Устна кухина

Оралната хигиена е практиката за поддържане на устата чиста и свободна от болести и други проблеми (напр. лош дъх) чрез редовно миене на зъбите (дентална хигиена), почистване между зъбите и грижа за цялостното здраве на устната кухина. Важно е устната хигиена да се извършва редовно, за да се предотврати появата на зъбни заболявания и лош дъх. Най-често срещаните видове зъбни заболявания са кариес (кухини, зъбен кариес), заболявания на венците, включително гингивит и пародонтит, афти.

Лекарствата без рецепта за устната кухина включват продукти за лечение на афти, възпаления и никнещи зъби при бебета и малки деца.

Афтите обикновено са болезнени и дразнещи. Единични ранички в устата могат да се развият, ако повредите вътрешността на устата си, като например от случайно ухапване или носене на зле поставена протеза. Афтите са различни. Те се появяват многократно и невинаги имат ясна причина. Някои хора получават афти редовно, докато други изобщо не ги получават.

Рисковите фактори за повтарящи се афти могат да включват:

  • отслабена имунна система
  • стрес
  • алергия към определена храна
  • дефицит на специфични витамини или минерали като витамин B-12, желязо или фолат
  • хронични състояния, включително болест на Crohn, системен лупус еритематозус, синдром на Behcet и реактивен артрит

Афтата е малка язва в устата. Може да е бяла или сива с червени ръбове. Афтите обикновено се развиват по меките части на устата като езика, вътрешната страна на бузите и точно вътре в устните. Те могат да се появят самостоятелно или в клъстер. Афтите не са заразни и обикновено заздравяват без лечение за 7-10 дни.

Лекарствата без рецепта за лечение на афти са обикновено под формата на спрей, гел или паста. Нанасянето им върху афтата я предпазва от дразнене, причинено от пикантна или кисела храна, както и от допир.

Има варианти и като специализирани лепенки или превръзки за поставяне върху раничката. Те се придържат към вътрешността на устата и предпазват язвата от дразнене.

Лекарствата без рецепта за устна хигиена включват и гел, спрей или таблетки за облекчаване на болката при никнене на зъби при бебета и малки деца.

Средно зъбите на децата започват да никнат около 4 до 7 месеца и имат общо 20 млечни зъба до 3-годишна възраст. Симптомите на никнене на зъби включват лека раздразнителност, ниска температура, лигавене и желание да се дъвче нещо твърдо.

Когато бебето Ви плаче от остър малък резец, който просто иска да пробие линията на венеца, разбираемо е да искате да направите всичко възможно, за да спрете болката.

Как можете да помогнете на детето си да се справи с никненето на зъби? Като за начало, болкоуспокояващите за деца без рецепта са леки и са специално предназначени за бебета. Прочетете листовките, за да сте сигурни, че количеството обезболяващо е подходящо за възрастта на детето. При никакви обстоятелства не трябва да давате на детето си аспирин, защото при младежи под 20-годишна възраст той е свързан с рядко, но сериозно заболяване, наречено синдром на Reye.

Много майки са открили, че даването на болкоуспокояващо на детето непосредствено преди лягане помага при безсънните нощи, причинени от никнене на зъби.

Болкоуспокояващите също се предлагат за локално приложение. Тези гелове без рецепта причиняват изтръпване на засегнатите венци. Педиатрите обаче препоръчват пестеливо използване на гелове, тъй като ако детето погълне локално облекчаващо средство, то може да изтръпне в гърлото.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed