Фитър

Фосфор

Най-предпочитани в тази категория

Марка: PurOligo Модел: Phosphore 500 ml
Phosphore 500 мл | PurOligoДопринася за поддържането на здрави зъби и кости Допринася за доброто репродуктивно здраве Подпомага доброто хра..
48.27 лв.
Без данък:48.27 лв.

Какво е фосфор?

Фосфорът е важна съставна част на човешките кости, което означава, че би било невъзможно тялото да функционира нормално без достатъчно количество от този минерал. Всъщност фосфорът редовно се отбелязва като вторият най-изобилен минерал в човешкото тяло и е вторият най-важен елемент, когато става въпрос за поддържане на здравето и целостта на костите, след калция. Други ползи за здравето от фосфора са жизненоважни за извършването на основни дейности за различни части на тялото като мозъка, бъбреците, сърцето и кръвта. Това е съществена част от нашата диета, особено като деца, когато се случва най-голям растеж и развитие.

Понякога фосфорът се бърка с фосфат. В действителност това са две различни неща. Фосфорът е елемент. Фосфатът е сол, съдържаща фосфор.

Важни източници на фосфор

Повечето храни, богати на протеини, също са добър източник на фосфор, но някои непротеинови храни също съдържат фосфор. Ето списък на храни с високо съдържание на фосфор:

Богати на протеини, богати на фосфор храни:

 • Месо;
 • Ядки;
 • Бобови растения;
 • Семена;
 • Яйца;
 • Фъстъчено масло;
 • Риба тон;
 • Свинско месо;
 • Млечни продукти.

Непротеинови, богати на фосфор храни:

 • Пълнозърнести храни;
 • Чесън;
 • Картофи;
 • Броколи;
 • Сушени плодове;
 • Газирани напитки.

Ползи за здравето от фосфора

Фосфорът е минерал, който съставлява 1% от общото телесно тегло на човек. Той е от полза за цялото ни тяло:

Укрепва костите и зъбите

Фосфорът е жизненоважна част от процеса на растеж, както и за поддържането на костите и зъбите. Той работи в комбинация с калций за създаване на здрави кости, които могат да издържат на нормалното износване и разкъсване на човешкия живот. Освен това помага за подобряване на здравето на венците и зъбния емайл. Помага за облекчаване на сериозни проблеми като загуба на костна маса или загуба на минерална плътност, известна още като остеопороза.

Фосфорът поставя основата на здрава скелетна структура, за да осигури здравословен и функционален живот. Едно от последните открития за фосфора също го свързва със здравето на сърцето, което означава, че с правилен прием можете по-добре да се предпазите от редица сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява храносмилането

Фосфорът играе важна роля за улесняване на ефективното храносмилане в човешкото тяло. Той постига това чрез стимулиране на храносмилането на рибофлавин и ниацин по ефективен начин. Тези две разновидности на витамин B са отговорни за всичко - от енергийния метаболизъм до неврологичните и емоционалните системи за реакция.

Детоксикация

Фосфорът играе важна роля за поддържане на бъбреците здрави. Той прави това, като осигурява правилното освобождаване на отпадъците от бъбреците чрез процеса на уриниране и отделяне. Чрез увеличаване на количеството и честотата на уриниране, тялото е в състояние да балансира нивата на пикочна киселина, излишните соли, вода и дори мазнини, тъй като урината обикновено е около 4% мазнини. Фосфорът насърчава здравословния баланс на всички течности и материали, които се елиминират от тялото, като по този начин помага на цялото тяло да остане здраво и без токсини.

Намалява слабостта

Фосфорът има способността да премахва леки здравословни проблеми като мускулна слабост, изтръпване, умора и подобни неразположения. Нормалните нива на фосфор в тялото са чудесен начин да останете във форма и активни.

Сексуалната слабост също може да бъде повлияна със здравословна добавка на фосфор в тялото, така че проблеми като загуба на либидо, фригидност, импотентност и подвижност на сперматозоидите могат да бъдат елиминирани чрез адекватно снабдяване с фосфор чрез качествени хранителни добавки от Biomall.bg на много изгодни цени.

Подпомага когнитивното развитие

Тъй като фосфорът е основен елемент, намиращ се около, както и вътре в клетките на мозъка, той очевидно е отговорен за важни функции. Подходящите нива на фосфор гарантират правилна мозъчна функция и когнитивен растеж и развитие. Проучванията свързват дефицита на фосфор с повишен риск от когнитивна неизправност и ранна поява на неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и деменция.

