в нашите различни системи от органи целият ни метаболизъм би се забавил и сложната мрежа от реакции и метаболитни пътища би престанала да функционира в хармония. Това е особено важно за определени мозъчни пътища, особено тези, включващи допамин и галактоза.
Усвояване на желязо и захар
Медта помага за усвояването на желязото от стомашно-чревния тракт и за освобождаването му в основните места за съхранение като черния дроб. Помага и за оползотворяването на захарта в организма. Подпомагайки усвояването на желязото от храната и други допълнителни източници, медта гарантира здравословен брой на червените кръвни клетки и подходяща оксигенация на различни органи и системи. Без подходящо снабдяване с желязо хората страдат от анемия, известна още като недостиг на желязо, което може да бъде много опасно състояние, водещо до умора, мускулни болки, храносмилателни проблеми и обща слабост.
Предотвратява преждевременното стареене
Медта е силен антиоксидант, който работи в присъствието на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза, за да предпази клетъчните мембрани от свободните радикали. Супероксид дисмутазата е един от най-силните антиоксиданти, които работят в тялото в борбата срещу свободните радикали. Наличието на достатъчно мед в ежедневната Ви диета може да Ви запази да изглеждате по-млади за по-дълго!
Увеличава производството на енергия
Медта е от съществено значение за синтеза на аденозин трифосфат, който е енергиен склад на човешкото тяло. Купроензимът, цитохром с оксидаза, влияе върху вътреклетъчното производство на енергия. Той действа като катализатор при редуцирането на молекулярния кислород до вода, по време на което ензимът произвежда електрически градиент, използван от митохондриите за синтезиране на жизненоважната молекула, съхраняваща енергия, АТФ. Следователно, когато имаме достатъчно от този елемент в телата си, ще имаме достатъчно функционална и достъпна енергия, за да прекараме деня, без да се чувстваме летаргични или уморени.
Имате ли дефицит на мед?
Въпреки че дефицитът на мед е рядък, предупредителните знаци включват:
- Умора;
- Рани по кожата;
- Промени в структурата на косата;
- Загуба на апетит;
- Дерматит (възпаление на кожата);
- Анемия ;
- Неутропения (състояние на необичайно нисък брой бели кръвни клетки, наречени неутрофили);
- Остеопороза;
- Бледност;
- Коса с по-малко пигмент от нормалното.
Диета с ниско съдържание на мед може да причини значителни вредни ефекти върху антиоксидантните ензими. С течение на времето това може да има сериозни неблагоприятни последици.
Ползите от медта в диетата са огромни и богатите на мед храни са най-добрият начин да си набавите препоръчителната доза. Те включват:
- Листни зеленчуци, включително манголд и зеле;
- Ядки (особено кашу);
- Аспержи;
- Семена (като мак, слънчоглед и сусам);
- Нахут;
- Черен дроб;
- Стриди;
- Зърнени храни с пшенични трици.
Има и хранителни добавки, съдържащи мед, които могат да помогнат за допълване на Вашата диета. Обикновено се предлагат под формата на капсули или прах, комбинирани с витамини, минерали и растителни екстракти, с препоръки за употреба при бременни жени, както и за поддържане на съединителната тъкан (като кости и стави).