Горчицата е една от най-обичаните подправки в цял свят заради нейната безкрайна палитра от вкусове и многобройните й приложения в кулинарията. Тя е в състояние да придаде уникален вкус на всяко ястие, подхожда перфектно на меса и сирена, използва се като съставка на дресинги и може да се използва като по-здравословна алтернатива на майонеза или кетчуп върху сандвичи. Какво знаем и не знаем за горчицата и колко вида има?
Видове синап
Вкусовете на различните горчици, от сладък до силно пикантен, се дължат основно на синапа. Има три основни вида синап, които се използват за производството на горчица: бял, кафяв и черен. По-пикантните видове горчица се произвеждат от черен и кафяв синап, а по-меките – от белия. Пикантният и остър вкус се постига чрез превърнатите в масло ензими от стритите синапени зърна.
Горчицата е изключително полезна
Синапът съдържа големи количества важни витамини и минерали, които спомагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратяват атеросклерозата. Селенът и магнезият са най-важните минерали, които се съдържат в синапа и му придават чудесни противовъзпалителни свойства. Ако се консумира редовно, горчицата облекчава симптомите на астма и настинка.
Видове горчица
Пазарът вече предлага и гурме видове – с уасаби и трюфели за най-големите любители на подправката. Основните видове обаче остават 5.
Американска горчица: Тя е с мек вкус, тъй като се прави от белите синапени зърна, и съдържа куркума, която пък и придава ярко жълтия цвят. Традиционно амерканската горчица се консумира с хот-дог и пържени картофи.
Английска горчица: Обикновено тя се продава на прах. Основните й съставки са бял и кафяв синап, куркума, пшенично брашно. Пикантна е на вкус и се сервира с телешко месо и наденички.
Баварска горчица: Тя е лесно разпознаваема, тъй като се приготвя от едросмлени синапени зърна, тъмнокафява е, а на вкус е леко сладка.
Дижонска горчица: Родината й е Франция, Дижон. Днес Дижонската горчица се произвежда и в други краища на света, като просто рецептата й трябва да се спази. Обикновено се използват семената от черен синап за приготвянето й, като към сместа се добавя бяло вино и винен оцет. Тя има отличителен остър вкус, светлокафяв до жълт цвят и гладка текстура. Придава отличителния си вкус много добре на сосове и дресинги.
Пълнозърнеста горчица: Черни и кафеви синапени зърна се смесват почти цели, като по този начин образуват гъста смес и остават хрупкави. Вкусът на този вид горчица варира от мек до силно пикантен. Тя има богат и отличителен вкус и е идеална за ястия с пилешко и агнешко месо, както и добавена към картофи на фурна.