Херпеси

Оралният херпес е инфекция, причинена от вируса на херпес симплекс. Вирусът причинява болезнени рани по устните, венците, езика, небцето и вътрешността на бузите. Освен това може да причини симптоми като треска и мускулни болки.

Вирусът на херпес симплекс засяга само хората. Раните в устата най-често се появяват при деца на възраст 1-2 години, но могат да засегнат хора на всяка възраст и по всяко време на годината.

Хората се заразяват с херпес чрез докосване на заразена слюнка, лигавици или кожа. Тъй като вирусът е силно заразен, повечето хора са били заразени с поне 1 подтип на херпес преди зряла възраст. Веднъж заразен, човек ще има вируса на херпес симплекс до края на живота си. Когато е неактивен, вирусът лежи латентно в група нервни клетки. Докато някои хора никога не развиват никакви симптоми от вируса, други ще имат периодични огнища на инфекции.

Причини за орален херпес

Оралният херпес се разпространява най-често от индивиди с активно огнище или рана. Можете да се заразите с орален херпес, като влезете в интимен или личен контакт (напр. целувка или орален секс) с някой, който е заразен. Тъй като оралният херпес се разпространява чрез директен физически контакт, най-добрият метод за превенция е избягването на физически контакт с херпесните рани на човек, когато има огнище.

Симптоми на орален херпес

Първоначалната (първична) инфекция на орален херпес обикновено е най-лошата. Може да причини тежки, грипоподобни симптоми, включително подути лимфни възли и главоболие. Някои хора обаче нямат никакви симптоми. По време на първоначалната инфекция могат да се появят рани по и около устните и в цялата уста.

Повтарящите се инфекции обикновено са много по-леки и раните обикновено избухват по краищата на устните. Някои хора никога нямат допълнителни огнища освен първоначалната инфекция.

Първоначално зачервяване, подуване, топлина/болка или сърбеж може да се развие в областта, където ще избухне инфекцията. По устните или под носа могат да се появят болезнени, пълни с течност мехури. Мехурите и течността са силно заразни. След няколко дни мехурите се превръщат в рани. След около четири до шест дни раните ще започнат да се покриват и да зарастват.

Опции за лечение на орален херпес

Вашият лекар ще препоръча възможности за лечение въз основа на:

  • Възраст
  • Очакван резултат
  • Цялостно здраве и медицинска история
  • Толерантност към определени лекарства, процедури или терапии.

Вашият специфичен план за лечение може да включва:

  • Поддържане на заразената зона чиста и суха
  • Приемане на антивирусни перорални лекарства като ацикловир, фамцикловир и валацикловир (тези лекарства традиционно са най-ефективни)
  • Прилагане на антивирусни локални мехлеми като ацикловир и пенцикловир
  • Използване на локални анестетици или противовъзпалителни средства без рецепта за облекчаване на симптомите.

Лекарствата без рецепта за херпес разчитат на различни активни съставки, за да предложат облекчение и изцеление. Има изсушаващи агенти, които, когато се намажат върху раната, помагат за изсушаване на мехура и неговата течност.

Локални стероиди или противовъзпалителен крем, като хидрокортизон, могат да се прилагат няколко пъти на ден, за да се намали болката, сърбежът, зачервяването и възпалението. Осигуряват комфорт и могат да се използват с антивирусни средства. Предписаните локални антивирусни кремове могат да намалят тежестта и продължителността на херпеса. Най-ефективните са пенцикловир и ацикловир и трябва да започнат да се прилагат възможно най-скоро при първите признаци на херпеса.

Друг вариант са локални анестетици, които се предлагат като води за уста, кремове и мехлеми. Те могат да се прилагат върху раната до три пъти на ден, ако е необходимо, за локално облекчаване на болката.

Облекчаване на херпеса се предлага в много различни форми. Има перорални лекарства и локални опции, както и устройства и лепенки, които блокират вируса, причиняващ херпеса, и лекуват симптомите.

Локалните бариерни гелове и мехлеми помагат за намаляване на дискомфорта, докато раната зараства. Те действат като бариера от външни дразнители (храна, напитки, говорене) и могат да предпазят бактериите, които могат да причинят вторична инфекция във вирусната язва.

Няма продукти в тази категория.

Сподели в Facebook Сподели в Twitter Изпрати по Email
Спеделете >
Свързани продукти >
Оценете ни >
Viber >
Добавен на | Последно обновен на
RSS Feed