Общото между сьомгата и фиордовата пъстърва е, че и двата вида риба принадлежат към семейство пъстървови и че са изключително полезни и вкусни. И двете риби са в топ класациите на гастрономите по цял свят.

Какво знаем за сьомгата и фиордовата пъстърва?

Сьомгата

Сьомгата е един от най-добрите източници на така наречения добър холестерол.

Tя е от мазния тип риби, но здравословните и качества са неоспорими. Консумацията на сьомга ни снабдява с висококачествени протеини, витамини и минерали, от които най-важните са: калий, селен и витамин Б12. Съдържанието на омега-3 мастни киселини я прави много важна за прием. Благодарение на тези киселини, редовната консумация на сьомга подобрява паметта. Освен това предотвратява значими сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инфаркт, атеросклероза и предпазва мозъка от възпаление. Сьомгата е един от най-добрите източници на т. нар. добър холестерол. Любопитното за рибата е, че името й идва от латински и означава "скачам" (salmo). Животът на сьомгата е интересен: той започва в сладка вода, мигрира и живее в океана и накрая пак се връща в сладководните води, за да се размножи. Мечките гризли обичат да похапват сьомга, преди да изпаднат в зимен сън. А най-голямата концентрация на дива сьомга остава в Аляска. Сьомгата е обичана риба заради разнообразието от начините, по които може да се приготви и овкуси (печена на скара, на фурна, на тиган, маринована или пушена). С нея може да се експериментира, за да се задоволят и най-претенциозните вкусове.

Фиордовата пъстърва

Тя е известна като "перлата на Норвежките фиорди". Живее в чистите и студени норвежки фиорди, където морската вода и прясната вода от ледниците се срещат и затова рибата добива богат вкус и чист послевкус. Фиордовата пъстърва е истински "здравословен протеин", който осигурява важни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамин Д, витамин Б12, витамин А, йод и антиоксиданти. Тази риба е с наситен червено-оранжев цвят и чист вкус. Идеална е за сурови, мариновани и леко сготвени ястия. Разликата с традиционната пъстърва е, че фиордовата има много по-различен вкус, тъй като живее в солена вода. Пъстървата в противоположност се отглежда най-често в язовири. Фиордовата пъстърва може да достигне 2 до 4 килограма, докато обикновената пъстърва достига от 800 грама до 1,2 килограма.