Какво трябва да знаем за животинската храна?
Защо месото трябва да присъства в менюто ни?
Месото е важна част от хранителното ни меню още от хиляди години и не е поредната модерно измислена храна. В него се съдържат хранителни вещества, които не можем да си набавим от продукти с растителен произход. Такива са:
- Витамин В12
- Месото от растителноядни животни съдържа Омега-3 в добри количества
- Креатин, който формира енергиен резерв в мускулите и мозъка.
- Карнозин, който има функция на антиоксидант и защитава срещу много дегенаративни процеси.
- DHA и EPA са активни форми Омега-3 мастни киселини в човешкия организъм и се намират в месото. Човешкият организъм не може да преобразува ALA (вещество, което представлява растителната форма на Омега-3) в активните оказващи влияние форми.
- В месото се съдържат всички 9 аминокиселини, който тялото ни не може да синтезира само.
За да включваме правилно месото в менюто си, трябва да знаем кой вид месо за какво ястие се използва и пасва най-добре. Подправките, които добавяме, са също от значение за крайния резултат.
Пилешко месо
Често се случва да приготвим пилешко, което накрая се оказва твърде сухо. Това високодиетично и препоръчително месо може да бъде и много сочно, ако изберем правилен начин за приготвянето му.
- Обезкостените бутчета са идеални за пържоли на скара.
- Пилешките гърди се използват за яхнии, мариноват се добре със зехтин за печене на скара и могат да се запекат като месни рула с плънка.
- Бон филето обикновено се панира или се пече под формата на шишчета.
- Фенерът е задължителна част от една ароматна пилешка супа, като обикновено майсторите-готвачи добавят и крилцата към нея.
- Крилцата можем да приготвим, за да посрещнем гости и да ги предложим като мезе. Могат да се запекат със соев сос или намазани с мед и лимон
Подправки, подхождащи на пилешкото месо са: чубрица, дафинов лист, черен и червен пипер, целина, магданоз. За по екзотичен и новаторски вкус и с определена географска насоченост можем да добавим розмарин, шафран, босилек или куркума, къри и джинджифил.
Телешко месо
Телешкото месо се смята за достойно за гурме кухня, затова на приготвянето му трябва да обърнем нужното внимание. Месото е червено и сухо, но по подходящ начин може да стане и много крехко и сочно.
- Вратът е най-подходящ за скара и приготвяне на пържоли
- Плешката приляга на варени, задушени ястия, гювечи, кавърми, кебапи.
- Бутът е два вида: шол и вайсбрат (цял бут). Шолът се използва за шницели и кебапи, докато целият бут е подходящ за пълнене и последващо печене, може първо да се свари и после да се запържи.
- Джоланът се използва за телешко варено.
- Телешки гърди са за ястия с картофи, печени на бавен огън или за супи.
- Бон филето се реже на медальони и може да се използва за приготвяне на аламинути и мезета.
- Контра филето се реже на стекове и се запича на грил или на тиган.
Телешкото обича много вино, затова не пестете при приготвянето му. Като подправки могат да се добавят: чубрица, джинджифил, розмарин, мащерка, дафинов лист, салвия, хрян, целина – за телешко варено.
Свинско месо
- Свинската плешка е идеална за кебап, гювеч, кавърма.
- Шолът (от бут) се използва най-често за приготвяне на шницели.
- Ябълката и вайсбратът от бута са идеални за гювечи и аламинути, а мариновани могат да се пекат като шишчета на скара.
- Гърдите се режат на тънко и се пекат на скара или във фурна. Подхождат на кисело зеле.
- Джоланът може да се използва за супа, но също така да се пече заедно с картофи.
- Месото от врата е крехко и може да се използва за свинска кавърма.
- Котлетът може да се пече цял във фурна, като на много места традиционно се пълни и след това се пече.
Подправки, подходящи за свинско месо, са: кимион, чесън, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист, кориандър, семена от копър, бял синап, чили, мащерка.