Аюрведа е древна индийска система за грижа за здравето. Думата е от санскритски произход: "аюр" означава живот, а "веда" - знание. Това обяснява значението на Аюрведа – наука не просто за здравето, а наука за самия живот. Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота - здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа. Това е най-старата лечителска система в света. Чрез начина на живот и хранене тя цели да доведе до катарзис и пречистване на целия организъм.
В наши дни т. нар. "Аюрведа“ се разпространява като форма на алтернативна медицина. Тази практика е започната от Махариши Махеш Йоги, а най-много за нейното разпространение е направил Дийпак Чопра. Храненето е съществена и неизменна част от Аюрведа и идеята е, че ако се храните правилно, то тогава няма да са Ви нужни никакви лекарства. И обратното, ако си вредите с храната, която приемате, то никакви лекарства не могат да Ви помогнат.
Според Аюрведа най-ценна е съдържащата се в храната природна енергия, наречена "прана". В основата на аюрведичното хранене е разбирането, че всеки човек е различен и принадлежи към един или няколко от конституционните типове – "доши". Дошите могат да се опишат като три типа енергия: кафа (вода и земя), пита (огън и вода) и вата (въздух и пространство). И трите доши (енергии) присъстват във всеки един от нас, но в специфична комбинация, която се определя още при зачатието и е невъзможно да бъде променена. Грижата за здравето според Аюрведа е насочена към запазване на отношението между характерните за човека доши.