Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

L-фенилаланин е едно от ключовите хранителни вещества, необходими за производство на допамин и други хормони в тялото. Допаминът е хормон, който Ви кара да се чувствате добре. Освен това помага за регулиране на паметта и вниманието, наред с много други неща. 

L-фенилаланин е една от онези аминокиселини, които може да не получавате достатъчно редовно. И тъй като тялото Ви не го произвежда, трябва да приемате допълнително L-фенилаланин.

Можете да намерите прекурсора на допамина фенилаланин в животински протеини и боб. Много хора също го приемат под формата на добавка заради способността му да повдига настроението.

Какво е фенилаланин?

Фенилаланинът е това, което е известно като незаменима аминокиселина. Аминокиселините са органични молекули, които тялото Ви свързва заедно, за да произвежда протеини. Есенциалните аминокиселини са тези, от които тялото Ви се нуждае, за да функционира правилно, но не произвежда и не може да съхранява много дълго. Трябва редовно да приемате тези основни аминокиселини. Това означава, че за да получите достатъчно фенилаланин във Вашата диета, Вие или се нуждаете от хранителна добавка с фенилаланин, или трябва да ядете храни, които са богати на тази аминокиселина.

Има няколко различни форми на фенилаланин:

 • L-фенилаланин (понякога съкратен до LPA) е естествената форма на фенилаланин. L-фенилаланинът се среща естествено в някои храни, включително краве мляко и сладки картофи;
 • D-фенилаланин - тази форма е създадена в лаборатория и отразява структурата на L-фенилаланин;
 • DL-фенилаланин (известен също като DLPA) съчетава L-фенилаланин и D-фенилаланин.

L-фенилаланинът се счита за важен за няколко телесни функции, включително здравето на щитовидната жлеза и регулирането на настроението. Това е така, защото тялото Ви преобразува L-фенилаланин в тирозин, който от своя страна се използва в производството на L-dopa, който след това се превръща в допамин, епинефрин и норепинефрин. Известно е, че тези невротрансмитери помагат да управлявате настроението ни.

Храни с фенилаланин

Диетичният референтен прием (DRI; по-рано известен като препоръчителни дневни дози или RDA) за комбинирана консумация на фенилаланин и тирозин от възрастни пада на около 33 мг дневно на килограм телесно тегло.

L-фенилаланинът се намира в изобилие в много животински храни, но също така се намира и в храни на растителна основа. Някои от храните с естествено високо съдържание на L-фенилаланин са:

 • Краве мляко;
 • Животински меса като пилешко, телешко и свинско;
 • Сирена;
 • Риба;
 • Миди;
 • Ракообразни;
 • Яйца;
 • Фъстъци и фъстъчено масло;
 • Орехови ядки;
 • Бадеми;
 • Боб;
 • Бобови растения;
 • Соеви зърна (едамаме) и соеви продукти като тофу;
 • Банани;
 • Артишок;
 • Кориандър;
 • Магданоз.

L-фенилаланин срещу D-фенилаланин срещу DL-фенилаланин

D-фенилаланин (DPA) е лабораторно създадена версия на L-фенилаланин. Въпреки че структурата му е огледален образ (обратен) на L-фенилаланин, DPA не играе същата роля в тялото като L-фенилаланин. Смята се, че DPA помага за намаляване на болката. Неговите способности за облекчаване на болката може да произтичат от способността му да инхибира енкефалиназата и да взаимодейства с опиоидните рецептори на тялото. Енкефалиназата е пептид, който може да предава сигнали за болка в мозъка.

DL-фенилаланин се отнася до комбинация от равни части DPA и LPA. Смята се, че тази комбинация помага както за облекчаване на болката, така и при депресия.

Ползи от L-фенилаланин

L-фенилаланинът се използва заради потенциала му да повлиява когнитивното представяне и да помага за повишаване на настроението. Тъй като се смята, че по-ниските нива на допамин могат да бъдат свързани с депресия и разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, изследователите се надяват, че повишаването на нивата на фенилаланин може да помогне за лечението им.

Облекчаване на болката

DLPA е особено важен при клинична употреба поради синергичните свойства на комбинацията. Формата "L" подобрява повишаващите настроението химикали в мозъка като допамин, епинефрин и норепинефрин. „D“ формата на фенилаланин блокира ензим, известен като ензим карбоксипептидаза А, който засилва чувството на болка. 

Комбинацията от двете аминокиселини блокира и активността на друг ензим, наречен енкефалиназа. Това спира разграждането на едно от естествените болкоуспокояващи вещества в мозъка, енкефалини, които принадлежат към същото семейство като ендорфините. Енкефалините насърчават собствения аналгетичен отговор на тялото и подобряват настроението. 

