Защо обядът е ключово хранене?
Ако искаме да се храним здравословно или да свалим някое и друго излишно килце (особено при идващата пролет), трябва да знаем, че обядът е най-важното хранене за деня. Когато искаме да отслабваме обаче, в никакъв случай не трябва да гладуваме. Гладът забавя метаболизма, а лишаващите диети обикновено водят до бързи резултати, но след това бързо резултатите се губят.
При режим не трябва да пропускаме закуската, трябва да се храним най-много на обяд и да вечеряме с най-леката храна. Често по обяд обаче сме най-стресирани. В средата на работния ден сред всички задачки, които трябва да свършим, сред стреса и напрежението често посягаме към вредни и висококалорични храни, които "набързо" да ни заситят. Такъв обяд проваля усилията ни, но можем лесно да се справим с проблема, като си приготвим храна от предишния ден. Това улеснява избора ни и ни прави по-щастливи, хранейки се с домашна собственоръчно приготвена храна. Обикновено всички имаме предпочитания, които в заведенията не могат да се задоволят. Затова и да приготвим храната си вкъщи сами понякога е най-добрата и здравословна алтернатива. При приготвянето на рецептите е важно да спазвате броя на порциите и количествата продукти.
6 примерни рецепти за нискокалоричен обяд:
Пикантни свински руладини с гъби (2 порции)
Необходими продукти:
- 2 свински руладини или 2 тънки шницела (по 150 гр.)
- Сол и черен пипер
- 2-3 ч. л. горчица
- 2 парчета диетична шунка (без мазнини)
- 400 гр. култивирани печурки
- 1 глава лук
- 1 глава маруля (не много голяма)
- 3 с. л. растителна мазнина
- 2 с. л. заквасена сметана
- 1 с. л. балсамов оцет
- Щипка захар
Начин на приготвяне:
Начукайте избраното месо (руладини или шницели) и го подправете от двете страни със сол и черен пипер. Намажете с по 1 ч. л. горчица и покрийте с по 1 тънко парче шунка, навийте на руло и фиксирайте с клечки за зъби или конец. След това почистете гъбите и ги нарежете на ивици, а лука на ситно. Почистете и нарежете марулята. Сгорещете в малка тенджера 1 с. л. зехтин и запържете месото от всички страни, разредете с 50 мл. вода и оставете 20 минути, за да се задуши. Междувременно сгорещете в друга тенджера мазнината и запържете в нея лука. Добавете и запържете гъбите, залейте ги със заквасената сметана и ги подправете със сол и черен пипер. Пригответе дресинг от зехтин, балсамов оцет, сол, черен пипер и останалата горчица и подправете с него салатата. Ястието се сервира/консумира, като се смесят гъбите и месото заедно с овкусената маруля.
Телешки специалитети
Телешко със зеленчуци (2 порции)
Необходими продукти:
- 300 гр. телешки шол
- 1 голяма глава лук
- 4 чушки (може да са различни цветове)
- 2 с. л. растително масло
- 1 ч. л. червен пипер
- 300 гр. домати
- 2 с. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го нарежете на тънки ивици. Обелете лука и го нарежете на кубчета. Почистете чушките и също ги нарежете на кубчета. Сгорещете мазнина в тенджера и запържете месото от всички страни, добавете чушките и овкусете с подправките. Захлупете с капака на тенджерата и оставете да се задушава за около 15 минути. Попарете леко доматите и ги обелете. Нарежете ги на едро и ги добавете към месото само за 4-5 минути. Свалете от котлона, разбийте сметаната, добавете я към ястието.
Телешки стек с тиквички (2 порции)
Необходими продукти:
- 2 телешки стека от бут
- Сол и черен пипер
- 4 листа салвия
- 4 парчета шунка слайс
- 800 гр. тиквички
- 2 с. л. зехтин
- 20 гр. натрошени бадеми
Начин на приготвяне:
Разполовете стековете напречно, подсушете ги с кухненска хартия и ги овкусете със сол и черен пипер. Покрийте всеки стек с листо салвия, увийте в парчето шунка и фиксирайте с клечки за зъби. Почистете тиквичките и ги нарежете на кръгчета с ширина около 1 см. Изпържете ги на порции до зачервяване в зехтин (подходящ за готвене), подправете ги със сол и черен пипер (чесънът овкусява много добре, но не е подходящ за обяд навън). Сгорещете още зехтин и запържете стековете телешко около 2-3 минути от всяка страна. Поднесете тиквичките, поръсени с натрошените лешници, заедно с приготвените стекове.
Рибни предложения
Херинга със салата от боб (2 порции)
Херингата се нарежда сред най-полезните риби, заедно със сьомгата. Мазна е, но съдържа полезните Омега-3 мастни киселини.
Необходими продукти:
- 200 гр. едър салатен боб
- Чубрица
- ½ връзка пресен лук
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. балсамов оцет
- Черен пипер
- 2 филета от херинга (от консерва)
Начин на приготвяне:
Измийте боба, почистете го и го сварете заедно с чубрицата, а след това го овкусете и отцедете. Ако искате да спестите време, може да използвате и готов боб от консерва. Загрейте зехтина в тиган и запържете в него нарязания лук. Разредете с 100 мл. вода, подправете с оцет, сол, черен пипер. Оставете сместа да заври и добавете отцедения и предварително сварен боб. Сервирайте с парчетата херинга.
Зеленчуци със сьомга и сос от авокадо
Необходими продукти (2 порции)
- ½ авокадо
- 75 гр. нискомаслено кисело мляко (до 1,5 %)
- 1 с. л. лимонов сок
- Сол и черен пипер
- 1 щипка захар
- 300 гр. чушки
- 150 гр. моркови
- 1 краставица
- 200 гр. пушено филе от сьомга
Начин на приготвяне:
Приготвяне на соса: Разполовете авокадото, махнете костилката и извадете месестата част с лъжица. Пасирайте я заедно с киселото мляко и лимоновия сок. Овкусете соса със сол, черен пипер, захар. Нарежете всички зеленчуци на ивици, овкусете ги със соса и ги поднесете с парчетата сьомга.
Пилешко изкушение
Пилешки гърди със зелена салата
Необходими продукти (2 порции):
- 2 пилешки филета (по 150 гр.)
- Сол и черен пипер
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 4 листа салвия
- Щипка захар
- 200 гр. смесена зелена салата, в която да присъства рукола
- 2 домата
- 1 краставица
- 1 с. л. балсамов оцет
- 1 ч. л. горчица
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете месото и го поръсете със сол и черен пипер. Сгорещете зехтина и изпържете месото от двете страни. Разредете с 2-3 с. л. вода и с лимоновия сок. Добавете листата от салвия и задушете всичко под капак за 10 мин. Пригответе салатата, като измиете зелените листа и ги накъсате, отстранявайки стеблата. Нарежете доматите на резени, а краставицата на кубчета. Пригответе дресинг от зехтин, оцет, сол, черен пипер, горчица. Овкусете с него салатата и сервирайте с пилешкото месо.