След като вече говорихме за това какво са свободните радикали (повече прочетете тук), е важно да разберем с кои храни точно да им противодействаме. Антиоксидантите намаляват вредното въздействие на свободните радикали върху клетките и органите. Ако съумяваме да включваме възможно повече храни, богати на антиоксиданти, в ежедневието си, можем да се радваме на здравословни ползи като:
- Забавен процес на стареене
- Здрава и блестяща кожа
- Намален риск от развиване на рак
- По-добри детоксикационни способности на организма
- Удължена продължителност на живота
По-долу ще намерите списъка с топ 10 на най-силно действащите антиоксиданти сред плодовете и билките. Силата на антиоксидантното действие се мери спрямо способността на съответната храна да абсорбира свободни кислородни радикали.
Топ 10 на най-силните антиоксиданти
Най-силните антиоксиданти сред храните:
Годжи бери; диви боровинки; черен шоколад; пекани (вид орехи); артишок; плодове бъз; червен боб; червени боровинки; къпини; кориандър.
Следващи в списъка са: грейпфрути, ягоди, кейл, червено вино и диво уловена сьомга.
Най-силните антиоксиданти сред билките:
Карамфил; канела; риган; куркума; какао; кимион; сушен магданоз; босилек; джинджифил; мащерка.
Следващи в списъка са чесънът, пипер кайен и зелен чай. Включването на билките в ястията ни е много лесно – те практически могат да се включват във всяко от тях и дори можем да си правим миксове, за да използваме по-голямо количество от всички тях.
Топ 3 ползи от антиоксидантите
Антиоксидантите за очите: Витамин С, витамин Е и бета-каротин предпазват от дегенерация на ретината и намаляване на зрението вследствие на възрастта. Други антиоксиданти като зеаксантин и лутеин действат също предпазващо за очите.
Антиоксидантите за кожата: Свободните радикали предизвикват забързано остаряване, което е видимо най-вече на кожата. Но високите дозировки от прием на витамин С, бета-каротин и други антиоксиданти намалява признаците на ранното появяване на бръчки, заглажда кожата, прави я блестяща и премахва сухите участъци.
Антиоксидантите за сърцето: Антиоксидантите предпазват сърцето от вредното въздействие на свободните радикали, тоест предпазват го от инфарт и сърдечна недостатъчност. Витамин С е най-силно действащият антиоксидант в защита на сърцето.
Смутита от антиоксиданти
За да си набавяме достатъчно количество от така полезните антиоксиданти, най-бързият вариант е да ги включваме в смутита – така с една чаша можем да "изпием" огромно количество от полезните вещества.
Боровинково смути
Необходими са за две чаши готово смути: 1 чаша свежи боровинки, 5 свежи ягоди, ½ манго (обелено и почистено), ¼ минерална вода.
Смелете всички продукти в блендер, при необходимост след това добавете още вода. Смутитата е препоръчително да се съхраняват максимално 2 дни в хладилник, като преди сервиране трябва добре да се разтръскат. При сервиране може да украсите с малко цели боровинки и ягоди.
Антиоксидантна сангрия
Антиоксидантната сангрия е чудесно съчетание между смути и вино – интересна е и може да сервирате на гостите си. Тя е полезна и нискокалорична.
Необходими са (за 4 чаши):
- 250 гр. свежи ягоди, нарязани на четвъртини
- 1 праскова, нарязана на лентички
- 1 портокал, нарязан на лентички
- 1 лайм, нарязан
- 2 чаши червено вино
- 100 мл. черешов ликьор
- Свежа мента
Поставете всички плодове в блендер, след като смутито е готово, добавете виното и ликьора и разбийте отново. Поставете в подходяща кана и приберете в хладилник за поне 12 часа. При сервиране първо поставете лед, разбит на парченца, в чашите (около 1/3 от тях) и след това долейте със сангрията.
Зелено антиоксидантно смути за закуска
Това смути ще Ви зареди с антиоксиданти, желязо и витамин К. Изпийте полезната чаша на закуска, за да поддържате организма си във форма.
Необходими са (за 2 чаши): 7-8 почистени листа кейл, 100 гр. нарязана краставица, 50 гр. нарязана зелена ябълка, 50 грама маслини без костилки, ½ чаша минерална вода.
Смесете всички продукти в блендер, а след това се насладете на засищащото и полезно смути.