Стимулира протеиновия метаболизъм

Фосфорът е един от най-важните елементи в създаването на протеини, които допълнително подпомагат процеса на възпроизводство. Той също така улеснява максималното използване на протеините в човешкото тяло, за да се осигури правилен растеж на клетките, заедно с тяхното възстановяване, когато е необходимо. По същия начин фосфорът също помага на телата ни да използват въглехидрати, както и мазнини.

Метаболизмът на протеините е това, което помага на тялото ни да расте и да се поддържа, докато напредваме във възрастта. Той е една от основните части на човешкия метаболизъм, така че стимулиращият ефект на фосфора е жизненоважен за цялостното ни здраве.

Ускорява възстановяването на клетките

Фосфорът е много важен елемент в структурата на ДНК, който присъства в ядрото на повечето клетки в тялото. Следователно минералът е много важен по време на бременност.

Фосфорът също така допринася за процеса на възстановяване и поддържането на различни телесни клетки, които страдат от ежедневното износване. Той гарантира, че телесните клетки се развиват правилно и остават активни за впечатляващо цялостно здраве. Този принос идва главно под формата на подпомагане за създаването на протеини и стимулиране на правилните хормони да реагират по съответния начин в тялото, за да стимулират метаболитната активност.

Осигурява хормонален баланс

Ползите за здравето от фосфора могат да се считат за жизненоважни за регулиране на баланса на хормоните в човешкото тяло. Той гарантира, че хормоните, особено тези, необходими за добро репродуктивно здраве, винаги присъстват в подходящи и балансирани количества. Фосфорът прави това чрез директно взаимодействие с ендокринните жлези на тялото и помага да се регулира създаването и освобождаването на хормони. Стотиците хормони в нашето тяло играят изключително важна роля във всички наши здравословни проблеми и фосфорът е незаменима част от тази контролна система.

Насърчава метаболизма

Фосфорът подпомага процеса на извличане на енергия чрез стимулиране на процеса на метаболизъм на различни хранителни вещества. Освен това той помага за потока на енергия и ефективното ѝ използване от различни системи и органи, някои от които се поддържат от способността му да абсорбира витамините толкова ефективно.

Улеснява усвояването на хранителни вещества

Фосфорът действа като участник или кофактор в редица химични реакции, протичащи в тялото. Освен това улеснява правилното използване на различни хранителни вещества, постъпващи в тялото.

Други употреби на фосфор

 • Лаксативи: Фосфатът, солта на фосфора, се използва като лаксатив при клизми;
 • Растителни торове: Фосфорните съединения се използват в торове и пестициди. Фосфорът е един от най-важните елементи за растенията;
 • Производство: Също така е важна съставка в производството на специални чаши, перилни препарати и порцеланови изделия. Червеният фосфор се използва при производството на кибритени клечки и кибритени кутии.

Препоръчителен прием на фосфор

Препоръчителният дневен прием на фосфор според указанията на Националните здравни институти е 460 до 500 мг/ден за деца и 700 до 1250 мг/ден за възрастни.

Каква е връзката между фосфора, калция, витамин D и паратироидния хормон?

Фосфорът, калцият, витамин D и паратироидният хормон (PTH) и тяхното взаимодействие с бъбреците играят роля в контролирането на нивото на фосфор в кръвния поток.

Заедно фосфорът и калцият създават здрави кости и зъби. Здравите бъбреци работят, за да поддържат баланса на тези два минерала в кръвта. Бъбреците също така превръщат витамин D в активен хормон (калцитриол), който помага да се увеличи абсорбцията на калций от червата в кръвта.

Когато нивото на калций в кръвта е ниско, паращитовидните жлези (четири малки жлези на шията) произвеждат повече ПТХ. Това води до изтегляне на калций от костта в кръвта. Твърде много паратироиден хормон може да доведе до отслабване на костите и по-лесно счупване. Това се нарича бъбречна остеодистрофия.

Статус: В наличност Марка: PurOligo
Phosphore 500 мл | PurOligoДопринася за поддържането на здрави зъби и кости Допринася за доброто репродуктивно здраве Подпомага доброто хра..
48.27 лв.
Без данък:48.27 лв.
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)
Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Филтър за продукти
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed