Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Таурин е аминокиселина, която се среща естествено в тялото. За разлика от много други аминокиселини, тя не е включена в по-дълги протеинови вериги и не се счита за една от основните аминокиселини при хората. Това е така, защото тауринът може да се синтезира в тялото чрез процес, включващ витамин B6 и друга аминокиселина, наречена цистеин.

Тауринът е общоприетото име за 2-аминоетансулфонова киселина. Това е често срещан компонент на животинската тъкан, който съставлява до 0,1 процента от общото телесно тегло на човека. Тауринът е най-концентриран в жлъчката и дебелото черво.

Немските учени Леополд Гмелин и Фридрих Тидеман първи изолират таурин през 1827 г. от волска жлъчка, а името таурин идва от латинската дума "taurus", което означава бик. Тауринът се извлича от аминокиселината цистеин и е химически известен като аминосулфонова киселина, въпреки че обикновено се нарича просто аминокиселина.

Тауринът се синтезира от панкреаса при бозайниците. Най-честите хранителни източници на таурин са месото и рибата, така че строгите вегетарианци получават незначително количество таурин в диетата си. Търговските употреби на таурин включват предимно фармацевтични продукти и храна за домашни любимци.

Тауринът играе съществена роля в много части на тялото, особено сърдечно-съдовата система, централната нервна система, ретината и скелетните мускули. Той се използва специално в биологични функции като антиоксидант, калциево сигнализиране, мембранна стабилизация и осморегулация.

Тауринът представлява интерес за учените от няколко години, тъй като е установено, че има уникална структура. Ето защо експерти са теоретизирали, че изглежда вероятно тауринът да играе някои много важни роли в тялото. Под формата на хранителна добавка тауринът е особено популярен сред щангистите и други хора, подложени на тежка физическа активност, но има някои доказателства, които предполагат, че въздействието на таурина върху тялото може да бъде много по-широкообхватно.

Ползи от таурин

Преди да обясним ползите от таурина, е важно да обърнем внимание на негативната реклама, свързана с енергийните напитки и таурина. Тауринът е включен в множество силно рекламирани енергийни напитки и много хора приемат, че тауринът е причинният фактор за страничните ефекти, докато всъщност нищо не може да бъде по-далеч от истината. Тези енергийни напитки често съдържат големи количества кофеин, в много случаи до 300 мг в порция, което е еквивалентно на 4-5 чаши силно кафе. Страничните ефекти от такива високи дози кофеин включват нервност, гърчове и учестено сърцебиене.

Тауринът може да осигури множество ползи и по-долу са изброени някои от полезните му свойства.

Загуба на тегло и затлъстяване

Последствията от затлъстяването засягат почти всяка област на тялото ни. Известно е, че нашите коремни запаси от мазнини причиняват възпаление, което може да доведе до сърдечно-съдови проблеми. Тауринът има способността значително да помага за понижаване нивата на липидите в кръвния поток и подобрява способността на тялото да се справя с излишната глюкоза в кръвния поток. Понижаването на липидите може да помогне за предпазване от сърдечно-съдови проблеми, докато глюкозният толеранс е значителен, тъй като много хора със затлъстяване развиват диабет.

Сърдечно-съдови заболявания

Сърцето съдържа висока концентрация на таурин и различни проучвания показват ползите от добавянето на таурин при различни сърдечни проблеми. В проучвания е установено, че тауринът увеличава задържането на калий и магнезий в сърдечния мускул, които са необходими за електрическата стабилност и редовните контракции на сърдечния мускул. Проучванията показват също, че пациентите с високо кръвно налягане имат по-ниски от нормалните нива на таурин в кръвта. Когато нивата на таурин са по-ниски от нормалното, се освобождава протеин, наречен „ангиотензин“, който причинява повишаване на кръвното налягане.

Намаляване на холестерола

Повишеният холестерол е често срещана характеристика на сърдечно-съдовите заболявания. Тауринът е необходим за производството на съединение, което кара повече холестерол да се отделя в жлъчката. Освен това е доказано, че тауринът подобрява способността за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL), които често се наричат „лош холестерол“. По този начин тауринът може да предпази тялото от втвърдяване на артериите и сърдечно-съдови заболявания.

Защита на очите  

Тауринът е най-разпространената аминокиселина в ретината и предпазва окото от различни токсини. Неговите нива също намаляват значително с възрастта. Свързаната с възрастта загуба на зрение има много различни причини, но високо в списъка на причинните фактори е оксидативният стрес върху светлинните сензорни клетки в ретината. Способността на таурина да премахва увреждащите молекули в окото може да предполага способността му да предпазва ретината.

Шум в ушите

Обикновено увреждането на слуха възниква в нервните клетки, които преобразуват звуковите вълни в електрическа енергия, която мозъкът осъзнава. Като почти всички нервни клетки, клетките в ухото зависят от потока на калций във и от тях. Тауринът помага да се контролира потокът на калций във и от слуховите клетки в ухото. Тези свойства могат да помогнат за предотвратяване на прогресивна загуба на слуха и също могат да бъдат безценни при контрола на шума в ушите.

Защита на черния дроб

Черният дроб е главният орган на тялото за детоксикация, филтриращ токсините и вредните химикали от кръвния поток, докато преминават през него. Проучванията показват, че тауринът помага за защита на чернодробните клетки от окислително увреждане, като по този начин гарантира, че чернодробните клетки ефективно премахват вредните съединения. Това е жизненоважно както при алкохолни, така и при неалкохолни мастни чернодробни заболявания, като и двете могат да доведат до евентуална чернодробна недостатъчност.

Упражнения

Тауринът помага на мускулите да работят по-усилено, по-дълго и по-безопасно. Тауринът повишава контрактилитета на мускулите както в сърцето, така и в ставите, което води до по-мощни тренировки. Тауринът също помага за премахване на натрупването на млечна киселина, което означава, че можете да продължите да тренирате по-дълго, отколкото бихте направили иначе. И накрая - способността на таурина да измива съединенията, които причиняват оксидативен стрес, като по този начин ги предпазва от увреждане.

С всички тези многобройни предимства не е чудно, че тауринът често се нарича хранително вещество за дълголетие. Японското население има най-висока продължителност на живота и се смята, че това се дължи на количеството консумирани храни, богати на таурин, като месо и особено морски дарове. Многобройни проучвания показват, че средната всеядна диета (месо и зеленчуци) осигурява приблизително 58 мг на ден. Проучванията показват, че дневна доза от 1500 до 3000 мг на ден може да предложи ползи за здравето, които са почти невъзможни за постигане само с диета.

Хранителни източници на таурин

Тауринът се намира в редица различни храни, но те обикновено са от животински произход. Възможно е да сте сигурни, че получавате достатъчно таурин чрез балансирана диета. Високи нива на таурин обикновено се откриват в храни от животински произход като риба и месо, така че те трябва да бъдат ключова част от Вашата диета, ако нивата на таурин са проблем. За хора, които искат значително да увеличат приема си, като например с оглед повишаване производителността при упражнения, тауринът се предлага и под формата на хранителни добавки.

Колко таурин трябва да приемам?

В момента няма официална препоръка колко таурин трябва да приемаме за максимален ефект. Повечето научни изследвания, които показват положителни резултати, са склонни да използват относително високи концентрации от около 2-5 грама таурин на ден. Имайте предвид, че излишъкът от таурин обикновено не се съхранява в тялото, а вместо това се екскретира. Това означава, че токсичните натрупвания са малко вероятни.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
22.00 лв.
Креатин, Глутамин и Таурин на прах (CGT Blast Honey Melon) 300/600 гр | Pure Nutrition Увеличава мускулната маса За по-бързо възстановяване на мускулите Повече енергия и сила По-добра издр..
33.00 лв.
Креатин, Глутамин и Таурин на прах (CGT Blast Honey Melon) 600 гр | Pure Nutrition Увеличава мускулната маса За по-бързо възстановяване на мускулите Повече енергия и сила По-добра издръжли..
24.00 лв.
Креатин, Глутамин и Таурин на прах CGT BLAST+ 330/660 гр | Pure Nutrition Увеличава силата Премахва мускулната умора Отлична разтворимост и превъзходен вкус  Подобрява възст..
37.00 лв.
Креатин, Глутамин и Таурин на прах CGT BLAST+ 660 гр | Pure Nutrition Увеличава силата Премахва мускулната умора Отлична разтворимост и превъзходен вкус  Подобрява възстанов..
На база ( 1)  Коментара
50.00 лв.
Магнезий Калий и Таурин 120 веге капсули | Now Foods Не съдържа Глутен Магнезий Калий и Таурин 120 вегетариански капсули | Now Foods е добавка предлагана от biomall.bg на невероят..
На база ( 4)  Коментара
36.00 лв.
Таурин 1000 мг 100/250 веге капсули | Now Foods Подобрява настроението Има ободряващо действие Укрепва нервната система и имунната система Засилва паметта и концентрацията Намалява&..
72.00 лв.
Таурин 1000 мг 250 веге капсули | Now Foods Подобрява настроението Има ободряващо действие Укрепва нервната система и имунната система Засилва паметта и концентрацията Намалява ..
22.00 лв.
Таурин 500 мг 100 капсули | Now Foods Подобрява настроението Има ободряващо действие Укрепва нервната система и имунната система Засилва паметта и концентрацията Намалява токси..
На база ( 1)  Коментара
23.49 лв.
Таурин на прах 250 гр | MYPROTEIN Подсилва нервната система Осигурява повече сила и мощ Подoборява настроението Антиоксидантно действие Има ободряващо действие Осигурява мускулен обем ..
22.00 лв.
100% Pure Taurine Powder 200 гр | Haya Labs За предотвратяване на анемията Предпазва Вашето сърце от заболявания Понижава мерките на високия лош холестерол Грижи се за здравето на черния д..
30.95 лв.
GCT Powder (Creatine + Glutamine + Taurine) 600 гр | OstroVit Увеличава анаболния отговор на тялото Ви Има антикатаболен ефект Може да подпомогне процесите на регенерация на организма Увел..
35.49 лв.
Taurine 1000 мг 100 капсули | Jarrow Formulas Зарежда организма със здраве Подкрепя имунната система Грижи се за здравето на сърцето и сърдечната функция Taurine (Таурин) 1000 мг на капсул..
16.00 лв.
Taurine 500 мг 100 капсули | Haya Labs Поддържа здравословната сърдечно-съдова функция Срещу чернодробна дисфункция Добро средство за понижаване на високото кръвно налягане Предпазва от пр..
-15%
27.40 лв. 23.29 лв.
Taurine 500 мг 100 капсули | Swanson Помага за възстановяване след тренировка Има антиоксидантни свойства Увеличава издръжливостта на организма Оптимизира баланса на течности Има благопр..
12.00 лв.
Taurine 500 мг 50 каплети | Holland & Barrett От съществено значение за спортистите и активно спортуващите Стимулира паметта Повишава издръжливостта и ускорява метаболизма Поддържа хом..
25.00 лв.
Taurine Powder UNFLAVORED 300 gr | HS Labs Помага за възстановяване след тренировка Насърчава функцията на нервната система Има антиоксидантни свойства Намалява ефектите от прекомерния при..
18.90 лв.
Taurine на Прах 300 гр | OstroVit Идеална бионаличност и най-високото ниво на микронизация Модулира възпалителната реакция на организма Спомага за подобряване на атлетичните показатели Пок..
29.99 лв.
Таурин 90 таблетки | Athlete's Nutrition За по-добро и ефективно възстановяване след тренировка Поддържа функциите на нервната система Има антиоксидантни действия Повишава издръжливост..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™