Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Медицинската общност по-лесно нарича N-ацетил L-цистеин (NAC) ацетил цистеин, тъй като NAC идва от аминокиселината L-цистеин. Ацетил цистеин помага за насърчаване на химикал, известен като глутатион, който клетките, особено чернодробните клетки, използват за детоксикация на тялото. Глутатионът прави токсините водоразтворими, така че те лесно се изхвърлят от тялото. N-ацетил L-цистеинът също е мощен антиоксидант.

Популярността на NAC нарасна скокообразно по време на пика на пандемията от COVID-19 като естествено и ефективно средство, което може да Ви помогне да избегнете и лекувате здравословните проблеми. Преди пандемията лекарите по натуропатия и алтернативна медицина често предписваха NAC, за да помогнат на тези с респираторни проблеми като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други остри и хронични проблеми.

Сред многобройните ползи на цистеин е една, която е особено навременна: може да помогне за облекчаване на хронични респираторни състояния.

Науката зад NAC

NAC (N-ацетил L-цистеин) е добавката на цистеин, полуесенциална аминокиселина, намираща се в храни като яйца, пилешко и пуешко месо. Често наричани градивни елементи на протеина, аминокиселините като цистеин са от съществено значение за функционирането на тялото и помагат при различни процеси като изграждане на мускули или регулиране на имунната функция.

NAC действа като прекурсор на глутатиона, мощен антиоксидант, който предотвратява увреждането от свободните радикали на клетъчно ниво. Свободните радикали са нестабилни атоми, които причиняват големи щети на клетките, като ги разграждат, което от своя страна поставя основата за сериозни заболявания като диабет, рак и Алцхаймер. Антиоксидантите (като глутатион) неутрализират тези свободни радикали. С други думи, NAC може да помогне в борбата с увреждането на клетките в цялото тяло.

Според едно проучване глутатионът може дори да повлияе на дълголетието, като се бори с отрицателните ефекти на оксидативния стрес, който води до много хронични заболявания. Плюс това, с напредването на възрастта е още по-важно да добавите NAC към рутината си. 

Хранителна добавка с цистеин подпомага детоксикацията на черния дроб, здравето на дихателните пътища и възстановяването на мускулите.

Ползи за здравето от NAC добавки

Подобрява здравето на белите дробове

NAC често се използва за подпомагане на борбата с дългосрочното увреждане на белите дробове при тези с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). NAC допълва нивата на глутатион в белите дробове, намалява възпалението в белите дробове и бронхите и разхлабва слузта в дихателните пътища.

Някои изследователи дори прогнозират, че NAC може потенциално да намали инфекциозността и да предотврати тежестта на COVID-19. В ход са няколко клинични изпитвания, за да се тества ефективността му върху пациенти с коронавирус.

Така че във времена като тези, особено с наближаването на по-студено време, това е страхотна добавка, която трябва да вземете.

Укрепва имунното здраве

Изследванията показват обещаващи резултати, че NAC може да подобри имунната функция чрез убиване на вирусни клетки или блокиране на тяхната репликация. Скорошно проучване разкрива, че пациентите с ХИВ, приемащи добавки с NAC, виждат значително подобрение в имунната си функция и естествените клетки убийци. Друго проучване показва, че NAC може да попречи на процеса на репликация на вируси като грип, потенциално съкращавайки продължителността на живота им и симптомите.

Това проучване разкрива, че чревната микробиота влияе на антиоксидантния метаболизъм, регулирайки глутатиона. „Здравето започва в червата“, казва Радж Баркър, здравен треньор в THE WELL, добавяйки, че аминокиселините от NAC изграждат и укрепват червата ни. „Имунитетът отразява състоянието на Вашето чревно здраве“, казва Баркър.

Детоксикира черния дроб и бъбреците

NAC също така подпомага процеса на детоксикация на тялото. Лекарите редовно използват цистеин за борба с увреждането на бъбреците и черния дроб при хора, които са предозирали болкоуспокояващото ацетаминофен.

NAC може дори да помогне за предотвратяване на странични ефекти от токсини от околната среда, като излагане на сулфхидрил-реактивни метали (живак, кадмий, олово, арсен). Тези метали изчерпват глутатиона, инхибират антиоксидантните ползи и дори могат да нарушат метаболизма. 

Подпомага мозъчната функция и психичното здраве

Ученето, паметта и мозъчната функция също могат да се подобрят, тъй като NAC регулира нивата на невротрансмитерите глутамат в мозъка. Здравословните нива на глутамат в мозъка са необходими за нормалната мозъчна функция, но излишните нива на глутамат и ниските нива на глутатион могат да бъдат вредни за мозъка, което може да засили психичните състояния като биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство и пристрастяващо поведение. Въпреки че лекарите не препоръчват ацетил цистеин като единствено лечение за психични състояния, обещаващи изследвания показват, че NAC може да помогне за намаляване на симптомите на биполярно разстройство, депресия и ОКР.

Някои проучвания дори сочат, че NAC влияе върху заболявания като Алцхаймер, тъй като глутатионът намалява окислителното увреждане на мозъчните клетки, което идва със стареенето.

