Най-предпочитани в тази категория
В тази категория ще откриете витамин С като хранителна добавка под формата на таблетки, капсули, кристали, дъвчащи таблетки и други, от различни доказани производители и вносители на топ цени.
Повечето хора познават витамин С като "витамин за поддържане на имунната система“ – и той е такъв, но е и много повече! Когато започне сезонът на неприятните болести и втрисане, много от нас посягат към надеждни добавки с витамин С, за да помогнат на имунната си система.
Но в този могъщ витамин има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. Ако смятате, че витамин С е само за зимата, тогава продължете да четете, за да разберете защо имаме нужда от него всеки ден, през цялата година.
Какво представлява витамин С?
За да разберете същността на витамин С, е полезно да знаете за витамините като цяло. Витамините са естествени съединения, без които не можем. Те са необходими за здравословното функциониране на тялото ни. Те са класифицирани като "незаменими“, защото не можем да ги произвеждаме, трябва да ги получим от нашата храна.
Когато не приемаме достатъчно основни хранителни вещества като витамини (и минерали!), телата ни не могат да извършват всичките стотици химични реакции, които трябва да извършват всяка секунда, всеки ден. Това отваря вратата за болестите и увеличава шансовете да се разболеете.
Ние получаваме витамини и други основни хранителни вещества от нашата диета – това, което ядем и пием. Витамин С идва предимно от плодовете и зеленчуците. В естествената си форма в храните витамин С е известен като "аскорбинова киселина“. Обикновено се среща в сравнително малки количества естествено и лесно се поврежда от светлина, топлина, съхранение и методи за обработка на храни.
Какво прави витамин С в тялото?
Витамин С има цял набор от основни функции в тялото:
- Първо, той е антиоксидант – това означава, че помага да защитим клетките си от влошаване – точно както лимоновият сок предотвратява покафеняването на нарязаните ябълки;
- Той е жизненоважен за растежа и възстановяването на всички наши телесни тъкани, включително кожа, връзки, ставни тъкани, сухожилия и кръвоносни съдове. Той помага да се предпазят тези структури от увисване и отслабване. Без достатъчно витамин С ние получаваме суха, тънка, набръчкана кожа, може да развием кървящи венци, рани, които не зарастват, стави, които са болезнени, и най-лошото – целулит;
- Витамин С помага на тялото Ви да абсорбира основния минерал желязо. Когато добавите плодове и зеленчуци към храната, можете да увеличите усвояването на желязо до четири пъти. Желязото е необходимо за прикрепването на кислород към червените кръвни клетки, които пътуват из тялото, доставяйки кислород на всяка клетка;
- Имаме нужда от витамин С за здравословен отговор на стреса. Въпреки че имаме нужда от известно количество стрес, за да станем по-силни (добър стрес), твърде много (лош) стрес отслабва тялото. Нашите надбъбречни жлези са отговорни за производството на хормоните, необходими за справяне с последиците от стреса – както добър, така и лош стрес. Когато сме под стрес, тялото изразходва витамин С изключително бързо. Колкото по-стресирани сте, толкова повече хормон на стреса (кортизол) се произвежда и толкова повече витамин С се изразходва, който се нуждае от попълване;
- И накрая, но не и на последно място, витамин С също помага за укрепване на имунната ни система. Без него ние не произвеждаме достатъчно защитни имунни клетки, за да се борим с чужди нашественици, които биха могли да си проправят път в телата ни.
Кои са основните източници на витамин С?
Витамин С се среща във всички плодове и зеленчуци, но особено в:
- Цитрусови плодове като портокали, лимони, мандарини и т.н., и други страхотни плодове, включително домати, киви, касис и фейхоа;
- Зеленчуците чушки и броколи.
Витамин С лесно се поврежда, когато приготвяте храна. Нарязването на плодове и зеленчуци, излагането им на въздух и готвенето им намалява естествените нива на витамин С. Така че колкото по-малко е времето между нарязването и готвенето и колкото по-малко време готвит