Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Всеки ден се наслаждаваме на ползите от глицина. Всъщност глицинът е аминокиселина от есенциално значение за нашия метаболизъм, мозъка, мускулите, съединителната тъкан и т.н. Глицинът насърчава, наред с други неща, съня, възстановяването на мускулите, регенерацията на кожната тъкан и укрепването на мускулите!

От само себе си се разбира, че със своите детоксикиращи и антиоксидантни свойства глицинът не остава незабелязан. Независимо дали сте спортист, или просто търсите информация, научете повече за тази аминокиселина.

Какво представлява глицинът?

(C2H5NO2)

Глицинът също се смята за неесенциална аминокиселина. С други думи, тялото само произвежда тази аминокиселина. Въпреки че е сред най-изобилните, тялото произвежда все по-малко с годините и по време на физическа активност.

Някои хора предпочитат да приемат хранителни добавки с глицин, за да се възползват от предимствата му и да осигурят неговото снабдяване! Трябва да знаете, че не е токсичен за тялото.

Глицинът има естествено сладък вкус. Всъщност това е една от 20-те аминокиселини, известни като протеиногенни, което означава, че се използва от тялото за производство на протеини. Протеините изпълняват много функции в клетките и тъканите на нашето тяло като регулиране, сигнализиране, защита, съхранение и др.

Вероятно най-известната роля на глицина е участието му в синтеза на колаген. Ето защо той помага за заздравяването и регенерацията на кожата.

Глицин в нашето тяло

Аминокиселините обикновено се класифицират на основни (не могат да бъдат произведени от тялото) и несъществени (могат да бъдат произведени от тялото). Въпреки че глицинът е категоризиран като несъществен, той има множество роли, допринасящи за правилните телесни процеси и функции. Като такъв, неговата дисрегулация може да доведе до развитието на някои разстройства.

Глицин в производството на мощен антиоксидант

Хората имат вградена антиоксидантна система за борба със свободните радикали и оксидативния стрес. Глутатионът, най-мощният антиоксидант в нашето тяло, се свързва със здравето. Чрез стареенето нивата на глутатион спадат, което може да доведе до повишени нива на свободни радикали, неконтролирано молекулярно увреждане и определени нарушения.

Глицинът е необходим за синтеза на глутатион, така че адекватните нива на глицин могат да помогнат в борбата с някои заболявания, свързани с възрастта, пчичина за които е увреждането от свободните радикали.

Глицин в креатина

Друго важно съединение, чието производство зависи от глицина, е креатинът. Креатинът е аминокиселина, концентрирана предимно в мускулите и мозъка. Креатинът се използва по време на дейности, изискващи кратки изблици на енергия, като спринтове и силови упражнения.

Тъй като глицинът може да увеличи нашето естествено производство на креатин, неговият потенциал да повишава енергията, силата и производителността има значителни последици за възрастните хора.

Колаген и глицин: основна аминокиселина?

Глицинът е най-изобилната аминокиселина в колагена, като всяка трета аминокиселина в неговата структура е съставена от глицини. Колагенът има много пряко въздействие върху стареенето, особено върху видимите признаци на стареене като бръчките.

Бръчките се причиняват от много ниско съдържание на колаген, което кара кожата да губи своята еластичност.

Глицин и качество на съня

Изследванията върху глицина допълнително разкриват впечатляващите му ефекти върху качеството на съня. Трябва да се отбележи, че експериментите показват, че добавянето на глицин може да накара хората да заспиват по-бързо, значително да намали умората и да намали сънливостта през деня. В допълнение, данните показват повишени нива на серотонин и подобряване на симптомите на безсъние с прием на глицин.

Глицин и защита на черния дроб

Черният дроб е източникът на нашето естествено производство на глутатион. Черният дроб може да се регенерира, но хроничните увреждания и свързаната с възрастта деградация оказват отрицателно въздействие върху здравето на черния дроб. В резултат на това с времето могат да се развият чернодробни заболявания като хепатит или цироза.

Глицин и защита на сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания стават все по-чести с напредването на възрастта. Ниските нива на глицин се свързват с коронарна болест на сърцето и остър миокарден инфаркт. За щастие, проучванията показват потенциалните терапевтични ефекти на глицина за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Глицин и диабет тип 2 

Нивата на глицин са в отрицателна корелация със затлъстяването, инсулиновата резистентност и развитието на диабет тип 2. Пациентите с диабет тип 2 постоянно имат ниски нива на глицин. Допълнителни изследвания са установили, че глицинът може да намали нивата на кръвната захар и да стимулира секрецията на инсулин.

Глицин и мускули

Саркопенията или загубата на мускули поради загуба на скелетна мускулна маса е отличителен белег на стареенето. Глицинът е добре проучен за способността му да помага за изграждането или поддържането на чиста мускулна маса.

Диетите с високо съдържание на глицин могат да бъдат ефективна хранителна стратегия за предотвратяване на заболявания, свързани със стареенето, като мускулна загуба и физическа слабост.

Добавки с глицин

Въпреки че глицинът се произвежда естествено от тялото, той намалява с възрастта. За борба със здравословните последици от дефицита на глицин добавките са чудесен начин за подобряване на нивата на циркулиращия глицин в кръвта. И така, какъв е правилният начин за приемане на глицин?

Формулировките на добавките са по-полезни, когато са желателни по-високи количества прием на глицин. Въпреки това няма стандарти за дозировката на глицин. 

Хранителните добавки с глицин се предлагат в различни формулировки. Дозировките обикновено варират от 500 мг до 3000 мг. Обикновено се предлага на пазара в капсули или прах и се приема перорално. Консултирайте се с лекар, за да определите кое е най-доброто за Вашето състояние.

Храни и напитки

Глицинът може да бъде получен и от естествени хранителни източници, особено месо. Добрите хранителни източници на глицин включват:

 • Морска храна;
 • Домашни птици;
 • Месо;
 • Яйца;
 • Черен дроб;
 • Свинска и пилешка кожа;
 • Бобови растения;
 • Млечни продукти;
 • Желатин;
 • Костен бульон.

Глицин и дълголетие

Учените твърдят, че глицинът има множество ползи за здравето срещу заболявания, свързани със стареенето, както беше отбелязано по-горе. Все повече доказателства от in vitro и in vivo проучвания се опитват да потвърдят значението на глицина срещу стареенето, но данните все още са оскъдни. Предложените механизми обаче изглеждат рационални.

В допълнение към факта, че глицинът намалява с напредване на възрастта, тъй като е необходим за синтеза на глутатион, креатин и колаген, прякото му въздействие върху оксидативния стрес, слабостта или бръчките има смисъл.

Чрез глицинова модулация учените твърдят, че обръщат процеса на стареене в експериментални човешки клетъчни линии. Друг интересен експеримент с глицин е, че когато фибробластните клетки са взети от ~97-годишни възрастни хора, лекувани с глицин, изследователите са наблюдавали възстановяване на митохондриите, нашите клетъчни енергийни машини, сравнимо с по-млади хора. При различни организми, като плодови мушици, червеи или дори бозайници, добавянето на глицин може също да насърчи удължаването на живота.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
16.95 лв.
Глицин на прах 200 гр | OstroVit Мощен антиоксидант Стимулира имунната система Важна за ДНК и РНК; Поддържа производство на енергия Хранителна добавка Глицин чист прах от OstroVit на суп..
На база ( 7) Коментара
32.00 лв.
Накратко за ползите на Глицин: Поддържа производствoто на енергия и е важен за ДНК и РНК Подсилва имунната система и помага при нервни разстройства и шизофрения Стимулира използването н..
На база ( 1) Коментара
59.90 лв.
Глицин на прах 454 гр | Now Foods Мощен антиоксидант Стимулира имунната система Важна за ДНК и РНК; Поддържа производство на енергия Хранителна добавка Глицин чист прах от Now Foods на с..
51.32 лв.
Glycine 1000 мг 100 веге капсули | Life Extension Стимулира добрия и качествен сън Поддържа доброто здраве и имунна система Предпазва от развитието на автоимунни заболявания Регулира ниват..
72.84 лв.
Glycine 500 мг 300 капсули | Double Wood Подпомага здравословния, качествен сън, без да причинява сънливост през деня Подобрява мозъчната дейност Допринася за нормализиране на съня Повишав..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™