Повишава плодовитостта

Ацетил цистеин може също да подобри плодовитостта, особено сред мъжете. Проблемите с безплодието при мъжете често произтичат от ниски нива на антиоксидантна активност и разрушаване на свободните радикали в системата за плодовитост. В едно проучване 468 мъже, борещи се с безплодие, подобряват плодовитостта си чрез прием на 600 мг NAC и 200 мкг селен и значително подобряват нивата на плодовитост за 26 седмици.

Ацетил цистеин може също така да подобри плодовитостта при жени, страдащи от синдром на поликистозни яйчници, чрез индуциране или увеличаване на овулацията.

Какво да търсите в хранителните добавки с цистеин?

Тъй като имунното здраве продължава да е на първо място в продължаващата пандемия, добавянето на ацетил цистеин към Вашата рутина може не само да подобри цялостното Ви здраве, но и да защити имунната Ви система в процеса. Даването на приоритет на храната като източник на хранителни вещества е жизненоважна част от здравословния живот. Увеличаването на консумацията на храни с високо съдържание на протеини – пилешко месо, пуешко месо, кисело мляко, яйца, сирене и бобови растения - ще повиши нивата на цистеин. Въпреки това понякога е необходимо да се приема допълнително под формата на хранителни добавки.

Дозировка

Няма конкретна препоръка за диета за цистеин, тъй като тялото Ви може да произвежда малки количества от него. За да може тялото Ви да произвежда аминокиселината цистеин, се нуждаете от адекватни количества фолиева киселина, витамин B6 и витамин B12. Тези хранителни вещества могат да бъдат намерени в боб, леща, спанак, банани, сьомга и риба тон. Докато повечето храни, богати на протеини, като пилешко месо, пуешко месо, кисело мляко, сирене, яйца, слънчогледови семки и бобови растения съдържат цистеин, някои хора избират да приемат добавки с NAC, за да увеличат приема му.

Ацетил цистеин има ниска бионаличност като перорална добавка, което означава, че не се абсорбира добре. Приетата дневна препоръчителна доза е 600-1800 мг ацетил цистеин. NAC може да се прилага като капково или перорално, като аерозолен спрей или под формата на течност или прах.

Изберете сред разнообразието от качествени хранителни добавки с Цистеин | NAC, които при нас са на наистина добри цени!

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
На база ( 2)  Коментара
29.99 лв.
Best NAC (N-Acetylcysteine) 600 мг 60 веге капсули | Doctor's Best Стимулира функцията на дихателната система Има антиоксидантни свойства Помага при астма Срещу синузит и отит..
На база ( 2)  Коментара
47.00 лв.
Л-Цистеин 500 мг 100 таблетки | Now Foods Съдържа Витамин B6 и Витамин C Изгражда и заздравява структурата на кожата, косата и ноктите Подпомага производст..
На база ( 1)  Коментара
49.50 лв.
Н-Ацетил Цистеин (NAC) 600 мг 100/250 веге капсули | Now Foods защита срещу свободни радикали със селен и молибден поддържа здравето на клетките предпазва от сърдечно-съдови заболявания ..
99.90 лв.
Н-Ацетил Цистеин (NAC) 600 мг 250 веге капсули | Now Foods защита срещу свободни радикали със селен и молибден поддържа здравето на клетките предпазва от сърдечно-съдови заболявания нама..
79.00 лв.
N-A-C Sustain 600 мг 100 таблетки | Jarrow Formulas Мощен антиоксидант Втечнява бронхиалния секрет Има имуномодулиращи свойства Неутрализира действието на свободните радикали Защитава ди..
56.70 лв.
AjiPure N-Acetyl Cysteine 600 мг 60 веге капсули | Swanson Мощен предшественик на клетъчния глутатион, "основно хранително вещество" за дълголетие Мощен антиоксидант, който поддържа ..
45.99 лв.
N-Acetyl Cysteine 500 мг 120 веге капсули | Biovea Изцяло натурален продукт, грижещ се за доброто здраве и имунна система Регулира нивото на кръвната захар Грижи се за здравето на мъжет..
22.00 лв.
N-Acetyl Cysteine 600 мг 30 капсули | Holland & Barrett Естествен продукт Повишава нивата на глутатион Увеличава броя на еритроцитите в кръвта N-Ацетил L-Цистеин 600 мг на капсули е на..
25.00 лв.
N-Acetyl Cysteine 600 мг 60 таблетки | Haya Labs Мощен антиоксидант, който подпомага здравето на имунната система Грижи се за здравето на черния дроб Стимулира мозъчната функция N-Ацетил Ц..
18.95 лв.
NAC (N-Acetyl L-Cysteine) 300 мг 150 таблетки | OstroVit Силен антиоксидант Предпазва сърдечно-съдовата система Възпрепятства раковите заболявания Предпазва от оксидатиевен стрес Помага ..
22.99 лв.
NAC 250 мг 180 таблетки | KFD Nutrition Мощен антиоксидант Подобрява здравето на черния Ви дроб и бъбреците Стимулира регенерацията на черния дроб Подпомага мозъчната функция Спомага реп..
80.00 лв.
NAC Powder 200 гр | OstroVit Силен антиоксидантен ефект Влияе на оптималното ниво на глутатион Помощ в борбата с акнето Подпомага процесите на детоксикация Показва ефект срещу умората ..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™