По-голямата част от растителните протеинови добавки се правят с протеин от грах, соя, коноп или кафяв ориз. Много компании предлагат протеинови смеси, включващи съставки като тиквено семе например, за смесване с основната протеинова съставка. Всички те са сходни, в смисъл, че са растителни съставки с високо съдържание на протеини, обработени по начин, който изолира протеина. Oсновните видове протеини на растителна основа са:
Соев протеин
Соята беше един от най-популярните растителни протеини в ранните етапи на експлозията на растителни протеини. Соевият протеин е популярен сред производителите, защото е евтин и лесен за набавяне протеин. Соевите растения имат много приложения: соев сос, едамаме, тофу, темпе, соево масло и др. Това е основна култура, отглеждана в огромни количества по целия свят. Това я прави евтина и лесна за използване суровина от производителите на протеини. Соята все още се използва широко като алтернатива на месото на растителна основа. Някои хора са алергични към соеви продукти, ако случаят е такъв, соевият протеин трябва да се избягва абсолютно.
Грахов протеин
Граховият протеин е пълен с аминокиселини, желязо, с високо съдържание на протеини и е хипоалергенен. Граховият протеин е пълноценен протеин, тъй като съдържа всичките 9 незаменими аминокиселини, от които тялото Ви се нуждае, за да функционира. Протеинът от грах също е чудесен източник на аминокиселини с разклонена верига (BCAA), особено аргинин, който е чудесен за здраво сърце и кръвен поток. В сравнение с другите протеинови опции, граховият протеин има по-високо съдържание на натрий. Така че хората на диети с ограничение на натрий трябва да внимават да следят натрия си, докато приемат протеин на базата на грах.
Конопен протеин
Конопеният протеин, подобно на граховия протеин, е специален, защото съдържа всичките 9 основни аминокиселини. Това е друг чудесен избор за растителна протеинова добавка. Той има по-малко протеин на порция от грахов или соев протеин и по-малко BCAA от грахов протеин. Най-голямото предимство на конопения протеин е, че има много високи нива на фибри. Доказано е, че диетите с високо съдържание на фибри намаляват рисковете от рак, помагат за поддържане на здрав чревен биом и намаляват нивата на кръвната захар.
Протеин от кафяв ориз
Протеинът от кафяв ориз е друга веганска, вегетарианска, хипоалергенна протеинова опция. Докато протеинът от кафяв ориз съдържа всичките 9 основни аминокиселини, той съдържа твърде малко лизин, за да се счита за пълноценен протеин. Поради липсата на достатъчно лизин е най-добре протеинът от кафяв ориз да се смесва с пълноценен протеин като грахов протеин или конопен протеин.
Защо трябва да използвам растителен протеин на прах?
Дори и да не следвате веган или вегетариански начин на живот, може да откриете, че все пак имате полза от включването на растителен протеин на прах в рутината си.
Растителният протеин може да поддържа здрави черва
Темата за здравето на храносмилането и червата става все по-популярна сред кръговете по здравеопазване и хранене и има основателна причина: Вашето храносмилане е ключът към оптималното здраве.
Въпреки че има няколко хранителни добавки, които поддържат здравето на червата и хранителните стратегии за оптимизиране на храносмилането, един от най-добрите навици, с който да започнете, е редуването на протеини. С други думи, опитайте се да не консумирате един и същ вид протеин - независимо дали е от храна, или добавки - ден след ден в продължение на месеци.
Редуването на източници на протеин помага за минимизиране развитието на неблагоприятни хранителни реакции и чувствителност, които могат да възникнат от повторение на диета, да не говорим, че разнообразието във Вашия хранителен план води до по-разнообразен прием на хранителни вещества.
Това е опция без млечни продукти
Кравето мляко е една от най-разпространените храни, към които се развива алергия, и в резултат на това има нарастваща тенденция за хранене без млечни продукти. Въпреки това много храни на основата на млечни продукти, като сирене и кисело мляко, са богати източници на протеини, а популярните млечни алтернативи, като бадемово мляко или кокосово мляко, не отговарят на обикновените млечни аналози, когато става въпрос за съдържанието на протеини.
В резултат на това тези, които се отказват от млечни продукти, обикновено трябва да приемат допълнително протеини. Тъй като и суроватката, и казеинът се получават от млечни продукти, веганският протеин е следващият най-добър вариант.
Може да се чувствате по-малко подути
Струва си да се отбележи, че някои хора може първоначално да изпитат подуване или дискомфорт, когато включат какъвто и да е вид протеин на прах в своя план. Обичайно е да се мисли, че самият протеин е проблемът, но това рядко е така, особено ако техните храносмилателни ензими са адекватни и те разграждат храните оптимално.
За хората, които имат проблеми с понасянето на суроватъчен протеин, дискомфортът понякога може да бъде облекчен чрез използване на концентрат от суроватъчен протеин, с добавени храносмилателни ензими (като бромелаин и папаин) или чрез преминаване към ултра-чист суроватъчен изолат с по-малко лактоза. Но за някои природата на самия суроватъчен протеин може да причини подуване или газове.
В този случай висококачественият веган протеинов прах на растителна основа, без соя, обикновено е билетът, осигурявайки удобен начин да увеличите приема на протеин без увеличаване на храносмилателните симптоми.
Може да осигурят подобни предимства на други варианти на протеин на прах.
В проучвания, сравняващи грахов протеин със суроватъчен протеин, добавката на грахов протеин демонстрира подобно увеличение на мускулната маса като добавката на суроватъчен протеин при тези, които тренират за сила. В малък опит с 15 мъже беше доказано, че използването на грахов протеинов изолат или суроватъчен протеинов изолат има подобни положителни въздействия върху контрола на апетита, дневния прием на калории и дневното изгаряне на калории.
Представят се по-добре в определени рецепти
Има много гениални начини да използвате протеин на прах, освен да разчитате само на шейкове. Тъй като протеинът на растителна основа обикновено е по-плътен и абсорбира течностите по-добре от суроватъчния или колагеновия протеин, някои рецепти, обогатени с протеини, разчитат на свойствата на веган протеина, за да се получат правилно. Когато е необходима по-плътна консистенция, най-добре е да използвате смеси от грахов протеин (като смесен с оризов протеин, чиа протеин или протеин от хлорела), така че да нямат толкова варовит вкус като някои други растителни варианти, като конопения протеин.
Избор на веган протеин на прах
Както при повечето добавки, не е изненадващо, че всички варианти на растителни протеини на пазара не са създадени еднакви по отношение на съставките и източника. Животинските протеини се наричат "пълни протеини“, тъй като съдържат всичките девет основни аминокиселини. Някои растителни източници, като соята, също са пълноценни протеини.
Много храни на растителна основа, като ориз, боб, фъстъци и пшеница, се считат за "почти пълноценни“, което означава, че може или да липсват, или да имат много ниско съдържание на една от основните аминокиселини, като левцин, сяросъдържащи аминокиселини или лизин.
Когато избирате растителен протеин на прах, най-добре ще е да намерите такъв, който съдържа допълнителни растителни протеини, така че да осигури по-стабилен аминокиселинен профил. Проучванията показват, че комбинирането на източник на зърнени култури (като ориз) и източник на бобови растения (като грах) е добър подход за обогатяване на хранителното съдържание на протеинови прахове на растителна основа.