Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства
Производители
Категории
Пълен каталог

Колагенът си проправя път в много от продуктите и добавките за грижа за кожата, ставите и мускулите. Вероятно сте чували добри неща за него, като способността му да поддържа кожата, костите и мускулите.

Човешките мускули, кости, кожа и сухожилия са съставени предимно от колаген, най-разпространеният вид протеин в човешкото тяло. За да бъдем по-конкретни, колагенът е 30-35% от всички протеини в човешкото тяло.

Колагеновият протеин е отговорен за стабилизирането на нашата кожа и поддържането на движението и гъвкавостта на ставите. Освен това колагенът осигурява на кожата ни еластичност. Проучванията показват, че приемът на колаген има много предимства, които включват намаляване на бръчките по лицето и премахване на целулита.

С напредване на възрастта кожата ни губи своята еластичност. Има много причини за това - намалената способност за производство на колаген е отчасти отговорна, докато стресовите фактори в живота и оксидативните увреждания също играят важна роля. 

Добавките с колаген обикновено се състоят от следните аминокиселини, разделени на три категории:

 • Есенциални аминокиселини - Този тип аминокиселини трябва да се приемат с храната и не могат да бъдат произведени от тялото. Те включват лизин, серин, треонин, левцин, валин, фенилаланин, метионин, изолевцин, хистидин и хидроксилизин;
 • Условно незаменими аминокиселини - Този тип аминокиселини тялото обикновено може да произвежда, но при физически стресови състояния тялото може да не произвежда достатъчно и добавките може да са полезни. Те включват глицин, пролин, глутамин (глутаминова киселина), аланин и тирозин;
 • Неесенциални аминокиселини - Този тип аминокиселини са много важни за тялото, но те са етикетирани като неесенциални, тъй като тялото е в състояние да ги произвежда. Консумирането на тези аминокиселини в диетата не е задължително. Те включват хидроксипролин, аргинин и аспарагинова киселина.

Различни производители на колаген използват различни източници за своите продукти. Докато някои използват говежди източници, други използват риба. 

Добавките с колаген съдържат голямо разнообразие от аминокиселини, необходими за растежа на косата, както и за здравето на кожата, сухожилията и костите. Колагенът е добър вариант за тези, които искат да се уверят, че получават адекватни аминокиселини, но искат да ги консумират с помощта на добавки без глутен и млечни продукти. 

Какво представлява колагенът?

Колагенът е структурен протеин и основният компонент на съединителните тъкани на човешкото тяло, включително костите, сухожилията, хрущялите, връзките, мускулите и органите. Това е най-изобилният протеин при бозайниците, съставляващ около 30% от протеиновата маса на цялото тяло. Повтарящите се субединици на аминокиселини - глицин, пролин, хидроксипролин - и други аминокиселини изграждат колагеновия протеин.

Различни видове колаген

Към днешна дата учените са идентифицирали 28 вида колаген. Те се различават по структура, състав и местоположение, но всички колагени се характеризират с поне една тройна спирална структура.

Сред тях има пет най-често срещани вида колаген:

 • Тип I съдържа 90% от целия колаген в тялото. Това е най-силният тип и се намира главно в кожата, костите, сухожилията, васкулатурата и органите;
 • Тип II е преобладаващ в еластичния хрущял, поддържащ ставите чрез осигуряване на якост на опън и еластичност, особено на ставните повърхности;
 • Тип III обикновено се среща заедно с тип I, включително в костния мозък, васкулатурата и органите. Това е основният компонент на ретикулиновите влакна, секретирани от ретикуларните клетки, които образуват мрежа с няколко функции за структурна подкрепа, заздравяване на рани и имунна подкрепа;
 • Тип IV се намира предимно като механично скеле в кожата и базалната ламина, слой от извънклетъчен матрикс, секретиран от епителни клетки, който закотвя клетките към съединителната тъкан;
 • Колаген тип V е изобилен в роговицата на окото, плацентата и в дермалната/епидермалната област на кожата. По-специално, колаген тип V е необходим за фибрилацията на колагени тип I и III.

Какво прави колагенът?

Колагенът образува матрици, за да осигури твърдост и структурна цялост на тялото. Благодарение на съединителната си функция той осигурява структура, опора и сила на тъканите, органите и тялото.

В допълнение към структурната подкрепа, колагенът също така помага за:

 • Регенерацията и възстановяването на клетките;
 • Поддържане на кожата здрава и еластична;
 • Съсирването на кръвта;
 • Защита на органите.

Кои навици в начина на живот увреждат колагена?

Докато синтезът на колаген постепенно намалява с възрастта, някои фактори причиняват по-бърз спад в производството на колаген. Това включва прекомерно излагане на слънце, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол и лоша диета. Управлението на тези фактори може да запази или подобри нивата на колаген.

