След края на зимата и характерните за нея тежки храни, опаковани плодове и замразени зеленчуци трябва да дадем на организма си шанс за пречистване и обновяване. Заедно с продаваните в супермаркетите спанак, рукола и пресни броколи можем да се възползваме и от уникалните свойства на дивия чесън. На прага на пролетта е време да се запознаем със свойствата на билката. Дивият чесън или левурда е предвестник на пролетта и освен това е прекрасно очистващо средство, а сезонното хранене е сочено като един от най-добрите типове хранения.
Листата му са лъскави, наподобяващи тези на момината сълза, излизат от продълговата луковица, обгръщана от бели прозрачни люспи. Дивият чесън може да се срещне широко по нашите географски ширини. Можем да го намерим по тъмни и сенчести места, по влажни поляни и под храсти. Още преди да го видим, можем да усетим аромата му – подобен на обикновения чесън. Цъфти с бели цветчета. Всички свойства на обикновения чесън се откриват и в дивия такъв, но в пресния аналог откриваме много по-концентрирани и силни качества (неслучайно дивият чесън се смята за билка):
Използват се както листата на дивия чесън, така и луковицата, която може да се използва като традиционния чесън. Луковиците са готови за консумация едва в края на лятото.
Високо ценен е в кулинарията, заради по-деликатния и свеж аромат на чесън. Може да се използва универсално като заместник на пресния чесън, а също и като заместник на магданоза. Отлично подправя супи, сосове, картофи на фурна, може да се добави към паста или гуакамоле, за да придобият по-интересен вкус. По-долу може да се запознаете с идея за овкусяване на паста с див чесън.
Необходими продукти (4 порции):
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 170 градуса. Сварете лингуините за около 5-6 минути във вряща вода и ги сложете в тава, полейте с 1 с. л. зехтин. Разстелете зехтина по всички слоеве и печете за 10 минути. Извадете тавата, разбъркайте добре пастата и ако не наблюдавате златист цвят на спагетите, ги сложете за още малко във фурната. В същото време в тиган загрейте маслото и запържете в него лука, докато започне да става прозрачен. Добавете подправки, балсамовия оцет и дивия чесън. Изчакайте няколко минути и добавете лингуините за около 7-10 минути. Накрая на приготвянето добавете стафидите, а при поднасянето украсете с бадеми.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: