Връзка с нас: office@biomall.bg 0887 077 988
Български
Промоции Канабидиол Лекарства

Защо лишаващите диети са вредни и неефективни?

Търсене в блога
Горещо от Блога
| Публикувано в Диети, Новини, Здравословно хранене, Отслабване | Все още няма коментари. | 3502 прегледа на този пост

Съдържание на Защо лишаващите диети са вредни и неефективни?


Ние сме това, с което се храним. Стара, но все валидна поговорка, защото в днешното ежедневие имаме богат избор от това какво да похапнем. Можем да си позволим разточителството както по ресторантите, така и по супермаркетите, но в крайна сметка и най-скъпата, и най-претенциозната, и най-обикновената храна представлява едни и същи хранителни вещества в различно съотношение.

Защо не трябва да се лишаваме дълго време от храна?

Хранителната пирамида, която трябва да се спазва. С други думи защо не трябва да спазваме дълги изтощителни диети и защо не трябва да се лишаваме от основни групи хранителни вещества? Тялото ни е изградено от 70 билиона клетки, които постоянно, но контролируемо се нуждаят от хранителни вещества. Хранителните вещества са необходими на клетките ни, за да си осигуряват енергия, която им дава възможност да изпълняват функциите си и да поддържат постоянна телесна температура. Огромна част от енергията, която тялото ни изразходва, и голяма част от „сърдечната енергия” се изразходва в горене на въглехидрати. Във всеки един момент клетките в тялото ни се нуждаят и от белтъчини, мастни киселини, минерали, витамини, микроелементи. Разбира се, тялото ни има определени запаси от всяка от посочените групи хранителни вещества, но и тези запаси в никакъв случай не са безкрайни.

Качество и многообразие на хранителните вещества и колко са вредни въглехидратите?

От качеството и многообразието на хранителните вещества, които поемаме, зависи фигурата ни, зависи и здравето ни. Продължителната липса на определени хранителни вещества уврежда видимо или невидимо клетките и органите. Трите основни типа хранителни вещества, които трябва да присъстват в ежедневното ни меню, са:

Въглехидрати

Въглехидратите са бърз източник на енергия. Съществува една крилата мисъл, която казва, че мазнините изгарят в „огъня” на въглехидратите, което не е съвсем грешно. Приемът на достатъчно количество и качество въглехидрати осигурява максимално бързото изгаряне на мазнини.

Бавни въглехидрати – в зърнените култури, в пшеничния грис, овесените ядки, житото, мюслите, пълнозърнестия хляб са най-здравословните въглехидрати.

Средно бързи въглехидрати – в макаронените изделия от твърда пшеница, в пълнозърнестия ориз и в ориза Басмати, захарта.

Бързи въглехидрари – в хлебните продукти от бяло брашно, картофите, белия ориз, фруктозата в безалкохолните напитки и соковете. Тези продукти съдържат голямо количество нишесте, което се освобождава бързо.  

Мазнини

Мазнините могат да се поемат в храната, а при недостиг да бъдат набавени от мастните депа в организма. Но също не трябва да се прекалява с недостига им, особено когато видимо мастни депа няма. Енергията, получена от мазнините, може да бъде използвана от сърцето и мускулите, когато това е необходимо – например при физическа работа и спорт.

Белтъчините

Как да включваме въглехидратите в менюто си.Белтъчините са хранителната група, която в никакъв случай не трябва да отсъства от менюто ни. Те се преобразуват в захари само в случаите на силен глад, който е нездравословен, или в случай на приемане на големи количества белтъчини, след което изгарят, за да се превърнат в енергия. Протеините засищат най-добре и вследствие на това доказано се яде по-малко. Те също така намаляват количеството усвоени въглехидрати по време на режима, което улеснява отслабването и предотвратява йо-йо ефекта. Също така е много важно, че помагат за запазването на мускулната маса.

Въглехидратите

Въглехидратите са най-спорната група хранителни вещества и вече съществуват милиони вариации на тема безвъглехидратна диета. Те обаче са ни нужни за получаване на гликогена в черния дроб и в мускулите. През нощта гликогенът се разгражда, за да задоволи нуждите на мозъка, а през деня количествата се възстановяват чрез поемането на нови въглехидрати. Ако не поемаме достатъчно количество въглехидрати (в това число бързи, бавни, и средно бързи), понижението в кръвната захар предизвиква желанието на мозъка за сладки неща и тогава именно сме склонни да прекаляваме с огромни количества сладко и други вредни неща. В същото време силата на мускулите и способността ни да се концентрираме силно намаляват. Освен това в някои въглехидрати се съдържат баластни вещества, които са изключително полезни за организма. Балaстните вещества можем да си набавим чрез кафяв ориз, пресни зеленчуци, зърнен шрот.

Защо лишаващите диети са вредни и неефективни? Автор: Biomall.bg | .
Биомол - Магазин за хранителни добавки за здраве и красота!
Биомол се стреми да Ви предложи интереси статии на теми - живота, хранителни добавки, здравословно хранене и различни болести и превенцията им.
Рейтинг: 4.9


Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!
Рейтинг: Лош            Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
#{message}
#{time_ago}
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС. Комисия за защита на потребителите. Областни дирекции по безопасност на храните - Филиал Пловдив.
Редизайн и разработка Web Design & SEO
© 2018 | Всички права запазени BioMall™