Ултравиолетова (UV) светлина

UV светлината може да ускори разграждането на колагена и еластина. Слънцето обаче не е единственият UV източник. Освен от слънцето, UV се излъчва и от някои халогенни, флуоресцентни или крушки с нажежаема жичка, живачни лампи, солариуми, заваръчни факли и разбира се, UV лампи. Ето защо силно се препоръчва използването на слънцезащитни продукти или кремове и лосиони с SPF, независимо дали на закрито, или на открито.

Пушене

Пушенето е много лошо за нивата на колаген. Изследванията разкриват, че до 40% спад в производството на колаген се дължи на тютюнопушенето. Нищо чудно, че хората, които пушат редовно, често имат преждевременни бръчки по лицето.

В проучване, което сравнява синтеза на колаген при пушачи спрямо непушачи, изследователите са открили, че пушачите имат съответно 18% и 22% по-ниски нива на синтез на колаген тип I и III. В допълнение, пушачите имат 100% по-високи нива на MMP8, ензим, който разгражда колагена.

Прекомерна консумация на алкохол

Прекомерната консумация на алкохол също води до изчерпване на колагена. Алкохолът може да инхибира биосинтезата на колаген. Освен това може да изчерпи запасите от хранителни вещества и витамини в организма. Когато фибробластите – клетките, произвеждащи колаген – са лишени от важни хранителни вещества, които поддържат синтеза на колаген, те нарушават процеса. Изследователите също така са установили, че алкохолът също причинява ускорена загуба на колаген и нарушава метаболизма на колагена.

Добавки с колаген

Няколко проучвания показват, че пероралната добавка с колаген може да помогне за облекчаване на симптомите и разстройствата, свързани с намаляването на колагена. От друга страна, някои експерти също твърдят, че не е толкова просто.

Тъй като колагенът осигурява и точните градивни елементи, необходими за производството му, добавките могат също така да подпомогнат вътрешния синтез на колаген до известна степен. В съответствие с това хората може да се нуждаят от по-високи дози или оптимизирани формулировки, за да си осигурят благоприятни ефекти.

С няколко варианта за формулиране на колаген на пазара, кой извлича най-голяма полза?

Течен колаген

Течният колаген има предимството на по-висока бионаличност. Според Physician’s Desk Reference течните добавки имат до 90% капацитет за усвояване в рамките на 30 секунди, в сравнение с хапчетата, които са около 40%.

Колаген на прах

Тъй като колагенът на прах има по-ниска бионаличност от течната форма, той обикновено се формулира с по-високи концентрации, за да се заобиколи този проблем. По-важното е, че целите колагенови протеини може да са по-малко ефективни за усвояване, докато колагеновите пептидни форми могат да се усвояват по-лесно. Едно от обясненията е, че колагеновите пептиди са хидролизирани или фрагментирани версии на колагеновия протеин. Колагенът на прах обикновено се консумира, като се смесва със смутита или шейкове.

Хапчета с колаген

Хапчетата и прахът често са едни и същи, при което таблетките съдържат колаген на прах под формата на капсула. Тъй като капсулите имат ограничен капацитет и проучванията препоръчват 2,5-15 грама колаген на ден, колагеновите хапчета ще изискват няколко хапчета, за да отговорят на това изискване. В сравнение с други формати, хапчетата са по-удобни, заемат по-малко място, по-лесни са за приемане.

