Горчицата е една от най-обичаните подправки в цял свят заради нейната безкрайна палитра от вкусове и многобройните й приложения в кулинарията. Тя е в състояние да придаде уникален вкус на всяко ястие, подхожда перфектно на меса и сирена, използва се като съставка на дресинги и може да се използва като по-здравословна алтернатива на майонеза или кетчуп върху сандвичи. Какво знаем и не знаем за горчицата и колко вида има?
Вкусовете на различните горчици, от сладък до силно пикантен, се дължат основно на синапа. Има три основни вида синап, които се използват за производството на горчица: бял, кафяв и черен. По-пикантните видове горчица се произвеждат от черен и кафяв синап, а по-меките – от белия. Пикантният и остър вкус се постига чрез превърнатите в масло ензими от стритите синапени зърна.
Синапът съдържа големи количества важни витамини и минерали, които спомагат за понижаване на кръвното налягане и предотвратяват атеросклерозата. Селенът и магнезият са най-важните минерали, които се съдържат в синапа и му придават чудесни противовъзпалителни свойства. Ако се консумира редовно, горчицата облекчава симптомите на астма и настинка.
Пазарът вече предлага и гурме видове – с уасаби и трюфели за най-големите любители на подправката. Основните видове обаче остават 5.
Американска горчица: Тя е с мек вкус, тъй като се прави от белите синапени зърна, и съдържа куркума, която пък и придава ярко жълтия цвят. Традиционно амерканската горчица се консумира с хот-дог и пържени картофи.
Английска горчица: Обикновено тя се продава на прах. Основните й съставки са бял и кафяв синап, куркума, пшенично брашно. Пикантна е на вкус и се сервира с телешко месо и наденички.
Баварска горчица: Тя е лесно разпознаваема, тъй като се приготвя от едросмлени синапени зърна, тъмнокафява е, а на вкус е леко сладка.
Дижонска горчица: Родината й е Франция, Дижон. Днес Дижонската горчица се произвежда и в други краища на света, като просто рецептата й трябва да се спази. Обикновено се използват семената от черен синап за приготвянето й, като към сместа се добавя бяло вино и винен оцет. Тя има отличителен остър вкус, светлокафяв до жълт цвят и гладка текстура. Придава отличителния си вкус много добре на сосове и дресинги.
Пълнозърнеста горчица: Черни и кафеви синапени зърна се смесват почти цели, като по този начин образуват гъста смес и остават хрупкави. Вкусът на този вид горчица варира от мек до силно пикантен. Тя има богат и отличителен вкус и е идеална за ястия с пилешко и агнешко месо, както и добавена към картофи на фурна.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: