Най-предпочитани в тази категория
Йодът може да не е първото нещо, за което се сещате, когато изброявате важни хранителни вещества за здравето и благосъстоянието. Но микроелементът йод е от изключителна важност за щитовидната функция, имунното здраве, регулирането на нервната система, здравето на гърдите и др. Също така е от решаващо значение за здравата бременност и развитието на плода. Има забележителни антисептични свойства и все още се използва за дезинфекция на рани и подготовка на кожата преди операция.
Какво е йод?
Йодът (I) е един от деветте микроелемента, от които телата ни се нуждаят, за да улеснят ензимните реакции, да произвеждат хормони, да активират клетъчната комуникация и да изпълнят десетки други функции. Въпреки че не се нуждаем от толкова много йод, колкото се нуждаем от други основни минерали като магнезий и калций, йодът все пак е от съществено значение за нашето здраве.
За разлика от някои хранителни вещества, телата ни не могат да синтезират йод сами. Трябва да приемаме йод чрез нашата диета и добавки, ако е необходимо, за да получим достатъчно. Въпреки това, йодът също е хранително вещество, което има много тесен диапазон на безопасност, което означава, че може да бъде доста лесно да се получи твърде много, особено при добавки. Изберете висококачествени добавки с йод на топ цени от БиоМол, в зависимост от стойностите, от които имате нужа.
Йодид срещу йод
Йодидът е редуцирана солева форма на йод, която се усвоява от тялото и се използва в различни биологични процеси, като синтеза на хормони. Йодидът се абсорбира през стомаха и първата част на тънките черва, дванадесетопръстника. Веднъж попаднал в кръвообращението, транспортен протеин, наречен симпортер на натриев йодид, който присъства в няколко тъкани (щитовидната жлеза, шийката на матката, гръдната тъкан и слюнчените жлези), позволява йодът да се използва в клетката.
Когато купувате йодирана сол, това, което често получавате, е сол, комбинирана с калиев йодид. Много страни имат програми за йодиране на сол от 20-те години на миналия век, за да предотвратят широко разпространен дефицит сред общото население. Това обаче все още не е задължително за производителите на сол. Много производители на преработени храни не добавят йодид към солта. Ако използвате морска сол, кошер сол, хималайска сол и т.н., тези соли също не са йодирани, въпреки че съдържат някои микроелементи.
Ползи от йод
Основните предимства на йода са поддържане на здравето на щитовидната жлеза, имунната функция и подкрепа на мозъка и нервната система. Нека разгледаме по-отблизо всяко от тези предимства.
Йод за здравето на щитовидната жлеза
Една от най-големите роли на йода в тялото е да поддържа щитовидната жлеза при производството на тиреоидни хормони, TSH и неговите активни метаболити Т3 и Т4.
Поддържането на оптимални нужди от йод обаче може да бъде деликатен баланс за постигане. Щитовидната жлеза също така изисква селен, за да използва йод за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, така че нивата на селен и йод винаги трябва да се разглеждат заедно, когато се оценяват добавките за здравето на щитовидната жлеза.
Прекомерният прием на йод може дори да инициира или влоши хипотиреоидните симптоми, така че добавянето на йод не трябва да се приема лекомислено, ако вече имате или сте предразположени към хипотиреоидизъм.
Йод за развитието на плода
Времето, когато нуждите от йод са по-изразени, е по време на бременност. Йодът е от съществено значение за развитието на плода, особено за развитието на щитовидната жлеза на плода. Също така, по време на ранна бременност, плодът зависи изцяло от производството на хормони на щитовидната жлеза на майката. Производството на Т4 се увеличава с 50% по време на бременност, което също изисква увеличаване на йода. Препоръчителната дневна доза на йод за бременни жени се увеличава от 150 на 220 мкг/ден (а препоръчителната доза представлява абсолютното минимално изискване за функциониране, така че Вашите индивидуални нужди може да са по-високи.)
Тежкият дефицит може също да допринесе за намалено когнитивно и невронно развитие при бебета и деца.
Йод за имунната функция
Йодът също е критичен за правилната имунна функция. Освен че са антисептични, убиващи всички едноклетъчни организми, йодът и хормонът на щитовидната жлеза заедно изглежда осигуряват постоянно наблюдение срещу анормално развитие на клетките. Освен това йодът предпазва от необичаен бактериален растеж в стомаха, като свръхрастеж на H. Pylori. Йодът може също така да покрие и неутрализира както биологичните, така и химическите токсини.
Що се отнася до самата имунна система, изглежда, че йодът повишава функцията на имунните клетки. Този ефект се дължи по-скоро на самия йод, отколкото на повишено производство на тиреоидни хормони. Допълнителни изследвания обаче показват, че отново твърде много йод може лесно да причини дисфункция на имунната система.
Йод за фиброкистозни гърди
Йодният дефицит е показан при жени, които имат фиброиди, неракови бучки в гръдната тъкан. Тези необичайни образувания обикновено се появяват и изчезват в зависимост от менструалния цикъл или могат да се натрупат с течение на времето. Тъй като йодът предпазва от анормално клетъчно развитие и пролиферация, адекватните нива на йод могат да предотвратят появата на тези фиброиди.
Йод за здравето на нервната система и мозъка
Много части на мозъка изглежда са засегнати от липсата на йод, включително хипокампусът, невротрансмитерите, защитният миелин, който заобикаля нашите нерви, и самият процес на познаване. Необходими са допълнителни изследвания за ролята на йода за здравето на мозъка, но можем да предположим, че поддържането на добър йоден статус е в подкрепа на здравето на нервната система и мозъка.
Йоден дефицит
Йодният дефицит всъщност е много често срещан, особено сред жените, тъй като присъства в женското тяло в тъканта на млечната жлеза и шийката на матката, в допълнение към щитовидната и слюнчените жлези.
Може да сте по-податливи на йоден дефицит, ако:
- Не консумирате йодирана сол;
- Сте бременна;
- Веган сте или не консумирате много животински продукти;
- Живеете в район с почва с йоден дефицит;
- Консумирате храни, съдържащи гойтроген (храни, които пречат на усвояването на йод от щитовидната жлеза).
Симптомите на йоден дефицит може да изглеждат подобни на много симптоми на хипотиреоидизъм, тъй като ниският йод може да влоши хипотиреоидизма.
Възможните симптоми на йоден дефицит включват:
- Умора;
- Чувствителност към студ;
- Ниско производство/конверсия на тиреоидни хормони;
- Слабост;
- Запек;
- Качване на тегло;
- Суха кожа;
- Гуша (увеличена щитовидна жлеза);
- Проблеми, свързани с бременността, включително нарушено развитие на мозъка и щитовидната жлеза на плода.
Източници на йод
Можете да получите йод от Вашата диета, както и чрез хранителни добавки.
Богати на йод храни
Здравословните хранителни източници на йод включват:
- Водорасли (нори);
- Морски дарове: риба, стриди;
- Млечни продукти: прясно мляко, кисело мляко, сирене;
- Яйца;
- Телешки черен дроб.
Освен ако не са преработени и не е добавен йод, храните на растителна основа не са много добри източници на йод (с изключение на морските водорасли!). Ако като цяло сте здрави и следвате диета, базирана на пълноценни храни, можете да получите достатъчен прием на йод от храните по-горе.
Добавки с йод
Хранителните добавки с йод могат да бъдат от полза за тези, които имат дефицит или ниско съдържание на йод поради заболяване на щитовидната жлеза, бременност, веганство или нисък прием на животинска храна и т.н. Въпреки това винаги е добра идея да разговаряте с лекар, преди да започнете да приемате йод, ако имате съществуващо състояние. Ако имате нужда от хранителна добавка, която да съдържа йод, заложете на високото качество и доказаните производители - при нас ще откриете йодни добавки на наистина добри цени и без компромис с качеството!