Изследванията показват, че DLPA работи в тясно сътрудничество със собствената система за ендогенна аналгезия на тялото. Този път се простира от невроните в продълговатия мозък по протежение на дорзалните рогове на гръбначния стълб, така че е сложно свързан с автономните реакции, включително сигнализиране за болка. EAS намалява активирането на приемането на болка по този път и се захранва отчасти от активността на енкефалин.

За какво друго се използва фенилаланин?

Докато L-фенилаланинът се счита предимно за добавка, която обича мозъка, изследователите също са разгледали L-фенилаланина и за други потенциални употреби.

Депресия и настроение

Освен облекчаване на болката, потенциалът на L-фенилаланина, в комбинация или като негови съставни аминокиселинни компоненти, е отбелязан в изследвания относно лечението на депресия. Ранни изследвания с L-фенилаланин са установили, че той намалява възбудата, чувството на мудност и депресивното настроение при пациенти, диагностицирани с депресия, за относително кратък период от време, 20 дни. Резултатът е, че 12 от 20-те пациенти са били изписани без допълнително лечение. 

В по-късно клинично проучване DLPA и d-фенилаланинът са помогнали за справяне с униполярната депресия. Изследователите съобщават, че за кратък период от време мнозинството от пациентите (17 от 23) са изпитали пълно усещане за емоционална стабилност и спокойствие, без наблюдавани нежелани реакции. Един участник в проучването е постигнал тези резултати след един ден употреба. В това конкретно проучване формата DLPA изисква само половината от дозата на единичната форма на d-фенилаланин, така че изглежда има синергия при работа с комбинацията от двете. 

Освен това, в случаи на депресия, причинена от хронично възпаление, има изследвания, свързващи нивата на фенилаланин, тирозин и триптофан с прогресията, интензивността и лечението на състоянието.

Фенилаланин и витилиго

Витилигото е заболяване, което атакува меланина в кожата. Тъй като меланинът е отговорен за пигмента в тена на кожата, това заболяване води до бледи, безцветни петна по кожата. Точната причина и механизмът на витилигото не са добре изучени. 

Фенилаланинът е необходим за производството на меланин. Следователно добавките с фенилаланин, каквито можете да откриете в БиоМол на много добри цени, заедно със светлинната терапия са били използвани при лечение на витилиго с обещаващи резултати.

Фенилаланинът повишава ли допамина?

L-фенилаланинът е това, което е известно като прекурсор на допамина. Това означава, че допаминът се образува чрез метаболитна реакция от фенилаланин. Така че имате нужда от фенилаланин, за да направите допамин.

Важно е да се отбележи, че за да може тялото Ви ефективно да използва L-фенилаланин (и следователно да продължи към генериране на допамин), то също се нуждае от витамини от група B, мед, желязо и витамин C.

Кога трябва да приемам L-фенилаланин?

Обикновено се смята, че е най-добре да приемате L-фенилаланин на празен стомах. Това ще улесни директното използване на L-фенилаланин от мозъка, ако не се конкурира с други протеини, намиращи се в храните.

Дозировка на L-фенилаланин

Няма стандартна доза за L-фенилаланин добавки. Обикновено препоръчваната доза за L-фенилаланин е 1000 до 1500 мг, приемана два до три пъти дневно за ноотропна полза.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
На база ( 2) Коментара
49.90 лв.
DLPA 750 мг 60 таблетки | Source Naturals Повишава концентрацията Подобрява настроението Силен антидепресант DLPA 750 мг 60 таблетки | Source Naturals на изгодна цена се прилага се успешно..
На база ( 1) Коментара
40.00 лв.
L-Phenylalanine 500 мг 120 веге капсули | Now Foods За подобряване на настроението За повече бодрост Повишава концентрацията Премахва  депресия Поддържа нервната система Стимулира..
24.00 лв.
DL-Фенилаланин 500 мг 50 капсули | Holland & Barrett Облекчава хроничните болки Увеличава енергията Облекчава депресията Подобрява настроението Усилва психичните функции Подобрява ..
34.49 лв.
DL-Фенилаланин 750 мг 60 капсули | Biovea Облекчава хроничните болки Увеличава енергията Облекчава депресията Подобрява настроението Усилва психичните функции Подобрява външния вид при..
14.61 лв.
DL-Phenylalanine 200 мг 60 капсули | Bioherba Важен компонент в производството на невротрансмитери като допамин и епинефрин Подобрява настроението Подпомага паметта Повишава концентрацията..
38.45 лв.
DLPA (DL-Phenylalanine) 500 мг 100 веге капсули | Solgar Облекчава симптомите на депресия Намалява хроничната болка Увеличава енергията Подобрява умствените функции DLPA DL-Фенилаланин 5..
39.00 лв.
L-Phenylalanine 500 мг 100 капсули | Haya Labs Стимулира имунната система Мощен антиоксидант Подпомага загубата на излишни мазнини L-Фенилаланин 500 мг на капсули е на топ цена от Haya Lab..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™