Най-предпочитани в тази категория
Химическият елемент ванадий е открит за първи път от родения в Испания мексикански минералог Андрес Мануел дел Рио през 1801 г. Първоначално той наименува елемента "панхром“ поради спектъра от цветове, свързани с различни оксиди на метала, но променя името на "еритроний", защото повечето от минералните соли стават червени при нагряване. По-късно дел Рио е убеден от колеги учени, че наистина е открил нечист хром, а не нов елемент.
За негово съжаление, същият този елемент е "открит“ 30 години по-късно от шведския химик Нилс Габриел Сефстрьом, който го нарича ванадий на името на скандинавската богиня на красотата Ванадис (Фрейя). От хранителна гледна точка се смята, че ванадият е кофактор в различни ензимни реакции. Данни от проучвания върху животни и хора предполагат, че ванадий имитира действието на инсулина. Следователно, той може да изиграе полезна роля за насърчаване на здравословния метаболизъм на глюкозата при хора с диабет или дисгликемия.
Хранителните източници на ванадий включват гъби, миди, черен пипер, магданоз, семена от копър и зърнени храни.
Ванадият е химичен елемент с атомен номер 23, тъй като е 23-ият елемент в периодичната таблица. След като елементарният метал ванадий бъде изолиран, около него се образува оксиден слой, който му помага да не се окислява допълнително (химическа реакция, която протича в присъствието на кислород).
Ванадият е 21-ият най-разпространен метал в земната кора. Това е вторият най-висок преходен метал (група метали в централния блок на периодичната таблица, включително желязо и хром) в морската вода. Ванадият е нетоксичен в нормални количества, но може да стане токсичен, ако вдишвате твърде много ванадиев оксид от въздуха около съоръженията за обработка на ванадий.
При хората ванадият се намира в кръвта като ванадат и ванадил, който е свързан с трансферин, протеин в кръвта Ви, отговорен за транспортирането на желязо.
Тъй като е ковък метал, ванадият се комбинира, за да се направят стоманени сплави за използване в космически превозни средства, самолети, ядрени реактори и определени инструменти.
Ванадият може да се използва и като здравословна добавка. Счита се за основен микроелемент, което означава, че трябва да го набавяте чрез диетата си.
Какви са ползите от ванадия?
Антипаразитни свойства
Паразитните инфекции възникват, когато паразит навлезе в тялото Ви и се храни от Вас (гостоприемника си), за да оцелее. Паразитните инфекции могат да причинят малко или никакви симптоми, докато други могат да Ви разболеят много.
Според проучвания in vitro (епруветка) и in vivo (животни), ванадий може да се бори с паразити, включително тези, които причиняват болестта на Chagas.
Ползи за инсулин/кръвна захар
Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, и помага за преместването на кръвната захар от кръвния поток в клетките Ви. Диабетът възниква, когато тялото Ви не произвежда достатъчно инсулин, за да понижи нивата на кръвната Ви захар, или не реагира ефективно на инсулина. Диабетът тип 2 е най-разпространеният тип диабет и нараства като разпространение, като засяга около един на всеки десет човека.
Според изследвания in vitro (епруветка) ванадиевите соли имитират действието на инсулин. При проучвания върху животни ванадий понижава нивата на кръвната захар при плъхове с инсулинов дефицит и подобрява метаболизма на глюкозата при затлъстели, резистентни на инсулин плъхове.
Направено е малко проучване за употребата на ванадий при пациенти с диабет. 11 пациенти с диабет тип 2 са получавали 150 милиграма ванадил сулфат в продължение на шест седмици. Нивата на кръвната захар и нивата на хемоглобин A1c са били значително намалени. Субектите, лекувани с ванадий, също имат 20% по-ниско производство на глюкоза в черния дроб, което ванадий изглежда насочва към мускулните клетки.
Също така, заслужава да се отбележи, че изследването на ванадий при хора използва 150 милиграма ванадий на ден, което е доста над препоръчителната дневна граница от 1,8 милиграма. Това означава, че въпреки че може да подобри нивата на кръвната захар, не е ясно дали това ниво на ванадий е безопасно да се приема дълго време.
Холестерол
Холестеролът с липопротеини с висока плътност (HDL) е известен като "добър“ холестерол. Наличието на високи нива на HDL може да помогне за намаляване на възпалението и риска от сърдечни заболявания.
Направено е наблюдателно проучване върху работници от стоманодобивната промишленост в Китай, изложени на ванадий. Сред работниците, изложени на ванадий, нивата на HDL са били по-високи в сравнение с тези, които не са били изложени на ванадий. Изследователите заключават, че ванадият може да има благоприятно влияние върху HDL холестерола.
Проучване при плъхове, болни от диабет, е установило, че общият холестерол, триглицеридите и LDL холестеролът са понижени след лечение с ванадий. Отбелязано е, че ванадил сулфатът, използван в това лечение, подобрява оксидативния стрес, причинен от диабета, като действа като антиоксидант.
Въпреки че проучванията върху ванадий във връзка с нивата на холестерола са направени върху животни, резултатите са положителни.
Колко ванадий трябва да приемате дневно?
Смята се, че средната диета осигурява 6-18 микрограма ванадий дневно. По-голямата част от ванадия, който поглъщате, се екскретира в изпражненията, с много ниска степен на усвояване от около 5%.
Няма препоръчително дневно количество ванадий, но горната граница (максималното количество, за което не се смята, че причинява проблеми) е 1,8 милиграма.
Много ванадиеви добавки са под формата на ванадил сулфат. Количеството ванадий в добавките обикновено е около 1-2 милиграма, което попада в или близо до препоръчителния диапазон.
Някои ванадиеви добавки комбинират ванадий с други елементи като хром или други микроелементи.
Не трябва да надвишавате 2 милиграма ванадий дневно, ако решите да го приемате като хранителна добавка. Един от проблемите с токсичността на метали като ванадий е окисляването, което може да увреди клетките на тялото Ви и да доведе до възпаление и необичаен клетъчен растеж.
Въз основа на ограничени наблюдения сред хората, токсичността на ванадий може да доведе до здравословни проблеми като:
- Респираторни симптоми;
- Променени невроповеденчески симптоми;
- Нарушен растеж на плода по време на бременност;
- Преждевременно раждане при бременност;
- Потенциален повишен риск от рак на щитовидната жлеза.
Смята се, че токсичността на ванадий се противодейства от антиоксиданти като аскорбинова киселина (витамин С), витамин Е, полифеноли и фитостероли.
Какви храни са с високо съдържание на ванадий?
Някои храни естествено съдържат ванадий. Тези храни не са толкова богати на ванадий, колкото хранителните добавки с ванадий, които са по-концентрирани.
Например черният пипер съдържа около 980 нанограма ванадий на грам, което се равнява на около 0,001 милиграма, докато добавките с ванадий предлагат около 1-2 милиграма ванадий на порция. Храните и напитките, които съдържат ванадий, включват:
- Гъби;
- Миди;
- Черен пипер;
- Магданоз;
- Копър;
- Бира;
- Вино;
- Зърно и зърнени продукти;
- Изкуствени подсладители.
Изберете висококачествени добавки с ванадий на изгодни цени само от BioMall.bg!