Разширени вени и хемороиди

Докато хемороидите и разширените вени се отнасят до състояния в две отделни части на тялото, те са изненадващо сходни. И двете се дължат на изпъкнали вени, свързани с лоши венозни клапи. Много от вените имат еднопосочни клапи, които предотвратяват събирането на кръвта и помагат за изпращането на кръв обратно към сърцето. Когато клапите не работят правилно, кръвта остава във вените, което ги кара да се разширяват и издуват.

Хемороидална тъкан присъства във всеки. Тази тъкан включва много артерии и вени, както и съединителни тъкани и околните мускули. Докато хемороидалната тъкан е нормална, увеличените вътрешни или външни хемороиди се считат за необичайни. Те се появяват, когато вените в хемороидалната тъкан се подуят.

Вътрешните хемороиди се появяват вътре в тялото. Те обикновено не причиняват болка, но могат да причинят леко кървене, което забелязвате, когато използвате тоалетната.

  • Външните хемороиди са тези, които причиняват най-много проблеми. Външно има много нерви, които причиняват болка, сърбеж, особено когато използвате тоалетната.
  • От друга страна, разширените вени се появяват, когато вените, разположени непосредствено под кожата, станат разширени и обемисти поради натрупана кръв. Въпреки че технически разширените вени могат да се появят навсякъде, те най-често се наблюдават в стъпалата и краката. Може да ги познаете по техния въжен, усукан вид.

Безсимптомните разширени вени могат само да Ви накарат да кажете "не“ на носенето на шорти и бански костюми. Въпреки това симптоматичните разширени вени и хемороиди могат да Ви причинят болка, сърбеж и лющене на кожата. Често срещан симптом на вътрешните хемороиди е безболезненото кървене, особено след ходене до тоалетната. Кървенето от разширените вени на краката и паякообразните вени, често наблюдавани след душ, е една от най-честите причини, поради които пациентите търсят грижата на специалист по вените.

Разширените вени са доста често срещани, въпреки че жените са засегнати два пъти по-често от мъжете. Обикновено се появяват в краката, но разширени вени могат да се появят и в ануса, където са известни като хемороиди. Въпреки че не представляват сериозен риск за здравето, разширените вени могат да бъдат елиминирани поради козметични причини или ако причиняват дискомфорт.

Хемороидите и разширените вени са често срещани състояния, наблюдавани от общопрактикуващите лекари. И двете състояния имат няколко начина на лечение, от които лекарят да избира.

Разширените вени се лекуват с механични компресионни чорапи. Има няколко налични средства за локални средства за хемороиди без рецепта. Консервативните терапии и за двете състояния включват диета, промени в начина на живот и хидротерапия, които изискват висока степен на съответствие от страна на пациента, за да бъдат ефективни.

Скъпият и неудобен характер на възможностите за лечение често карат пациентите да отлагат прегледа при лекар, докато не е необходима агресивна намеса. Лекарствата без рецепта при хемороиди и разширени вени е допълнение към традиционното лечение на хемороиди и разширени вени. Загубата на васкуларен интегритет е свързана с патогенезата както на хемороидите, така и на разширените вени.

Доказано е, че няколко растителни екстракта подобряват микроциркулацията, капилярния поток и съдовия тонус и укрепват съединителната тъкан на периваскуларния аморфен субстрат. Оралните добавки с Aesculus hippocastanum, Ruscus aculeatus, Centella asiatica, Hamamelis virginiana и биофлавоноиди могат да предотвратят отнемащи време, болезнени и скъпи усложнения от разширени вени и хемороиди.

Обичайните лекарства за болка без рецепта като ибупрофен могат да се приемат за облекчаване на болката, свързана с хемороиди или разширени вени. Ибупрофен също има предимството да бъде противовъзпалително лекарство, което може да помогне за намаляване на отока.

Някои кремове, супозитории и мехлеми без рецепта са широко достъпни и могат да осигурят бързо облекчение. Те се прилагат директно във и върху засегнатата област и се използват за успокояване на сърбеж, парене и други симптоми. Предлагат се също кремове, супозитории и тампони, съдържащи лидокаин или хидрокортизон. Ако използвате локално лекарство, което съдържа стероиди, не го използвайте повече от една седмица, тъй като продължителната употреба може да причини дразнене на кожата.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed