Менопауза

Технически, менопаузата продължава само един ден и отбелязва точката, в която сте имали 12 последователни месеца без цикъл. Фазата, водеща до това, се нарича перименопауза и обикновено продължава 3 до 4 години, понякога дори 10. След менопаузата технически сте в постменопауза, но думата менопауза често все още се използва, за да опише този етап от живота.

В един идеален свят бихме изпитали плавно, стабилно намаляване на естрогена. В действителност повечето от нас преминават през бурни хормонални колебания. Представете си самолет, който каца по време на екстремна турбуленция, пада и след това се издига хаотично, преди най-накрая да достигне земята. Тази хормонална буря е това, което стои зад много от дискомфорта и предизвикателствата на перименопаузата и след това.

Всяка жена ще преживее менопаузата по различен начин. Много имат пълноценен, активен живот по време на прехода и след това, а някои се чувстват облекчени, защото вече не се налага да се справят с менструация или контрол на раждаемостта.

Спазването на здравословна диета и редовните упражнения могат да помогнат на жената да се почувства по-добре и да подобри цялостното си здраве в дългосрочен план.

Има обаче редица лекарства без рецепта, които могат да Ви донесат облекчение от някои от симптомите, свързани с менопаузата.

Има три фази на менопаузата: перименопауза, менопауза и постменопауза. Процесът на менопаузата протича много бавно.

  • Перименопаузата е първият етап и е точката, в която менструалните Ви цикли стават нередовни. Това се случва години преди менопаузата. По време на този етап може да започнете да усещате различни симптоми, но все още е възможно да забременеете, тъй като все още имате овулация.
  • Менопаузата отбелязва точката, в която Вашият цикъл е приключил. Ще разберете, че менструацията Ви е свършила завинаги, след като една година е минала, без да я получите. В този момент Вашите яйчници са спрели да отделят яйцеклетки и да произвеждат толкова много естроген.
  • Постменопаузата е последният етап. Това е времето след настъпване на менопаузата. По време на този етап някои симптоми на менопаузата може да отшумят, но все още ще имате липса на естроген и може да се наложи да приемате добавки за менопауза, за да поддържате хормоналните си нива постоянни, за да се борите с произтичащите от това странични ефекти.

Какво е най-доброто нещо за облекчаване на менопаузата?

Тъй като менопаузата капсулира толкова много симптоми, най-доброто нещо за облекчение от всичко, което тази хормонална промяна носи, може да е различно за всяка жена. Често срещан симптом по време на перименопаузата е наддаването на тегло, което може да бъде подпомогнато с някои лекарства като ниски дози контрацептиви, антидепресанти и стероиди, заедно с редовни упражнения, достатъчно сън и избягване на пушене или алкохол.

Нощното изпотяване, горещите вълни, вагиналната сухота и втрисането, свързани с менопаузата, могат да бъдат облекчени с прием на хранителни добавки или употреба на вагинални овули.

Алтернативните методи за управление на менопаузата могат да включват черен кохош, соя, ленено семе, витамин Е и някои промени в начина на живот. Намаляването на естрогена и прогестерона, наблюдавано по време на постменопаузата, също може да бъде облекчено с някои хранителни добавки за облекчаване на всичко - от промени в настроението до вагинална сухота.

Има много продукти, които могат да помогнат за облекчаване на неприятните симптоми на менопаузата. Когато преминавате през перименопауза и менопауза, тялото Ви забавя производството на хормони. Лекарствата без рецепта за менопауза могат да помогнат за облекчаване на симптомите, причинени от това - горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота, наддаване на тегло и други симптоми на менопауза. Има и хомеопатични продукти за облекчаване на менопаузата.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed