Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Лекарствата без рецепта позволяват на хората да облекчат много досадни симптоми и да лекуват някои заболявания просто и без разходи за посещение при лекар. Безопасната употреба на тези лекарства изисква познания, здрав разум и отговорност.

Лекарства без рецепта са лекарства, които могат да се продават, без да се изисква рецепта от лекар, за разлика от лекарствата, които могат да се продават само на потребители, притежаващи валидна рецепта. Някои лекарства без рецепта облекчават болки, неразположения и сърбежи. Някои предотвратяват или лекуват заболявания като кариес и микоза. Други помагат за справяне с повтарящи се проблеми като мигрена и алергии.

В повечето страни лекарствата без рецепта се избират от регулаторна агенция, за да се гарантира, че съдържат съставки, които са безопасни и ефективни, когато се използват без насоки от лекар. Лекарствата без рецепта обикновено се регулират според тяхната активна фармацевтична съставка (API). Чрез регулиране на API вместо специфични лекарствени формулировки, регулаторните агенции позволяват на производителите свободата да формулират съставки или комбинации от съставки в патентовани смеси.

Някои лекарства могат да бъдат законно класифицирани като отпускани без рецепта (т.е. не се изисква рецепта), но могат да бъдат отпускани само от фармацевт след оценка на нуждите на пациента. Разпоредбите, уточняващи заведенията, където могат да се продават лекарства, кой е упълномощен да ги отпуска и дали се изисква рецепта, се различават значително в различните държави.

В Съединените щати Администрацията по храните и лекарствата решава дали дадено лекарство е достатъчно безопасно и ефективно, за да се продава без рецепта. Това Ви позволява да поемете по-активна роля в грижата за Вашето здраве. Но също така трябва да внимавате, за да избегнете грешки. Не забравяйте да следвате инструкциите на етикета на лекарството. Ако не разбирате инструкциите, попитайте фармацевт или лекар.

Също така имайте предвид, че въпреки всичкo има рискове от приема на лекарства, отпускани без рецепта:

 • Лекарството без рецепта може да взаимодейства с други лекарства, добавки, храни или напитки, които приемате.
 • Някои лекарства не са подходящи за хора с определени медицински състояния. Например хората с високо кръвно налягане не трябва да приемат определени деконгестанти.
 • Някои хора са алергични към определени лекарства.
 • Много лекарства не са безопасни по време на бременност. Ако сте бременна, консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквото и да е лекарство.
 • Бъдете внимателни, когато давате лекарства на деца. Уверете се, че давате на детето си правилната доза. Ако давате на детето си течно лекарство, не използвайте кухненска лъжица. Вместо това използвайте мерителна лъжица или дозираща чаша.

Ако сте приемали лекарство без рецепта, но симптомите Ви не изчезват, свържете се с Вашия лекар. Не трябва да приемате лекарства без рецепта по-дълго или в по-високи дози, отколкото препоръчва листовката.

Избор и употреба на лекарства без рецепта

Безопасността зависи от правилното използване на лекарството. За лекарствата без рецепта правилната употреба често разчита на самодиагностика на потребителите, което оставя място за грешки. Например повечето главоболия не са опасни, но в редки случаи главоболието е ранно предупреждение за мозъчен тумор или кръвоизлив. 

По същия начин, това, което изглежда като тежки киселини, може да сигнализира за предстоящ сърдечен удар. В крайна сметка, хората трябва да използват здрав разум, за да определят кога даден симптом или заболяване е лек и кога изисква медицинска помощ и да се консултират с лекар или фармацевт, ако не са сигурни.

Насоките за избор и употреба на лекарства без рецепта са както следва:

 • Уверете се, че самодиагностиката е възможно най-точна. Не приемайте, че проблемът е „нещо, което се появява понякога“.
 • Изберете продукт, защото съставките са подходящи за състоянието, а не защото продуктът има позната марка.
 • Изберете продукт с подходящи съставки. Продуктите, които се опитват да облекчат всеки възможен симптом, вероятно ще изложат хората на ненужни лекарства, ще представляват допълнителни рискове и ще струват повече.
 • Прочетете внимателно листовката и етикета, за да определите правилната доза и предпазните мерки, включително какви условия биха направили лекарството лош избор.
 • Когато се съмнявате, попитайте фармацевт или лекар коя е най-подходящата съставка или продукт.
 • Помолете фармацевта да провери за потенциални взаимодействия с други използвани лекарства.
 • Посъветвайте се с фармацевта да идентифицира възможните нежелани реакции.
 • Не приемайте повече от препоръчаната доза.
 • Не приемайте лекарство без рецепта по-дълго от максималното време, предложено в листовката. Спрете приема на лекарството, ако симптомите се влошат.
 • Съхранявайте всички лекарства, включително и тези без рецепта, на място, недостъпно за деца.
Сравни
Покажи :
Сортиране по :
8.77 лв.
Нурофен Експрес 200 мг 10 капсули | Boots Противовъзпалително и болкоуспокояващо лекарство Усвоява се лесно от организма Съдържа ибупрофен Сваля висока температура Нурофен Експрес 200 мг..
12.18 лв.
Cetebe 500 мг 30/60 капсули | Stada Осигурява постепенно снабдяване с витамин С в продължение на 8 часа Поддържа здравето на имунната система Намалява продължителността и тежестта на симптом..
20.12 лв.
Cetebe 500 мг 60 капсули | Stada Осигурява постепенно снабдяване с витамин С в продължение на 8 часа Поддържа здравето на имунната система Намалява продължителността и тежестта на симптомите..
14.71 лв.
Enterol 250 мг 12/30 капсули | Biocodex Помага да се преборите с потенциално вредните бактерии в храносмилателната система Лечение на остра инфекциозна диария при деца и възрастни Профилакти..
29.10 лв.
Enterol 250 мг 30 капсули | Biocodex Помага да се преборите с потенциално вредните бактерии в храносмилателната система Лечение на остра инфекциозна диария при деца и възрастни Профилактика ..
13.55 лв.
Magne B6 470 мг/5 мг 60 таблетки | Sanofi При безсъние, хронична умора, стрес За лечение на дефицит на магнезий  Без рецепта Магне Б6 таблетки при Магнезиев Дефицит е на чудесна цена ..
18.08 лв.
Neurobex 150 таблетки | Teva За облекчаване на неврити, невралгии, дерматити, акне За възстановяване след продължително боледуване При понижено съдържание в организма на витамини от група В ..
5.74 лв.
Neurobex 30/60/150 таблетки | Teva За облекчаване на неврити, невралгии, дерматити, акне За възстановяване след продължително боледуване При понижено съдържание в организма на витамини от гр..
10.33 лв.
Neurobex 60 таблетки | Teva За облекчаване на неврити, невралгии, дерматити, акне За възстановяване след продължително боледуване При понижено съдържание в организма на витамини от група В ..
32.25 лв.
Nicorette Berrymint 1 мг 13,2 мл Спрей | Johnson & Johnson Помага да спрете пушенето Помага за намаляване на пушенето Никотинова заместителна терапия Никорет Бериминт Спрей за Спиране ..
35.71 лв.
Nicorette Clear 10 мг/16 часа 7 трансдермални пластири | Johnson & Johnson Помага за спиране на пушенето Намалява симптомите на абстиненция Никорет лепенки за Спиране на Цигарите е ..
35.71 лв.
Nicorette Clear 15 мг/16 часа 7 трансдермални пластири | Johnson & Johnson Премахва желанието за пушене Облекчава симптомите от отказването Помага за отказване от тютюнопушенето Никоре..
35.71 лв.
Nicorette Clear 25 мг/16 часа 7 трансдермални пластири | Johnson & Johnson Помагат за спиране на пушенето Намаляват симптомите на абстиненция Никорет лепенки за Спиране на Цигарите 25 мг..
32.25 лв.
Nicorette Freshmint 1 мг 13,2 мл Спрей | Johnson & Johnson Помага за спиране на пушенето Клинично доказано бързо действие Намалява симптомите на абстиненция Свеж ментов вкус Ник..
22.92 лв.
Nicorette Icemint 4 мг 30 дъвки | Johnson & Johnson Потискат желанието за цигари Намаляват симптомите на абстиненция Със свеж ментов вкус Никорет Дъвки за Спиране на Цигарите е на добр..
10.61 лв.
Oscillococcinum 6 дози | Boiron Хомеопатичен препарат За лечение и профилактика на грипни състояния в начален и клиничен стадий Облекчава грипните симптоми като втрисане, фебрилитет, миалгия..
Ново
38.40 лв.
Tribestan 250 мг 60 таблетки | Sopharma Стимулира функциите на пикочно-половата система Подобрява либидото  Помага за постигане на хормонален баланс при мъжете и жените Подобрява плод..
23.12 лв.
Xyzal 5 мг 20 таблетки | UCB Farchim За лечение на симптомите на алергичен ринит Помага при копривна треска (уртикария) Облекчава симптоматиката още на втория ден от лечението Лекарст..
9.23 лв.
Xyzal 5 мг 7 таблетки | UCB Farchim За лечение на симптомите на алергичен ринит Помага при копривна треска (уртикария) Облекчава симптоматиката още на втория ден от лечението Лекарството м..
14.47 лв.
Аналгин Макс 1000 мг 20 сашета | Sopharma При различни видове болка  Температуропонижаващо действие Аналгин Макс Сашета срещу Болката е на добра цена от Sopharma Какво знаем за Ана..
5.08 лв.
Аналгин Макс 1000 мг 6/20 сашета | Sopharma При различни видове болка  Температуропонижаващо действие Аналгин Макс Сашета срещу Болката е на добра цена от Sopharma Какво знаем за А..
16.12 лв.
Ангал Ментол Спрей с вкус на Мента 30 мл | Sandoz Спрей за устната лигавица Бързо обезболяващо и дезинфекциращо действие  Има противовирусни свойства Без захар и оцветители Подходящ..
16.75 лв.
Ангал Спрей с вкус на Лимон 30 мл | Sandoz Спрей за устната лигавица Бързо обезболяващо и дезинфекциращо действие  Има противовирусни свойства Без захар и оцветители Подходящ за пац..
30.27 лв.
Артрон А 1500 мг Глюкозамин Сулфат 20 сашета | Fortex Допринася за нормалното развитие на колаген Полезен за здравето на костната структура Подпомага здравето на ставите Поддържа гъвкавост..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™