Фитър

Аспарагинова киселина

Най-предпочитани в тази категория

Марка: OstroVit Модел: D.A.A. 1000 120 Capsules
D.A.A. (D-Aspartic Acid) 1000 мг 120 капсули | OstroVitЕфективно повишава либидото Регулира синтеза на хормони в тялото  Повишава ниво..
32.95 лв.
Без данък:32.95 лв.
Добави в количката
Марка: Athlete's Nutrition Модел: DAA D-aspartic acid 90 tablets
DAA D-aspartic acid 90 таблетки | Athlete's NutritionВисококачествена Д-аспартанова киселина За увеличаване съдържанието на тестостерон в..
46.00 лв.
Без данък:46.00 лв.
Марка: Primaforce Модел: D-Aspartic Acid 100 g
D-Aspartic Acid 100 гр I PRIMAFORCEУвеличава тестостерона в организма Повишава нивата на прогестерон чрез по-голямото му производство Превр..
42.00 лв.
Без данък:42.00 лв.
Марка: OstroVit Модел: D.A.A Powder 200 g
D.A.A (D-Aspartic Acid) Powder 200 гр | OstroVitПомага за естественото повишаване на нивата на тестостерон Ускорява процеса на набиране на чи..
23.95 лв.
Без данък:23.95 лв.
Марка: Naturalico Модел: D-Aspartic Acid 200 g
D-Aspartic Acid 200 гр I NaturalicoПовишава работоспособността Ускорява възстановяването Спомага обмяната на веществата Има функция на ..
49.00 лв.
Без данък:49.00 лв.
Марка: Haya Labs Модел: 100% Pure D-Aspartic Acid Powder 200 g
100% Pure D-Aspartic Acid Powder 200 гр | Haya LabsЗа подсилване на мускулната издръжливост Контролира нивата на кръвното налягане Добро ср..
30.00 лв.
Без данък:30.00 лв.

Аминокиселините са молекули, които имат няколко функции в тялото. Те са градивните елементи на всички видове протеини, както и някои хормони и невротрансмитери.

Почти всяка аминокиселина може да се появи в две различни форми. Например аспарагиновата киселина може да се намери като L-аспарагинова киселина или D-аспарагинова киселина. Формите имат една и съща химична формула, но молекулните им структури са огледални изображения една на друга. Аспарагиновата киселина участва в синтеза на протеини и регулирането на определени хормони, но също така се синтезира химически за създаване на хранителни добавки.

Каква е ролята на аспарагиновата киселина в организма?

Аспарагиновата киселина е една от градивните аминокиселини, които са отговорни за синтезирането на протеини и регулирането на хормоните в човешкото тяло.

Аспарагиновата киселина може да се появи в две различни форми: L-аспарагинова киселина и D-аспарагинова киселина (наричана още DAA), които имат една и съща химична формула, но огледални молекулярни структури.

  • L-аспарагиновата киселина е част от протеините, синтезирани в тялото, и е отговорна за насърчаването на производството на антитела, които поддържат функцията на имунната система на организма;
  • D-аспарагиновата киселина не се използва за синтезиране на протеини. Обикновено се намира в хипофизната жлеза и тестисите и участва в регулирането, освобождаването и синтеза на тестостерон и лутеинизиращ хормон (LH). LH е отговорен за регулирането кога яйчниците на жената отделят яйцеклетка по време на менструалния цикъл и насърчава производството на сперма при мъжете.

Аспарагиновата киселина участва в синтеза на четири основни аминокиселини при хората: метионин, треонин, изолевцин и лизин. Метионинът се използва в метаболизма; треонинът се използва в централната нервна система, сърдечно-съдовата система и имунната система; изолевцинът се използва за регулиране на енергията; лизинът се използва за растеж и мускулна обмяна.

Откъде идва D-аспарагиновата киселина?

Аминокиселината се среща естествено в тялото и се намира в нервната и ендокринната системи на хората и на много от животните. Проучванията, включващи хора и животни, показват, че DAA се намира в централната нервна система, както и в ендокринните органи, включително епифизната жлеза, хипофизната жлеза, панкреаса, надбъбречната жлеза и тестисите.

Аспарагиновата киселина същата ли е като аспарагин?

И двете са несъществени аминокиселини, които участват в различни функции на тялото. Аспарагинът е производно на аспарагиновата киселина и метаболитен прекурсор на аминокиселината аспартат. Аспартатът обикновено се среща в L-форма, която се намира в животни и растения. L-аспартатът е конюгираната основа на L-аспарагиновата киселина, което означава, че се образува, когато загуби водороден йон. Така че, когато разглеждаме аспарагиновата киселина срещу аспартата, това всъщност е просто разлика във водороден йон. И двата вида аминокиселини подпомагат нормалната функция на тялото.

D-аспарагиновата киселина действа като невротрансмитер или невромодулатор. Аспарагиновата киселина е важна за развитието на нервната система. Също така е компонент на синаптичните везикули, които предават нервни импулси между нервните клетки. Аспарагиновата киселина повишава нивата на cAMP (вторичен пратеник, преносител на сигнали между клетъчната повърхност и вътре в клетката).

Аспарагиновата киселина също играе роля в невроендокринната система като регулатор в синтеза и освобождаването на хормони.

В хипофизната жлеза аспарагиновата киселина стимулира секрецията на следните хормони:

  • пролактин, хормон, за който е известно, че стимулира млечните жлези и производството на мляко, наред с други функции;
  • лутеинизиращ, хормон, който участва в репродуктивната система. При мъжете играе роля в синтеза на тестостерон, докато при жените той играе роля в овулацията и менструалния цикъл;
  • растежен хормон.

Аспарагиновата киселина подпомага функционирането на всички клетки и РНК и ДНК (носители на генетичния код). Допълнителна полза от аспарагиновата аминокиселина е защитата на черния дроб от увреждания, които могат да бъдат причинени от излишния амоняк в кръвния поток, като помага за отстраняването му. Амонякът е токсичен, когато е във високи нива в кръвта. Аспарагиновата киселина участва в цикъла на урея, превръщането на амоняка в урея (по-малко токсична) и нейното отделяне. Това е много важно за спортистите. Отстраняването на излишъка от амоняк също предпазва централната нервна система от увреждане.

Аспарагиновата киселина също участва в глюконеогенезата, синтезът на глюкоза. Формата на d-аспарагинова киселина също играе роля в развитието на дентина, тъкан, която е важен компонент на зъбите.

Въпреки че аспарагиновата киселина се счита за неесенциална аминокиселина, тя е от съществено значение за производството на други есенциални и неесенциални аминокиселини и други биохимикали. Сред тези, които се синтезират от аспарагинова киселина, са аспарагин, аргинин, лизин, метионин, треонин, изолевцин и няколко нуклеотида.

Какви са ползите от добавките с аспарагинова киселина?

Аминокиселините могат да бъдат включени в мултивитамини, протеини и хранителни добавки и се правят на таблетки, течности и прахове. Аспарагиновата киселина е полезна в следните направления:

Изграждане на мускулна маса

Поради ролята си в регулирането на нивата на тестостерон D-аспарагиновата киселина се превърна в популярна съставка в добавки, насочени към хора, които искат да изградят мускулна маса и сила.

Насърчава функцията на нервната система

Изследванията показват, че D-аминокиселините се намират в нервната и ендокринната система. D-аспарагинова киселина се намира в нервната система и е известно, че контролира множество жлези в тялото, които отговарят за производството и секретирането на хормони. Тези хормони регулират многото физиологични процеси в тялото, включително възпроизвеждане, сън, кръвно налягане и използване на енергия. Без правилното производство и синтез на хормони телата ни не биха били в баланс или хомеостаза.

Увеличава производството и освобождаването на хормони

Знаем, че аминокиселината D-аспарагинова киселина играе основна роля в производството и освобождаването на хормони. Това насърчава регулирането на различни телесни дейности, включително кръвно налягане, модели на сън, използване на енергия, възпроизводство, храносмилане, промени в апетита и метаболизъм. Като консумирате храни с високо съдържание на аспарагинова киселина, Вие работите за естествен баланс на хормоните си.

Проучванията върху добавките с D-аспарагинова киселина за стимулиране на регулирането на хормоните са смесени, но in vitro проучвания при плъхове показват, че повишава нивата на тестостерон, лутеинизиращ хормон, прогестерон и хормон на растежа. Има някои доказателства при хора, че D-аспарагиновата киселина може да работи за повишаване нивата на тестостерон. DAA може да помогне за увеличаване на производството на хормони чрез натрупване в хипофизната жлеза и тестисите, предизвиквайки хормонален отговор.

Може да повиши плодовитостта при мъжете

Подобно на ефектите ѝ върху нивата на тестостерон, изследванията върху D-аспарагиновата киселина за мъжката плодовитост са ограничени, но има някои обещаващи изследвания. Едно проучване, публикувано в Advances in Sexual Medicine, установява, че добавянето на D-аспартат значително увеличава концентрацията и подвижността на спермата в група от 30 мъже.

При пациенти с нисък брой сперматозоиди и подвижност на сперматозоидите е установено, че увеличението на концентрацията на сперматозоиди е двукратно. Изследователите установяват, че употребата на D-аспартат за период от 90 дни подобрява шанса за забременяване, като 27 процента от партньорките забременяват по време на проучването.

Какви са страничните ефекти на добавките с аспарагинова киселина?

Има няколко вредни ефекта върху тялото, свързани с приема на добавки с аспарагинова киселина. Това е така, защото добавките, които повишават приема на един вид аминокиселина, могат да доведат до отрицателен азотен баланс в тялото.

Отрицателният азотен баланс означава, че количеството азот, напускащо тялото чрез урината, е по-високо от количеството азот, влизащо в тялото през устата. Това може да причини анемия, по-ниска устойчивост на инфекции, нарушен метаболизъм и развитие на затлсъяване на черния дроб.

Въпреки това проучвания, които включват подробни кръвни изследвания на активни мъже, не откриват неблагоприятни ефекти в резултат на приема на добавка D-аспарагинова киселина в продължение на 90 дни.

Съобщава се, че бременни или кърмещи жени не трябва да приемат добавки с аспарагинова киселина. Много аминокиселинни добавки не са регулирани и дозите, докладвани за добавките, може да не са точни.

Статус: В наличност Марка: Primaforce
D-Aspartic Acid 100 гр I PRIMAFORCEУвеличава тестостерона в организма Повишава нивата на прогестерон чрез по-голямото му производство Превр..
42.00 лв.
Без данък:42.00 лв.
Статус: В наличност Марка: Naturalico
D-Aspartic Acid 200 гр I NaturalicoПовишава работоспособността Ускорява възстановяването Спомага обмяната на веществата Има функция на ..
49.00 лв.
Без данък:49.00 лв.
Статус: В наличност Марка: Haya Labs
100% Pure D-Aspartic Acid Powder 200 гр | Haya LabsЗа подсилване на мускулната издръжливост Контролира нивата на кръвното налягане Добро ср..
30.00 лв.
Без данък:30.00 лв.
Статус: В наличност Марка: OstroVit
D.A.A (D-Aspartic Acid) Powder 200 гр | OstroVitПомага за естественото повишаване на нивата на тестостерон Ускорява процеса на набиране на чи..
23.95 лв.
Без данък:23.95 лв.
Статус: В наличност Марка: OstroVit
D.A.A. (D-Aspartic Acid) 1000 мг 120 капсули | OstroVitЕфективно повишава либидото Регулира синтеза на хормони в тялото  Повишава ниво..
32.95 лв.
Без данък:32.95 лв.
Добави в количката
Статус: В наличност Марка: Athlete's Nutrition
DAA D-aspartic acid 90 таблетки | Athlete's NutritionВисококачествена Д-аспартанова киселина За увеличаване съдържанието на тестостерон в..
46.00 лв.
Без данък:46.00 лв.
Показани 1 от 6 | 6 (1 Страници)