Сравни
Покажи :
Сортиране по :
82.00 лв.
UC-II Type II Collagen 40 мг 60 веге капсули | Now Foods Поддържа ставите здрави Заздравява хрущялите и тъканите Забавя стареенето UC-II Type II Collagen 40 мг 60 капсули Now Foods на..
139.90 лв.
Колаген Плюс Gelat-Plus 1600 таблетки | Sanct Bernhard Хранителна добавка, съдържаща колагенов хидролизат с калций, магнезий и натурален витамин С Съдържа специално разработени колагенови..
На база ( 1) Коментара
56.89 лв.
Колаген Тип 1 и 3 500 мг 240 капсули | Doctor`s Best Бори се със старостта ефективно Увеличава еластичността и подобрява състоянието на дермата Прави косата здрава и силна Помага при ставн..
На база ( 1) Коментара
58.99 лв.
Колаген Тип 1 и 3 с Витамин C 1000 мг 180 таблетки | Doctor's Best Забавя стареенето  Изгражда костите, ставите и кожата  Намалява появата на бръчки Възтановява еластичн..
На база ( 38) Коментара
65.00 лв.
Изберете Хидролизирания Колаген на прах на BioMall, защото: Колагенът хидролизат е произведен в Германия Съдържа специално разработен колагенов хидролизат на прах Хидролизиран..
82.50 лв.
Beauty Burst - Гурме Колагенови Бонбони Плодов Пунш 60 бр. I Neocell За здрава, мека, сияйна и млада кожа Подпомага доброто състояние на всички тъкани Предпазва от появата на бръчки По..
На база ( 8) Коментара
19.95 лв.
Collagen (Колаген) 1000 мг 90 таблетки | OstroVit Колаген намалява признаците на стареене, като поддържа еластичността на кожата Поддържа кожата, ставите и съединителната тъкан Подобряв..
95.00 лв.
Collagen Hydrolysate Collagen Joint Care Beef 454 g I Great Lakes Gelatin Co. Разтваря се в студена и гореща вода Чист белтък без вкусови добавки Иновативен продукт Колагенова хранителна д..
39.80 лв.
Marine Collagen - Рибен колаген (хидролизиран) 150 гр I Здравница Подобрява състоянието на дермата Подхранва епидермиса отвътре Има овлажняващ и освежаващ ефект върху кожата Подобрява коса..
79.00 лв.
Mens Collagen Advanced Formula 290 Tablets I Youtheory Срещу мъжкото стареене Подпомага състоянието на кожната обвивка на мъжкото тяло Подпомага метаболизма Заздравява ставите, ноктите, вр..
44.90 лв.
Биосел колаген 500 mg 60 капсули New Formula Поддържа младостта на всички части на тялото Поддържа здравото състояние на дермата Предпазва от остеопороза и бръчки Collagen (Колаген с Хиалу..
102.00 лв.
Колаген за кучета и котки на прах 400 гр | Sanct Bertnhard За здрави кучешки стави и връзки Прави кожата и козината на кучето красиви Подобрява колагеновия синтез в кучешкия организъм Пови..
108.00 лв.
Колаген тип 2 Move Matrix 150 капсули I Neocell Колаген специално за стави Съдържа натурална хиалуронова киселина Не съдържа ГМО и глутен Помага за по-безпрепятственото смазване за ста..
94.50 лв.
Колаген тип II Joint Complex 2400 мг 120 капсули I Neocell Съдържа 2400 мг Колаген тип 2 Добавка специално за стави Съдържа натурална Хиалуронова киселина Без ГМО и глутен Смазка за ..
28.90 лв.
Колаген Форте (обогатен свински колаген) 180 гр. Здравница Заздравява гръбначния стълб Укрепва ставите За повишаване на имунните защити Предотвратява артрити и остеопороза Забавя стареен..
94.50 лв.
Супер Колаген + C 4000 мг - Течен 473 мл I Neocell Подпомага крепкостта на костната тъкан Подобрява здравината на съединителната тъкан Съдейства за заздравяването на абсолютно всички тъкани ..
52.50 лв.
Супер Колаген + C 6000 мг 120 таблетки I Neocell 6000 мг колаген тип I и III За здравето на косите, ставите, кожата, костите, нотките Преминал клинически тестове Neocell Колаген Доказано о..
94.50 лв.
Супер Колаген + C 6000 мг 250 таблетки I Neocell 6000 мг колаген тип I и III За здравето на косите, ставите, кожата, костите, нотките Преминал клинически тестове Neocell Колаген Доказано о..
52.50 лв.
Супер Колаген 6600 мг на Прах 198 гр. I Neocell Подобрява здравословното състояние на дермата Възпрепятства появата на бръчки и се бори с вече съществуващите такива Предпазва от остеоартроза..
90.00 лв.
BioCell Collagen 120 веге капсули | Now Foods Цялостна ставна поддръжка Осигурява ставната подвижност и комфорт Допринася за красива, подхранена и хидратирана кожа BioCell Хидролизиран Кол..
23.95 лв.
Collagen + Vitamin C Powder 200/400 гр | OstroVit Съдържа лесно смилаем колагенов хидролизат от естествен произход Подпомага здравето на ставите Влияе положително върху нервната и имунната с..
41.95 лв.
Collagen + Vitamin C Powder 400 гр | OstroVit Съдържа лесно смилаем колагенов хидролизат от естествен произход Подпомага здравето на ставите Влияе положително върху нервната и имунната систе..
69.00 лв.
Collagen 1000 мг 180 таблетки | Holland & Barrett Грижи се за здравето и еластичността на кожата  Облекчава болката и възпалението в ставите За увеличаване на костната плътност в ор..
42.00 лв.
Collagen 1000 мг 90/180 таблетки | Holland & Barrett Грижи се за здравето и еластичността на кожата  Облекчава болката и възпалението в ставите За увеличаване на костната плътност в..
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™