Лукът ежедневно присъства в нашите гозби. Но знаем ли какви са неговите полезни свойства, дали са много, дали са малко? Знаем за една малка част от тях, която ни е разкрита от нашите баби и майки, но нека разкрием целия потенциал на зеленчуковата култура.
Тази подправка, подобно на чесъна, съдържа много минерали и витамини. В съдържанието на лука попадат витамин С, В, фолиева киселина, калций, фосфор, желязо и дори лимонена киселина. Самото съдържание подсказва, че нещата, с които свързваме лука, са просто една много малка част.
Нека да започнем с разкритието на целия потенциал на лука. Поради антибактериалните свойства на лука, той е идеален за третирането на външни рани, синини или ужилвания от насекоми.
Предполагаме сте чували, че лукът помага при кашлица или чувство на тежест в гърдите. Но освен за това, може да се използва и при възпаление на гърлото и сливиците.
Знаете ли, че лукът има диуретични свойства и освен това е полезен за много проблеми със стомаха и червата. Хората, които имат проблеми с лигавицата на стомаха, е хубаво да консумират подправката сурова, варена или задушена.
Чакайте, чакайте, още съвсем не сме приключили. Лукът се бори с премахването на лошия холестерол. Така че, ако имате проблеми с холестерола, но не обичате да приемате лекарства, използвайте лечебните свойства на лука.
Едно прекрасно свойство на лука е, че помага на потентността и плодовитостта. Какво по-хубаво от това?
Няма как да пропуснем, че редовната консумация на зеленчуковата култура пречиства черния дроб, бъбреците и дори пикочоотделителната система. Освен това редовното похапване на лук предпазва от развитието на ракови клетки в организма.
Когато разкриваме полезните свойства на лука, няма как да не споменем, че се подвизава и в козметичната индустрия.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: