Най-предпочитани в тази категория
Калият е основен минерал, който изпълнява няколко жизненоважни функции в тялото. Калият и натрият участват в поддържането на киселинно-алкалния баланс на тялото и течностите в клетките. Калият участва в предаването на нервните импулси. Също така е от съществено значение за мускулните контракции, включително тези на сърцето. Калият играе роля в дейността на бъбреците, както и в метаболизма на въглехидратите.
Като цяло, диета, богата на плодове и зеленчуци, може да покрие дневната нужда от калий (4,7 гр). В някои страни обаче това не е толкова просто, тъй като средният дневен прием на калий при канадците и американците например е недостатъчен, само 2,3 гр за жените и 3,1 гр за мъжете.
Всички храни съдържат калий, включително плодовете и зеленчуците: бял боб (1 гр/100 гр), камбала (576 мг/100 гр), картофи (550 мг/100 гр) и доматено пюре (460 мг/100 гр).
Калият е необходим за нормалното функциониране на всички клетки. Той регулира сърдечния ритъм, осигурява правилната функция на мускулите и нервите и е жизненоважен за синтеза на протеини и метаболизма на въглехидратите.
Преди хиляди години, когато хората са бродили по земята, събирайки и ловувайки, калият е бил в изобилие в диетата, докато натрият е бил оскъден. Така наречената диета от палеолита е доставяла около 16 пъти повече калий от натрий. Днес повечето хора получават едва половината от препоръчителното количество калий в диетата си. Средната диета съдържа около два пъти повече натрий, отколкото калий, поради преобладаването на солта, скрита в преработените или приготвени храни, да не говорим за недостига на калий в тези храни. Смята се, че този дисбаланс, който е в противоречие с еволюцията на хората, е основен фактор за високо кръвно налягане, което засяга един на всеки трима възрастни.
Адекватната препоръка за прием на калий е 4700 мг. Бананите често се рекламират като добър източник на калий, но други плодове (като кайсии, сини сливи и портокалов сок) и зеленчуци (като тиква и картофи) също съдържат това често пренебрегвано хранително вещество.
Ефектът на калия върху високото кръвно налягане
Диетите, които наблягат на по-голям прием на калий, могат да помогнат за поддържане на кръвното налягане в здравословни граници, в сравнение с бедните на калий диети. Проучването DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) сравнява три режима. Стандартната диета, близка до това, което ядат много хора, съдържа средно 3,5 дневни порции плодове и зеленчуци, които осигуряват 1700 мг калий на ден. Има две сравнителни диети: богата на плодове и зеленчуци диета, която включва средно 8,5 дневни порции плодове и зеленчуци, осигуряващи 4100 мг калий на ден, и "комбинирана“ диета, включваща същите 8,5 порции плодове и зеленчуци плюс нискомаслени млечни продукти и намалена захар и червено месо.
При хора с нормално кръвно налягане диетата, богата на плодове и зеленчуци, понижава кръвното налягане с 2,8 mm Hg (при систоличното отчитане) и 1,1 mm Hg (при диастоличното отчитане) повече от стандартната диета. Комбинираната диета понижава кръвното налягане с 5,5 mm Hg и 3,0 mm Hg повече от стандартната диета. При хора с високо кръвно налягане комбинираната диета намалява кръвното налягане още повече, с цели 11 mm Hg при систолично кръвно налягане и 5,5 mm Hg при диастолично налягане.
Калий и риск от инсулт
Високото кръвно налягане е водещ рисков фактор за инсулти, така че не е изненадващо, че по-високият калий е свързан и с по-ниска честота на инсулт. Едно проспективно проучване, което проследява повече от 43 000 мъже в продължение на осем години, е установило, че мъжете, които консумират най-високи количества калий (средно 4300 мг на ден), са с 38% по-малко застрашени да получат инсулт, в сравнение с тези, чийто среден прием е само 2400 мг на ден. Допълнителни изследвания до голяма степен потвърждават тези констатации, като най-силните доказателства в подкрепа на високия хранителен калий се наблюдават при хора с високо кръвно налягане и при чернокожи, които са по-склонни към високо кръвно налягане от белите.
Поддържане на костите и мускулите
Богатата на калий диета е свързана с по-добро здраве на костите. Киселинно-алкалният баланс се поддържа в тялото чрез алкалите, произведени от консумацията на богати на калий храни. Увеличаването на приема на богати на калий плодове и зеленчуци прави тялото по-алкално, което позволява на костите да запазят структурата си.
Според проучване способността на калия да повишава минералната плътност на костите се оказва зависима от приема на калций и витамин D, като и двете са важни хранителни вещества за здравето на костите.
Калият е необходим за мускулната контракция, комуникацията между мускулите и нервите и цялостната мускулна функция. Тъй като мускули има по цялото тяло, включително ръцете, краката, дихателните и храносмилателните пътища, диета с ниско съдържание на калий може да допринесе за умора и храносмилателни проблеми.
Предотвратява спазми
Едно от основните предимства на консумацията на храни с високо съдържание на калий е намаляването на мускулните крампи и подобрената мускулна сила. Мускулна слабост, мускулни болки и мускулни крампи са чести странични ефекти от ниските нива на калий.
Това е особено често, когато спортистите се дехидратират и не консумират достатъчно богати на калий храни преди и след тренировка. Не само това, но калият може да бъде особено полезен и за лечение на ПМС спазми.
Камъни в бъбреците
Хиперкалциурията (прекомерно количество калций в урината), заедно с диети с ниско съдържание на калий и високо съдържание на протеини, увеличава риска от развитие на камъни в бъбреците.
Увеличаването на приема на калий, или чрез увеличаване на плодовете и зеленчуците, или чрез хранителни добавки с калий, може да намали калция в урината и развитието на камъни в бъбреците.
В скорошно проучване, публикувано в Clinical Journal of the American Society of Nephrology, е изследван ефектът от приема на протеини и калий върху камъните в бъбреците. Установено е, че по-високият прием на калий в диетата е свързан със значително и голямо намаляване на риска от камъни в бъбреците.
Дефицит на калий
Хипокалиемията е ниско ниво на калий в кръвта. Може да се дължи на няколко фактора, като най-често срещаните са диария, повръщане, употреба на диуретици или нарушения на надбъбречните жлези.
Ниските нива на калий могат да направят мускулите слаби, да се появят спазми, потрепвания или дори парализа. Сърдечният ритъм също става ненормален.
Препоръки
- Опитайте се да ядете повече продукти. По-високата консумация на калий от храни, особено плодове и зеленчуци, може да понижи кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания и удари;
- Обърнете внимание на съдържанието на калий в заместителите на солта, тъй като то може да бъде високо.
Има различни калиеви добавки на пазара, включително калиев ацетат, калиев бикарбонат, калиев цитрат, калиев хлорид и калиев глюконат. Добавките се предлагат под формата на таблетки, капсули, ефервесцентни таблетки, прахове и течности. Калият може да се намери и в мултивитамини.
Висококачествени хранителни добавки с калий можете да откриете при нас на изгодни цени и от доказани производители на здравословни храни и натурални добавки - изберете за своето здраве BioMall.bg!