Зехтинът е едно от най-препоръчваните ненаситени масла от растителен произход. Ограничава риска от рак и болести на сърцето. Много добро превантивно средство е срещу диабет и артрит. Как да изберем подходящия зехтин и какви са отличителните хранителни стойности на различните видове, как да ги включваме най-правилно в ястията си и как да увеличим приема на това така полезно масло?
Различни видове зехтин:
Зехтин Екстра върджин
Това е най-висококачественият зехтин. Веднага след набирането им маслините се подлагат на процеса студено пресоване, при който се запазват всичките им хранителни вещества, за да се получи това "Масло на Боговете". По тази причина този вид зехтин съдържа огромно количество антиоксиданти. Добавя уникален вкус към всички салати или паста, добавя се за приготвянето на дресинги с уникален вкус и аромат. Вкусовете му варират от плътен и тежък до по-сладък – също като при вината. Като по-тежките вкусове могат да се добавят в ястия, съдържащи червено месо, а по-сладките са подходящи за по-леки ястия.
Зехтин върджин
Този вид зехтин е един клас по-нисък в сравнение с екстра върджин зехтина. За сметка на това това маслиново олио се използва за повече дейности в кухнята: печене, пържене, сотиране. Но предимството на този вид зехтин е, че може освен за готвене да се използва и за приготвянето на различни салатни дресинги. Върджин зехтинът прави кожата ни мека, помага ни да изглеждаме по-млади, а косата е блестяща и добре подхранена.
Рафиниран зехтин
Рафинираният зехтин е значително по-евтин от останалите видове. Той се произвежда от зехтина върджин, като при производствения процес се отстранява естествената му киселинност. Поради процеса на рафиниране този вид зехтин няма уникалните качества на горе изброените, също и по вкус доста се различава. Добрата новина е, че е идеален за готвене. В Средиземноморската кухня много рядко се използва за салати.
Чист зехтин
Името му може да заблуди, че това е най-добрият вид зехтин. Истината обаче е, че чистият зехтин се произвежда от смесването на екстра върджин зехтин и рафиниран зехтин. Също като рафинираният зехтин, този вид не се препоръчва при приготвянето на салати и дресинги, но може да се използва за готвене.
Помаче
Този вид зехтин е най-подходящ за готвене поради високата му точка на кипене. По тази причина ястието Ви няма да има вкус на изгоряло, нещо което може да се случи, ако използвате екстра върджин или върджин зехтин за готвене. Лошата новина е обаче, че зехтинът помаче не предлага здравословните ползи на организма, които предлагат останалите видове зехтин, тъй като се прави от последните следи от масла в маслините.
Зехтин Light
Въпреки името си, този вид зехтин не съдържа по-малко калории. Това е най-ниският клас зехтин и не дава на тялото антиоксиданти и всички останали здравословни фактори, които се съдържат в екстра върджин и върджин зехтина.
Защо да консумираме екстра върджин и върджин зехтин?
- Предпазват от рак: Фитонутриентът в зехтина олеокантал може да помогне в борбата с рака на гърдата.
- Болести на сърдечно-съдовата система: Зехтинът намалява нивата на холестерола в кръвта (лошият LDL-холестерол) и триглицеридите. В същото време не повлиява нивата на HDL-холестерола, който има предпазваща роля и потиска образуването на мастни натрупвания. В Средиземноморската кухня, където ежедневно се консумира висококачествен зехтин, тези заболявания са рядко срещани.
- Зехтинът е богат на антиоксиданти, най-вече на витамин Е. Сред растителните масла маслиновото е най-богато на ненаситени мастни киселини, които не се окисляват в тялото.
- Скорошни изследвания показват, че редовната консумация на зехтин регулира кръвното.
- Хранителни навици, които включват редовна консумация на зехтин, ненаситени мазнини, фибри от плодове и зеленчуци и избягването на животински мазнини, предпазват от диабет.
- Макар че зехтинът е висококалоричен, той помага да се избягва затлъстяването.
- Консумацията на зехтин предпазва от ревматичен артрит и остеопороза.
Дресинг със зехтин
Консумацията на зехтин лесно може да се включи в различни салати и ястия, като по този начин спокойно ще си набавяме необходимите 2 супени лъжици зехтин на ден. Към дресинга със зехтин, който е подходящ за овкусяването както на салата, така и на паста (добавя се веднага след сваряването й), могат да се добавят следните съставки:
- 2 с. л. бяло/червено/тъмно балсамико – според вкуса и ястието
- Една лъжица леко разтопен мед – дресингът с мед е много подходящ за салати със сирена
- Натрошени орехи
- Намачкан чесън
- Няколко капки лимонов сок
- Прясно смлян черен пипер
- 2 с. л. Дижонска горчица
- Пресни подправки – босилек, мащерка, естрагон
- 2 с. л. екстра върджин зехтин