Любителите на червеното вино могат да продължават да консумират любимата си напитка ежедневно, защото тя е много полезна и оказва благотворно влияние върху организма. Червеното вино се пие от хилядолетия и още древните гърци и римляни са възхвалявали чудесния му вкус и здравословни качества. Вижте кои са те.
Червеното вино съдържа около 600 различни съставки. Именно на тях се дължи неповторимият му вкус и аромат. Както знаете, качеството на виното далеч не зависи само от сорта на гроздето. Технологията на приготвяне и възрастта на виното също са много важни. Винените киселини, които се образуват в дългия процес на приготвяне, също са много определящи за специфичния привкус на всяко отделно вино.Сухото вино съдържа по-малко захари в сравнение с десертното вино, което е по-сладко. Виното съдържа и фенолите антоциани (натурални червени пигменти), както и танини. Богато е и на аромати, които определят индивидуалния характер на всеки сорт и реколта вино. Виното е богато на аминокиселини и витамините С, В1, В2, РР, В12. Богато е на полифенола ресвератрол, който е мощен антиоксидант и неутрализира вредното въздействие на свободните радикали.
Детоксикира организма и е полезен за сърдечното здраве. Червеното вино, освен на ресвератрол, е богато и на сапонини и затова е и толкова полезно. Количеството на ресвератрола е средно по около 5-6 мг на литър вино, но при някои вина това количество може да достигне до по-високи стойности. Доказано е, че сортовете Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество ресвератрол. Ресвератрол се съдържа и в много полезните за отслабване Малинови кетони. Катехините са други антиоксиданти, съдържащи се в червеното вино. Те предпазват сърцето.
Приемайте червеното вино с мярка, за да му се насладите максимално и да изпитате здравословните му ефекти.
Коментари (0)
Напишете коментар
Въведете кода за сигурност от картинката: