Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Лекарствата без рецепта позволяват на хората да облекчат много досадни симптоми и да лекуват някои заболявания просто и без разходи за посещение при лекар. Безопасната употреба на тези лекарства изисква познания, здрав разум и отговорност.

Лекарства без рецепта са лекарства, които могат да се продават, без да се изисква рецепта от лекар, за разлика от лекарствата, които могат да се продават само на потребители, притежаващи валидна рецепта. Някои лекарства без рецепта облекчават болки, неразположения и сърбежи. Някои предотвратяват или лекуват заболявания като кариес и микоза. Други помагат за справяне с повтарящи се проблеми като мигрена и алергии.

В повечето страни лекарствата без рецепта се избират от регулаторна агенция, за да се гарантира, че съдържат съставки, които са безопасни и ефективни, когато се използват без насоки от лекар. Лекарствата без рецепта обикновено се регулират според тяхната активна фармацевтична съставка (API). Чрез регулиране на API вместо специфични лекарствени формулировки, регулаторните агенции позволяват на производителите свободата да формулират съставки или комбинации от съставки в патентовани смеси.

Някои лекарства могат да бъдат законно класифицирани като отпускани без рецепта (т.е. не се изисква рецепта), но могат да бъдат отпускани само от фармацевт след оценка на нуждите на пациента. Разпоредбите, уточняващи заведенията, където могат да се продават лекарства, кой е упълномощен да ги отпуска и дали се изисква рецепта, се различават значително в различните държави.

В Съединените щати Администрацията по храните и лекарствата решава дали дадено лекарство е достатъчно безопасно и ефективно, за да се продава без рецепта. Това Ви позволява да поемете по-активна роля в грижата за Вашето здраве. Но също така трябва да внимавате, за да избегнете грешки. Не забравяйте да следвате инструкциите на етикета на лекарството. Ако не разбирате инструкциите, попитайте фармацевт или лекар.

Също така имайте предвид, че въпреки всичкo има рискове от приема на лекарства, отпускани без рецепта:

 • Лекарството без рецепта може да взаимодейства с други лекарства, добавки, храни или напитки, които приемате.
 • Някои лекарства не са подходящи за хора с определени медицински състояния. Например хората с високо кръвно налягане не трябва да приемат определени деконгестанти.
 • Някои хора са алергични към определени лекарства.
 • Много лекарства не са безопасни по време на бременност. Ако сте бременна, консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквото и да е лекарство.
 • Бъдете внимателни, когато давате лекарства на деца. Уверете се, че давате на детето си правилната доза. Ако давате на детето си течно лекарство, не използвайте кухненска лъжица. Вместо това използвайте мерителна лъжица или дозираща чаша.

Ако сте приемали лекарство без рецепта, но симптомите Ви не изчезват, свържете се с Вашия лекар. Не трябва да приемате лекарства без рецепта по-дълго или в по-високи дози, отколкото препоръчва листовката.

Избор и употреба на лекарства без рецепта

Безопасността зависи от правилното използване на лекарството. За лекарствата без рецепта правилната употреба често разчита на самодиагностика на потребителите, което оставя място за грешки. Например повечето главоболия не са опасни, но в редки случаи главоболието е ранно предупреждение за мозъчен тумор или кръвоизлив. 

По същия начин, това, което изглежда като тежки киселини, може да сигнализира за предстоящ сърдечен удар. В крайна сметка, хората трябва да използват здрав разум, за да определят кога даден симптом или заболяване е лек и кога изисква медицинска помощ и да се консултират с лекар или фармацевт, ако не са сигурни.

Насоките за избор и употреба на лекарства без рецепта са както следва:

 • Уверете се, че самодиагностиката е възможно най-точна. Не приемайте, че проблемът е „нещо, което се появява понякога“.
 • Изберете продукт, защото съставките са подходящи за състоянието, а не защото продуктът има позната марка.
 • Изберете продукт с подходящи съставки. Продуктите, които се опитват да облекчат всеки възможен симптом, вероятно ще изложат хората на ненужни лекарства, ще представляват допълнителни рискове и ще струват повече.
 • Прочетете внимателно листовката и етикета, за да определите правилната доза и предпазните мерки, включително какви условия биха направили лекарството лош избор.
 • Когато се съмнявате, попитайте фармацевт или лекар коя е най-подходящата съставка или продукт.
 • Помолете фармацевта да провери за потенциални взаимодействия с други използвани лекарства.
 • Посъветвайте се с фармацевта да идентифицира възможните нежелани реакции.
 • Не приемайте повече от препоръчаната доза.
 • Не приемайте лекарство без рецепта по-дълго от максималното време, предложено в листовката. Спрете приема на лекарството, ако симптомите се влошат.
 • Съхранявайте всички лекарства, включително и тези без рецепта, на място, недостъпно за деца.
Сравни
Покажи :
Сортиране по :
12.18 лв
Cetebe 500 мг 30/60 капсули | Stada Осигурява постепенно снабдяване с витамин С в продължение на 8 часа Поддържа здравето на имунната система Намалява продължителността и тежестта на симптом..
13.14 лв
Enterol 250 мг 12/30 капсули | Biocodex Помага да се преборите с потенциално вредните бактерии в храносмилателната система Лечение на остра инфекциозна диария при деца и възрастни Профилакти..
13.55 лв
Magne B6 470 мг/5 мг 60 таблетки | Sanofi При безсъние, хронична умора, стрес За лечение на дефицит на магнезий  Без рецепта Магне Б6 таблетки при Магнезиев Дефицит е на чудесна цена ..
5.67 лв
Neurobex 30/60/150 таблетки | Teva За облекчаване на неврити, невралгии, дерматити, акне За възстановяване след продължително боледуване При понижено съдържание в организма на витамини от гр..
10.61 лв
Oscillococcinum 6 дози | Boiron Хомеопатичен препарат За лечение и профилактика на грипни състояния в начален и клиничен стадий Облекчава грипните симптоми като втрисане, фебрилитет, миалгия..
4.50 лв
Аналгин Макс 1000 мг 6/20 сашета | Sopharma При различни видове болка  Температуропонижаващо действие Аналгин Макс Сашета срещу Болката е на добра цена от Sopharma Какво знаем за А..
12.19 лв
Волтарен Емулгел 1,16% гел 50/75 гр | Glaxosmithkline Специализирана формула Прониква дълбоко в кожата Подобрява подвижността Намалява сковаността на ставите Волтарен Гел при Мускулни и ..
Ново
17.91 лв
ДЕКО 25 мг 20 сашета | Fortex С декскетопрофен Облекчава болки и скованост За лека до умерена болка ДЕКО Сашета За Бързо Облекчаване на Болката на топ цена от Fortex Какво знаем за Ги..
9.59 лв
Елакса пико 5 мг 20 таблетки | Fortex При запек и трудно изхождане Засилва движенията (перисталтиката) на дебелото черво Улеснява дефекацията Елакса Пико Слабително таблетки е на добра цен..
12.50 лв
Иберогаст капки 20/50 мл | Bayer При коремни болки и спазми При киселини и киселинен рефлукс При подуване на корема и газове Съдържа 9 билкови екстракта Иберогаст Капки при Стомашно-чрев..
7.92 лв
Кеталго 50 мг 6 сашета | Chemax Pharma Помага при различни видове болка  Има противовъзпалително, аналгетично и антипиретично действие  Кеталго Сашета срещу Болка е на изгодна цена..
13.44 лв
Кетонал Интензив 50 мг 12 сашета | Sandoz За контролиране на лека до умерена болка Съдържа кетопрофен Помага при менструални болки Кетонал Интензив Сашета при Главоболие, Зъбобол сашета на..
Ново
10.97 лв
Кларитин 10 мг 10 таблетки | Bayer Ефективно облекчава симптомите на алергия през целия ден Повлиява алергии, предизвикани от над 200 различни алергена Без да причинява сънливост За възрас..
Ново
13.94 лв
Кларитин 120 мл сироп за деца (праскова) | Bayer 24-часово облекчение на алергията за деца Без да причинява сънливост Без оцветители и алкохол С вкус на праскова, харесван от децата Клар..
17.23 лв
Низорал 2% Лечебен Шампоан 60/100 мл | Stada Активно се бори срещу пърхота Прилага се при дерматологични проблеми, причинени от гъбички и дрожди За лечение на себореен дерматит Може да се ..
Ново
11.43 лв
Орофар 24 отляти таблетки за смучене | Stada Спира болката още от втората минута С мощно бактерицидно действие За бърза реакция при възпаление на гърло  Орофар таблетки за Смучене за ..
Ново
14.31 лв
Орофар Спрей 30 мл | Stada За бърза реакция при възпалителен процес в гърлото Спира болката още от втората минута Действа срещу вируси, гъбички и бактерии При инфекции на устата и гърлото ..
38.73 лв
Табекс 1,5 мг 100 таблетки | Sopharma Помага за постепенно прекратяване на употребата на цигари Облекчава никотиновата абстиненция Не съдържа никотин Табекс за Отказ от Цигарите таблетки е..
15.10 лв
Тантум Верде спрей 1,5 мг 30 мл | Angelini Елиминира болката и затрудненото преглъщане С противовъзпалително и аналгетично действие При възпаление на гърлото и устната кухина Облекчава бол..
14.71 лв
Тантум Верде Спрей Форте 0.3% 15 мл | Angelini Бързо намалява болката и действа против възпалението Има антибактериален ефект За обезболяване и потискане на възпаления на устната лигавица ..
19.37 лв
Цефасел 100 мкг 20 таблетки | Cefak Осигурява на организма селен Подобрява функционирането на имунната система Компенсира доказан дефицит на селен Цефасел 100 мкг 20 таблетки е на чудесна ..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™