Има милиони причини да включваме сьомгата в менюто си, тъй като тя има невероятни ползи за организма и често е сочена за суперхрана. В същото време сьомгата е универсална, когато става въпрос за приготвянето й. Може да бъде печена на скара, във фурна, леко запържена на тиган, маринована или пушена. Със сьомгата можем да експериментираме и така още по-често да я включваме в ястията си.
Тост с бъркани яйца и сьомга
Необходими продукти:
- 2 парчета пушена сьомга, нарязана на лентички
- 1 препечена филия хляб
- 1 с. л. масло и 1 с. л. прясно мляко
- 2 яйца
- Сол и черен пипер, пресен магданоз
На не много силен огън разтопете маслото в тефлонов тиган. Прибавете яйцата, като ги разбърквате постоянно. Пригответе ги бавно, за да се получи кремообразна смес – за около 5 минути. Оставете сместа да се сгъсти и след това добавете млякото. Свалете от котлона и прибавете подправките. Сложете готовите яйца върху препечения хляб, а отгоре и сьомгата, поръсете с магданоз и се насладете на здравословната закуска.
Две комбинации от сьомга и авокадо – микс от суперхрани
Тартар от сьомга и авокадо
Необходими продукти за 4 порции:
- 400 гр. филе от сьомга
- 2 бр. авокадо
- 2 с. л. соев сос
- 1 с. л. зехтин
- Сок от един изцеден лимон
- Сол и пипер на вкус
Нарежете сьомгата на малки парчета. Ако Ви е трудно, може да прибегнете до следния трик – сложете сьомгата във фризера за 15 минути, преди да започнете рязането. Овкусете я със зехтин, соев сос, сол и черен пипер. Почистете и нарежете авокадото на малки кубчета и добавете лимоновия сок – по този начин авокадото няма да потъмнее. Овкусете и него със сол и черен пипер. Използвайте кухненска форма, за да направите красиви порции. Като отдолу поставяйте ¼ от авокадото, а отгоре ¼ от сьомгата – така получавате 4 порции.
Салата от пушена сьомга, аспержи и авокадо
Необходими продукти за 4 порции:
- 200 гр. пушена сьомга
- 2 бр. авокадо
- 4 бр. зелени аспержи
- половин глава червен лук
- 100 грама цедено мляко
- 200 гр. салата микс от треви
- Сокът на 1-2 лимона
- 1 ч. л. маково семе
Обелете авокадото, като едното направете на пюре, като го намачкате, а другото – нарежете на тънки лентички. Отрежете краищата на аспержите, разрежете ги на две и ги разположете по дължина в 4 чинии. До тях сложете по 50 грама пушена сьомга, като леко нагънете парчетата. Върху сьомгата сложете парчетата авокадо, поръсете с лимонов сок. Отстрани на сьомгата сложете пюрето от авокадо, смесено с цеденото мляко, като оформяте топки. Поръсете всяка топка с маково семе. В другия край на чинията сложете по 50 грама салата микс от треви, поръсете я с лимонов сок, зехтин и балсамов оцет и върху нея сложете нарязания червен лук.
Омлет с пушена сьомга
Необходими продукти (2 порции):
- 1 краставица
- 1 връзка копър
- 75 грама нискомаслено мляко – 1,5% или по-малко
- 2 ч. л. лимонов сок
- сол и черен пипер
- 4 яйца
- 2 ч. л. прясно мляко
- 2 ч. л. зехтин/ масло от рапица според предпочитанието
- 100 грама пушена сьомга
Измийте краставицата и я нарежете на тънки кръгчета. Нарежете и копъра на ситно, като оставите няколко цели листа за украса. Пригответе марината от кисело мляко, лимонов сок, черен пипер и копър. С така получената смес може да мариновате краставиците и да получите чудесна гарнитура към омлета. Разбийте яйцата и добавете прясното мляко, подправете със сол и черен пипер. Сгрейте предпочетената мазнина в тиган и изсипете половина яйчена смес, опържете от двете страни. Върху готовите омлети поставете сьомгата и сервирайте със салатата.
Поширана сьомга със зеленчуци
Необходими продукти за 2 порции:
- 500 грама праз лук
- 2 жълти или червени чушки
- 100 грама моркови
- 100 грама целина
- 1 с. л. масло от рапица или зехтин
- 100 мл. зеленчуков бульон
- сол и черен пипер
- индийско орехче
- 250 грама филе от сьомга
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. заквасена сметана с ниско съдържание на мазнини – под 10%
Измийте и почистете праза и го нарежете на кръгчета. Почистете също така и чушките и ги нарежете на малки парченца. След това обелете и морковите, и целината и ги нарежете на тънки пръчици. Сгрейте мазнина в тенджера и задушете в нея зеленчуците, като добавите зеленчуковия бульон. Измийте и подсушете рибата с домакинска хартия и поръсете с лимонов сок. Подправете от двете страни със сол и черен пипер и поставете върху зеленчуците, за да поширате сьомгата. В зависимост от дебелината на филетата поширането трябва да продължи 10-15 минути. Извадете рибата, добавете сметаната към зеленчуците, разбъркайте и овкусете с лимонов сок, сол и черен пипер.
Гратинирана супа със сьомга
Необходими продукти за 2 порции:
- 750 грама праз
- 2 с. л. лъжици масло от рапица или зехтин
- 600 мл. зеленчуков бульон
- сол и черен пипер, прясно настъргано индийско орехче
- 150 грама филе от сьомга
- 1 белтък
- 40 грама настъргано сирене
Почистете праза, нарежете го на кръгчета и го запържете в предварително сгорещената мазнина. Разредете със зеленчуковия бульон и подправете със сол, черен пипер и индийско орехче. След 10-15 минути добавете филето, нарязано на ивички. Разбийте белтъка на сняг и го смесете с настърганото сирене. Разпределете супата в огнеупорни чаши, сипете отгоре сиренето с белтъка и запечете до зачервяване.